7 Jenis Model dan Strategi Perancangan Kewangan

Kewangan adalah konsep yang sangat luas dan perancangan adalah misi yang sukar dan anda perlu berdisiplin. Dalam perkongsian kali ini anda akan lebih memahami beberapa jenis perancangan kewangan yang penting yang harus dipelajari dan difahami oleh setiap orang dalam kehidupan mereka.

Beberapa kategori utama perancangan kewangan merangkumi  kepada sumber kewangan, penilaian keperluan kewangan anda, mengira faktor risiko dan rancangan untuk mencapai matlamat kewangan anda.

Pelan pelaburan, rancangan persaraan, rancangan cukai, perancangan perniagaan, perancangan kewangan peribadi adalah beberapa jenis perancangan kewangan.

Jenis Model dan Strategi Perancangan Kewangan

Strategi Perancangan Kewangan

Di sini kami akan senaraikan jenis strategi dan model perancangan kewangan penting yang harus dilakukan oleh setiap orang. Terdapat pelbagai jenis rancangan kewangan yang perlu disusun untuk mencapai matlamat hidup.

Mari kita fahami secara terperinci di bawah.

1. Perancangan Aliran Tunai

Ia adalah salah satu jenis perancangan kewangan yang penting.

Seorang individu atau syarikat meramalkan perbelanjaan jangka pendek dan jangka panjang terhadap aliran tunai yang diunjurkan.

Tetapi ada masanya berlaku perbelanjaan kecemasan atau perbelanjaan yang tidak dijangka. Sebaiknya rancang aliran tunai dengan tepat. Perancangan aliran tunai yang tidak betul boleh menyebabkan anda muflis.

2. Perancangan Insurans

Perlindungan insurans untuk jangka masa panjang adalah jenis perancangan kewangan yang sangat penting.

Dalam keadaan yang tidak dijangka, jika anda belum merancang insurans anda lebih awal, ia juga boleh merosakkan rancangan kewangan anda yang lain. Perancangan insurans bergantung pada gaya hidup individu.

Anda harus mengkaji terlebih dahulu sebelum membeli sebarang insurans.

Contohnya: Sekiranya anda sering melancong setiap tahun, maka anda harus membeli insurans perjalanan untuk perlindungan atas kejadian yang tak terduga. Anda juga boleh mengambil insurans kesihatan, insurans kenderaan, insurans rumah dan lain-lain.

3. Perancangan Persaraan

Ia adalah peristiwa yang berlaku dalam kehidupan semua orang. Ini adalah salah satu jenis perancangan kewangan yang penting.

Sebilangan besar daripada anda akan dengar bahawa orang menetapkan matlamat kewangan mereka untuk pendapatan persaraan kerana kenaikan inflasi dan peningkatan taraf hidup.

Anda harus memulakan simpanan dan pelaburan anda di awal kehidupan untuk persaraan yang lancar sehingga anda tidak perlu berkompromi dengan taraf hidup semasa bersara.

4. Perancangan Pelaburan

Anda harus membuat rancangan pelaburan untuk mencapai matlamat anda dalam hidup. Pelan pelaburan anda selalu berdasarkan simpanan anda.

Setelah mengetahui jumlah simpanan, anda boleh mendapatkan bantuan penasihat kewangan untuk pelbagai peluang pelaburan seperti: pendapatan tetap, pelaburan saham, emas, bon dan lain-lain.

Anda juga boleh melaburkan wang anda dengan melakukan perniagaan. Cari perniagaan yang sesuai dan boleh membawa keuntungan pada wang yang anda laburkan.

Sudah tentu jika anda bijak melakukan pelaburan, anda akan seronok untuk melakukannya sekaligus dapat menjana lebih banyak wang.

5. Perancangan Cukai

Perancangan cukai yang betul dapat membantu anda memaksimumkan penjimatan kewangan anda. Terdapat pelbagai faedah dan pengecualian yang diberikan oleh negara untuk pembayar cukai.

Anda harus mengambil tahu tentang cukai dan menyusun rancangan anda dengan baik.

Pada setiap akhir tahun, anda dapat memanfaatkan faedah pengecualian dan mengurangkan cukai anda.

Setiap orang harus mengemas kini pengetahuan mengenai perancangan cukai kerana ia juga berfungsi sebagai sebahagian daripada strategi perancangan kewangan anda.

6. Perancangan Hartanah

Penciptaan aset sekali lagi merupakan salah satu jenis perancangan kewangan yang penting. Perancangan kekayaan atau persaraan dapat dicapai dengan perancangan hartanah. Hartanah dianggap sebagai pilihan pelaburan berisiko rendah dengan pulangan tinggi.

Oleh itu, setiap orang harus memikirkan rancangan-rancangan tersebut sebagai sebahagian daripada perancangan kewangan.

Sekiranya berlaku situasi yang tidak dijangka dalam hidup, perancangan hartanah menjadi salah satu rancangan terbaik untuk keselamatan keluarga anda.

7. Tentukan Matlamat Kewangan Jangka Panjang dan Jangka Pendek anda

Apabila anda membuat plan bagi matlamat kewangan anda, anda juga disyorkan untuk membuat kategori kepada sasaran kewangan jangka pendek dan jangka panjang.

Peraturan umum yang boleh anda gunakan untuk dikategorikan adalah tujuan kewangan dalam jangka masa 0-5 tahun harus dikategorikan sebagai matlamat jangka pendek dan apa sahaja yang melebihi itu harus dianggap sebagai matlamat jangka panjang.

Contohnya: Sekiranya anda merancang untuk membeli kereta atau menyimpan kewangan untuk perbelanjaan perkahwinan anda dengan 3-4 tahun akan datang, maka anda harus memasukkan matlamat ini ke dalam sasaran jangka pendek. Manakala jika anda merancang pendidikan untuk anak anda dan rancangan persaraan untuk jangka masa yang lebih lama dari 5 tahun, maka anda harus mengaturnya menjadi matlamat jangka panjang.

Lebih baik anda menggunakan masa yang ada dengan mula memikirkan matlamat kewangan jangka pendek dan jangka panjang. Banyak perkara yang anda boleh capai jika anda memberikan sepenuh perhatian pada keadaan kewangan anda.

Terdapat pelbagai jenis perancangan kewangan yang perlu disusun dan dilaksanakan untuk mencapai matlamat kewangan kehidupan. Semoga dengan perkongsian ini dapat menambah pengetahuan anda tentang perkara kewangan.

Kami harap ini dapat membantu anda merancang kewangan anda dengan lebih baik mulai sekarang. Semoga berjaya!

Artikel terbaru

Leave a Reply