Kewangan

richworks kewangan

Kewangan adalah istilah luas yang menggambarkan aktiviti yang berkaitan dengan wang, perbankan, hutang, kredit, pasaran modal dan pelaburan. Pada dasarnya, kewangan mewakili pengurusan wang dan proses memperoleh dana yang diperlukan.

Istilah kewangan meliputi hal-hal yang berkaitan dengan pengurusan, penciptaan, dan kajian mengenai wang dan pelaburan.

Kewangan juga meliputi pengawasan, penciptaan, perbankan, kredit, pelaburan, aset, dan liabiliti yang membentuk sistem kewangan.

Disini kami kongsikan untuk anda beberapa panduan kewangan yang boleh dipraktikkan untuk bisnes anda.

Kandungan Artikel

Pengurusan Kewangan bermaksud merancang, mengatur, mengarahkan dan mengawal aktiviti kewangan seperti perolehan dan penggunaan dana perusahaan. Ini bermaksud menerapkan prinsip-prinsip pengurusan umum ke sumber kewangan syarikat.

1. Pengurusan Kewangan

Pengurusan kewangan umumnya berkaitan dengan perolehan, peruntukan dan kawalan sumber kewangan yang menjadi perhatian.

Objektif pengurusan kewangan adalah untuk:

 • Untuk memastikan penyediaan dana secara berkala dan mencukupi untuk digunakan.
 • Untuk memastikan pulangan yang mencukupi kepada para pemegang saham yang akan bergantung pada kemampuan memperoleh, harga pasaran saham, harapan para pemegang saham.
 • Untuk memastikan penggunaan dana yang optimum. Setelah dana diperoleh, dana tersebut harus digunakan dengan cara maksimum dengan biaya minimum.
 • Untuk memastikan keselamatan pelaburan, dana harus dilaburkan dalam usaha yang selamat agar kadar pulangan yang mencukupi dapat dicapai.
 • Untuk merancang struktur modal yang baik. Harus ada komposisi modal yang baik dan adil sehingga keseimbangan antara hutang dan modal ekuiti dapat dipertahankan.

Pengurusan Kewangan Perniagaan.

Pengurusan kewangan adalah salah satu tanggungjawab terpenting bagi pemilik dan pengurus perniagaan.

Mereka mesti mempertimbangkan kemungkinan akibat keputusan pengurusan mereka terhadap keuntungan, aliran tunai dan keadaan kewangan syarikat.

Kegiatan dari setiap aspek perniagaan mempunyai kesan terhadap prestasi kewangan syarikat dan mesti dinilai dan dikendalikan oleh pemilik perniagaan.

Pastikan anda sebagai pemilik perniagan tidak lakukan kesalahan dalam menguruskan kewangan.

Kitaran Hidup Perniagaan

Sebilangan besar syarikat mengalami kerugian dan aliran tunai negatif semasa tempoh permulaan mereka. Pengurusan kewangan sangat penting. Pengurus mesti memastikan bahawa mereka mempunyai cukup wang untuk membayar pekerja dan pembekal.

Ini bermaksud pemilik mesti membuat unjuran kewangan aliran tunai negatif ini sehingga dia mempunyai idea berapa banyak modal yang diperlukan untuk membiayai perniagaan sehingga jadi menguntungkan.

Apabila perniagaan berkembang dan matang, ia memerlukan lebih banyak wang untuk membiayai pertumbuhannya.

Perancangan dan penganggaran untuk keperluan kewangan ini sangat penting. Memutuskan sama ada untuk membiayai pengembangan secara dalaman atau meminjam dari pemberi pinjaman luar adalah keputusan yang dibuat oleh pengurus kewangan.

Pengurusan kewangan mencari sumber dana yang tepat dengan kos terendah, mengawal kos modal syarikat dan tidak membiarkan kunci kira-kira menjadi terlalu tinggi dengan hutang dengan memberikan kesan buruk kepada syarikat.

Pengurusan Kewangan Peribadi.

Pembiayaan peribadi adalah proses merancang dan menguruskan aktiviti kewangan peribadi seperti penjanaan pendapatan, perbelanjaan, simpanan, pelaburan, dan perlindungan.

Kewangan peribadi adalah untuk memenuhi matlamat kewangan peribadi, sama ada mencukupi untuk keperluan kewangan jangka pendek, merancang untuk bersara, atau menabung untuk pendidikan kuliah anak anda.

Semuanya bergantung pada pendapatan, perbelanjaan, keperluan hidup anda, dan tujuan dan keinginan individu.

Dalam pada itu, membuat rancangan untuk memenuhi keperluan tersebut dalam kekangan kewangan anda. Untuk memanfaatkan sebahagian besar pendapatan dan simpanan anda, penting untuk menjadi celik dari segi kewangan, supaya anda dapat membezakan antara nasihat yang baik dan buruk supaya dapat membuat keputusan yang bijak.

2. Kepentingan Pengurusan Kewangan

Pengurusan kewangan menyediakan jalan untuk mencapai tujuan dan objektif dalam sesebuah organisasi. Tugas utama pengurus kewangan adalah untuk mengukur kecekapan organisasi melalui peruntukan, pemerolehan dan pengurusan yang betul.

Kepentingan pengurusan kewangan adalah seperti berikut:

 • Ia memberikan panduan dalam perancangan kewangan.
 • Ia membantu memperoleh dana dari pelbagai sumber.
 • Ia membantu melabur sejumlah dana yang sesuai.
 • Ini meningkatkan kecekapan organisasi.
 • Ia mengurangkan kelewatan pengeluaran.
 • Ia mengurangkan kos kewangan.
 • Ia mengurangkan kos dana.
 • Ini memastikan penggunaan dana yang betul.
 • Ini membantu syarikat perniagaan untuk mengambil keputusan kewangan.
 • Ia menyediakan garis panduan untuk memperoleh keuntungan maksimum dengan kos minimum.
 • Ini meningkatkan kekayaan pemegang saham.
 • Ia dapat mengawal aspek kewangan perniagaan.
 • Ia memberikan maklumat melalui laporan kewangan.
 • Ini menyedarkan pekerja tentang penjimatan dana.

3. Cara Mengurus Kewangan

Banyak cara untuk menguruskan kewangan telah dikongsikan oleh mereka di luar sana yang boleh digunakan. Bergantung kepada anda untuk fokus dan mengambil berat tentangnya sahaja.

Namun, harus diingatkan sekali lagi setiap individu dan organisasi wajib mengurus kewangan dengan baik untuk mengelakkan berlakunya masalah yang tidak dijangka pada suatu hari nanti.

Oleh sebab itu, anda digalakkan untuk tahu cara yang betul untuk menguruskan kewangan anda. Caranya adalah dengan:

 • Fahami keadaan kewangan anda.
 • Tetapkan keutamaan peribadi dan matlamat kewangan.
 • Buat dan ikut belanjawan.
 • Menubuhkan dana kecemasan.

Fahami Keadaan Kewangan Semasa Anda.

Sebelum anda mula menguruskan wang anda dengan lebih baik, anda perlu mengetahui berapa banyak wang yang anda ada.

Kami mengesyorkan anda untuk mulakan dengan rancangan kewangan yang komprehensif seperti merekod aliran tunai, pendapatan, simpanan, pelaburan dan banyak lagi.

Langkah yang paling asas untuk memahami keadaan kewangan semasa anda ialah duduk mencatat semua pendapatan semua pendapatan dan perbelanjaan bulanan anda dan perniagaan anda.

Sekiranya diperlukan, simpan resit selama sebulan untuk menentukan di mana wang dibelanjakan melebihi bil utama seperti sewa, utiliti dan pembayaran hutang. Bagi sesetengah orang, ini adalah cara paling berkesan untuk menyedari berapa banyak perbelanjaan yang dibelanjakan.

Tetapkan Keutamaan Peribadi dan Matlamat Kewangan

Setelah anda menentukan keadaan kewangan anda sekarang, inilah masanya untuk menentukan sama ada ia sesuai dengan nilai anda.

Sebagai contoh, menghabiskan hujung minggu dengan keluarga adalah keutamaan, membayar untuk cleaning service boleh membebaskan masa yang berharga dan jelas anda menggunakan wang dengan bijak.

Namun, mungkin bagi sesetengah orang ianya tidak masuk akal. Contohnya jika perjalanan adalah keutamaan yang lebih besar. Sekiranya demikian, wang yang dibelanjakan untuk cleaning service mungkin lebih baik dibelanjakan untuk percutian. Tetapkan keutamaan peribadi dan matlamat kewangan anda dengan baik.

Menentukan apa yang anda ingin capai dengan wang anda dapat menjadikan proses membuat anggaran berlaku lebih mudah.

Buat dan Ikuti Belanjawan

Dengan menulis anggaran anda dapat menentukan bagaimana pendapatan akan dibelanjakan pada setiap bulan. Ramai orang mungkin tidak mempunyai disiplin diri untuk meletakkan batas dalam membeli, atau mereka mungkin merasa terlalu terhad dengan harus merancang perbelanjaan mereka terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, dengan adanya anggaran ini adalah anda mempunyai wang tunai untuk dibelanjakan pada item yang paling penting bagi anda. Anda akan lebih mudah untuk mengikuti anggaran yang ditulis dengan mempertimbangkan keutamaan dan matlamat anda.

Sekiranya mendapati anda kekurangan wang untuk membayar semua yang anda mahukan, cari cara lain yang dapat untuk mengurangkan perbelanjaan. Contohnya dengan memotong perbelanjaan kecil yang lain.

Tabung Kecemasan

Sebahagian daripada cara mengurus wang dengan lebih baik adalah mengasingkan wang tunai untuk kejadian yang tidak dijangka seperti kehilangan pekerjaan, sakit atau kereta rosak. Setiap orang memerlukan wang kecemasan yang boleh digunakan untuk perbelanjaan selama tiga hingga enam bulan.

Kaedah terbaik untuk membuat dana ini adalah dengan memasukkan simpanan dalam belanjawan anda. Berapa banyak yang anda simpan boleh bergantung pada berapa banyak wang tambahan yang anda ada, tetapi lebih disyorkan untuk mengasingkan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan anda ke dalam simpanan kecemasan setiap bulan.

Petua Pengurusan Kewangan Bisnes.

Ada beberapa petua pengurusan kewangan yang diberikan oleh mereka yang sudah berjaya boleh dipraktikkan oleh anda. petua-petua yang mudah untuk diikuti adalah:

Analisis Perbelanjaan Terbesar Anda

 1. Perhatikan perbelanjaan terbesar anda.

Sekiranya belanjawan anda semakin ketat, potong perbelanjaan terbesar untuk membebaskan aliran tunai.

Sebagai contoh, salah satu perbelanjaan yang paling mencabar untuk perniagaan adalah hartanah. Pindah ke pejabat yang lebih kecil atau kawasan yang lebih murah mungkin merupakan pilihan alternatif.

Bagi mengurangkan perbelanjaan untuk perbezaan yang lebih besar, sewa ruang di persekitaran kerja sama dengan tidak mempunyai pejabat khusus. Lebih baik lagi, cari jalan untuk anda dan pekerja anda bekerja dari jauh sehingga anda tidak memerlukan ruang kerja sama sekali.

Sekiranya anda perlu mengurangkan kos buruh, cubalah mengambil kontraktor dan bukannya pekerja sepenuh masa. Anda hanya akan membayar untuk masa yang anda perlukan dan kurang tekanan.

 1. Dana perniagaan dan peribadi yang berasingan.

Adakah anda mempunyai akaun bank yang berasingan untuk perniagaan? Walaupun anda tidak diminta untuk memisahkan perniagaan dan dana peribadi, melakukannya adalah penting untuk pengurusan wang.

Selain itu, penyata bank perniagaan berguna untuk mengesan keuntungan dan memantau perbelanjaan. Penggabungan dana peribadi dan perniagaan anda boleh menghasilkan rekod yang tidak teratur, membawa kepada perbelanjaan yang terlalu banyak dan besar.

Apabila anda menggabungkan kedua-dua dana tersebut, sukar untuk anda memantau wang masuk dan keluar.

Sekiranya perniagaan dan dana peribadi anda ada dalam satu akaun, anda mungkin terdedah kepada dana perniagaan anda untuk perbelanjaan peribadi atau sebaliknya.

 1. Tentukan masa pembelian anda.

Untuk mengelakkan berlakunya aliran tunai rendah, rancang masa pembelian anda. Jangan membuat pembelian yang tidak perlu sehingga anda sudah membayar bil terdahulu. Dan, tunggu sehingga anda mempunyai cukup wang untuk menampung perbelanjaan baru.

Dengan cara ini, anda dapat menguruskan hutang anda dengan baik.

 1. Buat belanjawan

Meluangkan masa untuk membuat dan mengikuti anggaran perniagaan dapat mempermudahkan cara anda mengurus wang. Belanjawan membantu anda menetapkan matlamat perbelanjaan dan pendapatan.

Anggaran yang anda buat menetapkan perbelanjaan yang anda perlukan untuk mengendalikan perniagaan anda. Apabila anda tahu berapa banyak yang dapat anda belanjakan, anda dapat menguruskan wang perbelanjaan anda dengan lebih mudah.

Anggaran juga membolehkan anda meramal jumlah pendapatan yang akan diterima oleh perniagaan. Sekiranya anda mendapati bahawa pendapatan anda lebih rendah daripada yang dianggarkan, cari cara untuk mengurangkan perbelanjaan dan menambah pendapatan.

Anda perlu rancang kewangan anda. Rancang dan urus adalah dua perkara berbeza. Jika anda berjaya rancang dengan baik, anda dapat mengurangkan masalah ketika mahu menguruskannya. Malah segala kerja akan menjadi lebih lancar.

4. Maksud Perancangan Kewangan

Perancangan Kewangan adalah proses menganggarkan modal yang diperlukan dan menentukan persaingannya. Ini adalah proses merangka polisi kewangan yang berkaitan dengan perolehan, pelaburan dan pentadbiran dana perusahaan.

Kepentingan Perancangan Kewangan.

Perancangan Kewangan adalah proses membingkai objektif, dasar, prosedur, program dan anggaran mengenai kegiatan kewangan yang menjadi perhatian. Ini  bagi memastikan dasar kewangan dan pelaburan yang berkesan dan mencukupi. Kepentingan boleh digariskan seperti:

 • Dana yang mencukupi harus dipastikan.
 • Perancangan Kewangan membantu memastikan keseimbangan yang masuk akal antara aliran keluar dan aliran masuk dana agar kestabilan terjaga.
 • Perancangan Kewangan memastikan bahawa pembekal dana mudah melabur dalam syarikat yang menjalankan perancangan kewangan.
 • Perancangan Kewangan membantu dalam membuat program pertumbuhan dan pengembangan yang membantu kelangsungan jangka panjang syarikat.
 • Perancangan Kewangan mengurangkan ketidakpastian berkaitan dengan perubahan trend pasaran yang dapat dihadapi dengan mudah melalui dana yang cukup.
 • Perancangan Kewangan membantu mengurangkan ketidakpastian yang boleh menjadi penghambat pertumbuhan syarikat. Ini membantu memastikan kestabilan dan keuntungan yang diingini.

Contoh Perancangan Kewangan.

Pengurusan kewangan dikelaskan berdasarkan aktiviti perniagaan, akaun syarikat atau akaun peribadi. Contoh perancangan kewangan untuk perniagaan atau syarikat termasuk menguruskan kos telefon, pengambilan pekerja baru, pembelian kemudahan, anggaran projek dan lalin-lain.

Contoh pengurusan kewangan untuk individu termasuk menguruskan belanjawan bulanan, perbelanjaan harian dan lain-lain.

Untuk memudahkan anda agar lebih memahaminya, berikut adalah contoh situasi:

Anda merancang untuk mengambil pinjaman perniagaan untuk membeli ruang baru untuk pejabat perniagaan anda.

Di sini disarankan untuk anda mengambil penasihat hartanah dan anda perlu memeriksa sama ada penilaian selepas 20 tahun atau lebih akan lebih tinggi daripada menyewa atau tidak. Anda juga perlu berjumpa dengan individu berkenaan untuk bertanya tentang pendapat dan nasihat berkenaan kewangan bagi memastikan anda membuat keputusan yang betul. Sama ada pelburan anda itu akan memberi pulangan pelaburan yang baik atau tidak.

Sering kali terdapat kes di mana, menyewa lebih ekonomik daripada membeli. Tidak kira sama ada anda menyewa hartanah, perisian atau menyewa kenderaan.

Antara contoh perancangan kewangan yang ada adalah:

 • Perancangan Aliran Tunai.
 • Perancangan Insurans.
 • Perancangan Persaraan.
 • Perancangan Pelaburan.
 • Perancangan Cukai.
 • Perancangan hartanah.

5. Ilmu Kewangan Bisnes

Benar, ilmu adalah penyuluh kepada setiap perjalanan. Dengan ilmu, seseorang itu mampu pergi lebih jauh dengan berjaya. Termasuk juga dengan pengurusan kewangan, anda perlukan ilmu yang betul dan tepat agar anda mampu membuat perancangan dengan terbaik.

Oleh sebab itu, banyak individu dan peniaga yang berjaya tidak pernah berhenti untuk menuntut ilmu terutamanya tentang pengurusan dan kewangan. Tanpa pengurusan kewangan yang baik, sukar untuk seseorang individu dan organisasi untuk kekal berada di dalam prestasi yang baik.

RichWorks ada menyediakan beberapa seminar berkenaan dengan pengurusan kewangan yang boleh disertai oleh sesiapa sahaja. Platform ini disediakan untuk membantu ramai orang di luar sana mengurus kewangan yang baik.

Antara seminar yang diadakan adalah Urus Kos dan Urus Duit. Sudah tentu ianya berbeza belajar melalui bahan bacaan dan secara langsung bersama guru. Mereka yang menyertai seminar ini pasti akan mendapat input yang luar biasa di mana ia dapat mengubah kehidupan seseorang individu dan perniagaan.

6. Bantuan Kewangan Bisnes

Bagi mereka di luar sana yang mempunyai masalah kekurangan modal atau inginkan pertolongan tambahan dari mana-mana pihak, mereka boleh dapatkaannya daripada beberapa agensi perbankan, agensi kerajaan serta agensi-agensi lain yang terlibat.

Peniaga dan usahawan tidak pernah dibiarkan seorang diri. Mereka sering dibantu dan dibimbing dari segi modal. Yang pasti, idea perniagaan perlulah mantap dan menepati beberapa syarat yang telah ditetapkan.

Jenis-jenis Bantuan Kewangan.

Wabak Covid-19 telah memberi kesan terutama dari segi ekonomi kerana kebanyakan perniagaan terpaksa menghentikan operasinya untuk menyekat penyebaran virus.

Memahami bagaimana ekonomi harus terus berjalan untuk mengelakkan kejatuhan kewangan negara, kerana lebih dari 80% perniagaan di Malaysia terdiri daripada Perusahaan Kecil Sederhana (PKS), pemerintah Malaysia memperkenalkan pakej rangsangan kecemasan untuk membolehkan perniagaan dan pelaburan domestik.

Senarai Bantuan dan Pinjaman Perniagaan.

Antara senarai bantuan dan pinjaman perniagaan yang disediakan adalah:

 • Skim pinjaman mudah dari Bank Negara Malaysia (BNM).
 • Pinjaman Perniagaan Tekun Nasional.
 • Pinjaman PUNB.
 • Majlis Manah Rakyat Malaysia (MARA).
 • Pinjaman Amanah Ikhtiar.

Bagaimana dengan pengurusan kewangan anda? Adakah anda sudah jalankannya atau masih belum bermula? Jika anda masih belum membuat perancangan kewangan untuk diri dan perniagaan anda, sila mulakan dari sekarang juga.

Anda akan dapat melihat impaknya kepada diri dan perniagaan anda nanti. Banyak orang yang gagal dalam hidupnya oleh kerana tiada perancangan kewangan yang baik.

Terima kasih kerana dapat luangkan masa anda untuk membaca artikel ini. Semoga artikel “Kewangan” ini sedikit sebanyak dapat memberikan manfaat kepada anda.

Sila kongsikan soalan atau ‘learning points’, apa yang anda dapat pelajari dari artikel ini dalam ruangan komen di bawah. ⬇️

Leave a Reply

Artikel Berkaitan Kewangan

Moratorium, Simpanan dan Anda

Rakyat Malaysia sebelum ini telah mendapat kelonggaran Kerajaan dengan perlaksanaan moratorium atau penangguhan bayaran pinjaman secara automatik, bermula 1 April hingga 30 September 2020. Nilai

Baca Lebih Lanjut »

Leave a Reply