Jual Produk Biasa-Biasa Tapi Branding Sangat Power!

Macam mana nak jadi branding yang selalu disebut-sebut? Ikuti perkongsian Datuk Wira Dr. Azizan Aziz melalui video ini! Kalau sebut brand-brand yang terkenal dari negara Amerika Syarikat, banyak sangat yang boleh dijadikan contoh…Tengok di New York pun ada terlalu banyak iklan billboard digital untuk marketing! Sebenarnya, ada banyak tentang bisnes di luar negara yang boleh […]

Kenapa Buat Bisnes?

Ramai daripada anda rasanya tahu kenapa nak buat bisnes? Untuk nak jual produk atau perkhidmatan, nak cari pendapatan dan macam-macam lagi. Betul, tak salah, cuma ada jawapan yang lebih tepat lagi iaitu kita buat bisnes ini untuk bantu menyelesaikan sesuatu masalah yang dihadapi oleh orang ramai. Contoh mudah seperti bila lapar di tempat kerja, kita […]

4 Cara Tingkatkan Bisnes Yang Stuck

Bila anda ada perniagaan, sudah tentu anda mahukan keuntungan dan mempunyai peningkatan dari hasil perniagaan anda. Betul betul? Tetapi apakah cara terbaik yang boleh dilakukan untuk meningkatkan bisnes supaya tidak berada pada tahap yang sama (stagnant) atau peningkatan yang sangat perlahan. Ramai orang berfikir, cukuplah sekadar tahu berbisnes dan menjual sahaja. Ini kerana apabila perniagaan […]

Nak Travel Ke Mana?

Selepas tamatnya pandemik Covid-19 ataupun bila vaksin sudah diedarkan nanti, manakah lokasi ‘travel’ yang anda dan keluarga nak pergi? Luar atau dalam negara? Baru-baru ini, berita mengenai penghasilan vaksin Covid-19 dengan 95% keberkesanan telah membuatkan ramai orang mula pasang impian untuk melancong semula terutama ke luar negara. Mesti ramai antara kita yang rindu nak pergi […]

FOKUS Yang Sebenar-Benarnya

Seringkali MenThor pesan pada kita untuk FOKUS dalam bisnes. Seringkali juga kita lari FOKUS. Dah pesan dan dah bebel pun seringkali pasti akan terlari FOKUS juga. Kadang-kadang kita rasa pelik dengan akal kita yang mudah terpesong dari landasan walaupun kita sering ingatkan diri sendiri untuk terus FOKUS dan FOKUS. Kalau maksud FOKUS ini adalah hanya […]

Helicopter Money & Bisnes

Beberapa hari ini, dapat dilihat dalam media sosial memperkatakan soal ‘helicopter money’ atau dengan kata mudah bermaksud bank pusat mencetak duit baru untuk diberikan kepada rakyat yang dicadangkan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal ketika temu bual di radio BFM. Menurutnya, langkah itu boleh diambil bagi membantu masyarakat yang […]

Dubai – Dari Gurun Gersang Ke Kota Metropolis

Bila sebut Tanah Arab, ada yang menggambarkan tanah Arab ini dipenuhi dengan orang Arab, dengan jubah dan purdah. Atau yang menggambarkan tanah Arab penuh dengan unta, tak kurang juga yang menggambarkannya dilitupi gurun sepenuhnya. Tapi bagaimana Dubai yang dulunya sebuah tanah gurun itu kini pesat membangun sehingga menjadi sebuah metropolis dengan bilangan penduduk lebih dari […]

Google Analytics Untuk Tingkatkan Online Presence Bisnes Anda

Google Analytics dapat membantu anda dari segi membina ‘strong online brand presence’ untuk menaikkan jualan secara dalam talian (online sales). Dengan adanya Google Analytics ini juga, jenama anda boleh muncul pada kedudukan teratas dalam carian Google. Apa tu Google Analytics? Google Analytics adalah aplikasi penganalisa laman web. Ia memberi anda kemampuan menganalisa yang hampir menyeluruh untuk laman web anda. Percayalah, Google Analytics sudah mampu melakukan pelbagai […]

Berubah Sebelum Bisnes Anda Diubah

Perubahan bukannya mudah, tapi ia perlu dilakukan untuk memastikan survival atau kelangsungan hidup sesebuah bisnes ketika krisis ekonomi. Suka atau tidak, sesuatu perubahan mesti dilakukan untuk sesuaikan dengan keadaan semasa ketika ini. Banyak bisnes terjejas terutama pada sektor yang kurang permintaan antara sektor yang paling terkesan adalah sektor pelancongan dan penerbangan penumpang susulan impak Covid-19. […]

Apa Kekuatan Jenama Ini, Boleh Bertahan Sampai Sekarang?

Kalau sebut je ubat gigi? Jenama apa yang keluar di fikiran anda? Cuba fikir tentang minuman bergas, jenama apa yang keluar, yang anda fikirkan? Kami pernah buat ujian seperti ini di kalangan peserta program kami. Bila sebut je ubat gigi, majoriti akan sebut COLGATE! Menurut kajian yang dijalan oleh Brand Footprint, pada tahun 2017 ke […]