by | Oct 27, 2023

TIADA PENYESALAN KORBANKAN ZAMAN REMAJA

Dunia hari ini segalanya boleh diakses di hujung jari. Kalau dulu nak beli barang basah kena pergi ke pasaraya. Sekarang, tidak lagi. Anda kini boleh saja membelinya menerusi aplikasi khas yang diperkenalkan oleh syarikat Mutiara Bersatu Wet Kitchen Sdn.Bhd. tanpa sebarang kerisauan.

Menariknya mengenai syarikat ini adalah pengasas bersamanya yang baru sahaja berusia 27 tahun iaitu Ainul Mardhiah yang bijak melakukan inovasi dalam bisnes setelah menuntut ilmu perniagaan.

“Sebenarnya, perniagaan ini dijalankan oleh abang saya secara walk in sahaja di Pasar Awam Taman Tun Sardon, Pulau Pinang pada awalnya. Dia menjual pelbagai jenis barang basah lagi segar seperti ikan, ketam dan sebagainya. 

“Pada tahun 2014 ketika saya sedang cuti semester, kebetulan waktu itu ibu pula jatuh sakit dan saya mengambil tanggungjawab untuk menjaganya.

“Bermula dari situ, abang saya pun mula menawarkan peluang untuk bekerja dengannya. Saya buat kerja akaun, kerani dan lain-lain lagi. Saya tolong sikit-sikit sampailah sekarang kami sudah menjadi rakan kongsi,” kata anak bongsu daripada 11 beradik ini.

Berkongsi bagaimana tercetusnya idea untuk membuat sistem penghantaran dalam bisnesnya, Ainul Mardhiah berkongsi bahawa ia memang datang daripada buah fikirannya sendiri setelah menghadiri program Millionaire Marketing Mastery (MMM) anjuran RichWorks pada tahun 2017.

“Saya teringat kata-kata Datuk Wira Dr. Azizan Osman pada waktu itu supaya onlinekan bisnes anda. Bermula dari situ saya rasa why not kalau saya cuba?

Baca selanjutnya di Flipbook atau muat turun PDF

Artikel Lain

Bil 63

Bil 63

Dalam dunia perniagaan yang sentiasa berubah, perjalanan seorang usahawan sering kali tidak dapat dijangkakan dengan mudah. Bagi Siti Nuurhayyu...

Bil 62

Bil 62

Dalam dunia bisnes, semestinya hanya yang benar-benar komited dan kental saja yang dapat bertahan hingga ke akhirnya. Bagi pengasas Ideas Master...

BIL 61

BIL 61

“Saya akur dengan kehendaknya. Waktu itu ayah saya sudah tidak masuk ke pejabat dari tahun 2000. Jadi, bila saya masuk pada tahun 2008, saya dapati...

BIL 60

BIL 60

“Kalau tiada siapa yang nak uruskan, apa kata kita tutup saja bisnes ini!” Begitulah ayat yang dilontarkan oleh Haji Salleh yang menusuk hati...

Polisi Privasi | © 2022 Richworks International Sdn Bhd 201001025185 (909099-W) | SST No : B16-1902-32000193