E-MAGAZINE UNTUK BANGSA USAHAWAN

Bilangan Terkini

Bil

Bil

Memiliki latar belakang sebagai doktor perubatan bukan jaminan seseorang itu tidak akan menghidap penyakit kronik  sehingga mengganggu pula kehidupan seharian termasuk urusan pekerjaan. Situasi itu turut dilalui Dr. Siti Juariah Kusni atau mesra dengan panggilan...

Bil

Memiliki latar belakang sebagai doktor perubatan bukan jaminan seseorang itu tidak akan menghidap penyakit kronik  sehingga mengganggu pula kehidupan seharian termasuk urusan pekerjaan. Situasi itu turut dilalui Dr. Siti Juariah Kusni atau mesra dengan panggilan...

baca selanjutnya
Bil 19

Bil 19

Melihat anak-anak kecil bersama gajet boleh dianggap sebagai satu perkara biasa masa ini. Malah gajet sering menjadi pilihan kepada kebanyakan ibu bapa untuk menenteramkan anak-anak ketika tantrum. Bagaimanapun, jika ia tidak dikawal penggunaan gajet akan menjadi...

BIL 18

BIL 18

FLAT AHMAD RAZALI Kalau tak dipecah ruyung, manakan dapat sagunya. Membesar sebagai budak flat, siapa sangka berkat usaha dan tak pernah kenal erti mengalah, pengasas Qalish Beauty Care, Aisyah Kamsani kini sudah keluar daripada kepompongnya yang dahulu. Beliau dulu...

BIL 17

BIL 17

KEHIDUPAN DI KOTA SURABAYA Menamatkan pengajian di Universiti Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) di Surabaya, Indonesia, Doddy Eka Putra segera mencari peluang pekerjaan untuk membantu keluarga. Setelah memperoleh pekerjaan, beliau sedikit kecewa kerana ditawarkan...

BIL 16

BIL 16

Tak mahu menghampakan harapan emak tercinta, Ustaz Anas Azami mengambil keputusan menunaikan permintaan berkenaan. “Mak saya cakap boleh tak buka pengajian alQuran. Mula-mula tu saya masih buat macam biasa. Bila mak saya dah dua tiga kali sebut, ini benda yang mak...

BIL 15

BIL 15

OTAK-OTAK IKAN DAUN NIPAH Dibalut dengan daun nipah segar, mengandungi 99 rempah ratus rahsia menjadikan makanan ringan keluaran Otak-Otak Mr Noh (Johor Bahru) Sdn. Bhd. atau lebih dikenali Otak-Otak JB begitu istimewa. Lebih menarik, produk ini akan dihantar terus...

BIL 14

BIL 14

KEBEBASAN KEWANGAN Beliau bukan seorang pengasas produk, tetapi bekas jururawat yang mengorbankan kerjaya demi cahaya mata yang dikasihi. Tan Hwi Ling atau lebih mesra dengan panggilan Carol mengambil keputusan itu selepas ibu mertuanya jatuh dan mengalami kecederaan...

Bil 13

Bil 13

PERMINTAAN AYAH Siti Khadijah Abdul Aziz atau lebih mesra dengan panggilan Puan Kat sebenarnya tidak bercita-cita untuk menyarung uniform putih, bertugas sebagai seorang jururawat. Namun atas dasar memenuhi permintaan ayahnya, Puan Kat berjaya menamatkan pengajian...

Bil 12

Bil 12

CABAR DIRI BERJAYA SEPERTI AYAH Pengasas Ella Furniture memiliki ijazah sarjana muda dan sarjana dalam bidang kejuruteraan. “Saya belajar dalam bidang kejuruteraan, tapi saya tak nampak masa depan saya bekerja dengan orang. Ayah saya sebenarnya seorang usahawan yang...

Bil 11

Bil 11

Bermula 2007, pasangan ini IDr Lokman Hakim Ahmad Subki dan IDr Rabiatul Adawiyah Rasol ini menubuhkan syarikat pembinaan dan reka bentuk dalaman, IDW Design & Build Sdn Bhd. Setepatnya mereka mula membina bisnes selepas tamat pengajian dalam Diploma Reka Bentuk...

Bil 10

Bil 10

BERNIAGA PASAR MALAM Anak kelahiran Alor Setar, Kedah Ng Ee Nee, memulakan perniagaan menjual kerongsang di pasar malam di Pulau Pinang. “Saya ambil stock di Petaling Street, Kuala Lumpur. Susah masa tu, naik bas pukul 12 malam. Sampai Kuala Lumpur sekitar 3 pagi....

Bil 09

Bil 09

Siapa sangka hanya bermodalkan RM500, bisnes yang dijalankan mampu berkembang hingga pada 2021 mencapai RM19 juta. Tiada yang mustahil, dua beradik ini, Yusmaniza dan Nurrussila Zulkifli membuktikan mereka sebagai wanita dan isteri mampu membina bisnes yang berjaya....

Bil 08

Bil 08

Perabot yang berkualiti dengan rekaan menarik antara ciri-ciri menjadi pilihan pengguna. Salah satu kedai perabot popular di negara kita adalah IKEA. Pengasas syarikat dari Sweden ini, Ingvar Feodor Kamprad bermula dengan hanya menjual mancis sahaja! Syarikat perabot...

Bil 07

Bil 07

Saat paling sukar adalah sewaktu kami sedang mulakan kehidupan berumah tangga. Meskipun saya berjawatan guru, namun, lebih 50 peratus gaji saya habis untuk membayar hutang ibu dan ayah.” “Kami tiada wang simpanan, segala perbelanjaan perlu dikawal ketat. Kehidupan di...

Bil 06

Bil 06

Siapa suka pakai baju kurung kain kapas? Selesa, tak panas, dan mudah digosok. Itu antara ciri-ciri mengapa kurung kain kapas tetap menjadi pilihan. Anggun Cotton Collection, satu nama yang tidak asing lagi buat peminat baju kurung, baik kurung moden, mini kurung,...

Bil 05

Bil 05

Sehari satu parcel sahaja yang dihantar kepada pelanggan. Pasti situasi yang amat membimbangkan buat sesiapa sahaja bangsa usahawan apabila produk yang dijual kurang mendapat sambutan. Beliau akhirnya terpaksa mencongak baki wang yang tinggal untuk meneruskan...

Bil 04

Bil 04

Siapa suka makan ayam goreng? Menu ringkas tetapi enak. Tak semestinya kita makan dengan nasi, makan ayam sahaja pun dah kenyang. Anda pernah tak menikmati keenakan Muiz Hot Chicken? Muiz Hot Chicken atau sebelumnya MRich Fried Chicken diasaskan oleh seorang anak muda...

Bil 03

Bil 03

Seorang bekas guru sekolah dan suri rumah mengambil keputusan untuk meninggalkan karier demi memberikan perhatian buat keluarga dan bisnes. Pasangan suami isteri ini iaitu Pengasas Hasnuri Sdn Bhd (Hasnuri), Hasbullah Awang dan isterinya, Nuriah Zakaria menceritakan...

Bil 02

Bil 02

Sudah sinonim warga pendidik diibaratkan seperti lilin yang sanggup membakar diri untuk menerangi orang lain. Mengimbau waktu sekolah dahulu, tatkala tarikh peperiksaan besar seperti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) semakin menghampiri, guruguru semakin bersungguh...

BIL 01

BIL 01

Itulah persepsi Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif Momentum Internet suatu ketika dulu semasa di universiti kerana orang kaya tidak membantu orang susah seperti dirinya. Najib Asaddok sebenarnya agak skeptikal dan benci dengan orang kaya, terutamanya mereka yang...

Polisi Privasi | © 2022 Richworks International Sdn Bhd 201001025185 (909099-W) | SST No : B16-1902-32000193