by | Aug 25, 2023

CETUS FENOMENA INAI DI MALAYSIA

Inai dengan masyarakat di Malaysia terutamanya kaum Melayu dan India bukanlah sesuatu yang asing lagi. Jika anda merupakan salah seorang penggemarnya, anda pastinya kenal dengan jenama Inai Republic, perintis inai kuku tersohor di Malaysia. 

Diusahakan oleh pasangan suami isteri iaitu Syarifah Furaiha (Fara) selaku pengasas dan Ustaz Azam Azhary (Ustaz Azam) sebagai pengasas bersama, ia bermula selepas mereka ingin menyediakan alternatif yang lebih mudah buat kaum wanita untuk memakai inai kuku tanpa perlu membancuh lagi seperti dahulu. 

“Saya sebenarnya gemar memakai pewarna kuku tapi ia tidak begitu praktikal kerana perlu menanggalkannya apabila menunaikan ibadah. Jadi, alternatif lain adalah inai. 

“Namun begitu, inai yang ada di pasaran sekitar dua dan tiga tahun lepas kebanyakannya berwarna jingga dan tidak mempunyai pilihan warna. Semuanya jenis yang susah hendak dipakai kerana perlu ditumbuk, campur air, dibancuh dan sebagainya. Caranya begitu renyah dan sukar buat si pemakainya. 

“Jadi, kita pun nak hasilkan satu produk yang mana mudah untuk semua orang amalkan sunnah, mudah semua orang nak cantik-cantik ala-ala pewarna kuku. Inai Republic adalah inai moden ala-ala pewarna kuku, dengan lima pilihan warna tetapi boleh dibawa solat. 

“Kini bukan sahaja orang berusia, malah semua peringkat usia pun sudah boleh gunakannya 

sekarang tidak kira masa dan bukan hanya waktu kahwin semata-mata. Inai kini menjadi lebih modern and trendy. Begitulah kisah terciptanya Inai Republic ini,” kongsi Fara. 

Baca selanjutnya di Flipbook atau muat turun PDF

Artikel Lain

BIL 55

BIL 55

Merawat haiwan dan mengusahakan perniagaan adalah dua perkara yang jauh berbeza. Dua bidang ini mempunyai cabarannya yang tersendiri dan pastinya ia...

BIL 53

BIL 53

JIKA DAH MINAT, PERKARAYANG MUSTAHIL PUN BOLEH DIUSAHAKAN SAMPAI JADI. SEGALANYA BERMULA PADA TAHUN 1999. SELEPAS TAMAT BELAJAR, SAMA SEPERTI ORANG...

BIL 52

BIL 52

“YA, BERMULA SECARA TAK SENGAJA,” JAWAB JASNIZA JAMAL KETIKA DITANYA BAGAIMANA BELIAU MULA JALANKAN BISNES. Siapa sangka, Jas Kristal Vision Sdn....

BIL 51

BIL 51

Prestige Medispa di bawah Drkay Aesthetics Sdn. Bhd. mempunyai tiga cawangan yang terletak di Johor Bahru (JB), Ampang dan Gombak.  Namun...

Polisi Privasi | © 2022 Richworks International Sdn Bhd 201001025185 (909099-W) | SST No : B16-1902-32000193