Bumble Memberhentikan Lebih 30% Pekerja Apabila Gen Z Meninggalkan Aplikasi Dating

Bumble Memberhentikan Lebih 30% Pekerja Apabila Gen Z Meninggalkan Aplikasi Dating

Adakah aplikasi dating menjadi dinosaur?

Bumble mengumumkan pada beberapa minggu lalu bahawa mereka akan mengurangkan lebih 30% daripada jumlah tenaga kerja globalnya (lebih 350 pekerja) semasa laporan pendapatan S4 2023 dan tahun penuh 2023.

Peralihan itu berlaku apabila Gen Z mula beralih daripada aplikasi janji temu. Tinjauan Statista 2023 menunjukkan bahawa milenium di A.S. membentuk 61% pengguna aplikasi dating manakala Gen Z hanya menyumbang 26% pengguna.

Namun, Bumble mempunyai Q4 yang kukuh, dengan pendapatan masuk pada $273.6 juta yang meningkat hampir $30 juta daripada masa yang sama pada tahun lepas.

“Kami mengambil tindakan penting dan tegas yang memastikan pelanggan kami kekal di tengah-tengah semua yang kami lakukan semasa kami melancarkan semula Bumble App, mengubah organisasi dan mempercepatkan pelan hala tuju produk kami,” kata Lidiane Jones, Ketua Pegawai Eksekutif Bumble Inc. dalam satu kenyataan syarikat. 

“Kami percaya tindakan ini akan mengukuhkan keupayaan asas serta membolehkan kami terus memberikan pengalaman pengguna baharu lagi menarik yang mewujudkan hubungan yang sihat dan saksama,”jelasnya.

Syarikat itu dianggar membelanjakan antara $20 juta dan $25 juta untuk pemecatan, faedah dan kos lain bagi pekerja yang telah dilepaskan.

Bumble bukanlah yang pertama dalam kategori aplikasi dating untuk memulakan pemberhentian beramai-ramai.

Tahun lepas, pesaing mereka iaitu Tinder mengumumkan bahawa mereka akan mengurangkan 8% daripada jumlah tenaga kerja globalnya, terutamanya dalam sektor perekrutan.

Bumble diasaskan oleh Whitney Wolfe Herd pada tahun 2014 untuk menjadi aplikasi janji temu yang memfokuskan kepada wanita di mana kaum hawa dikehendaki memulakan perbualan setelah pasangan dipadankan. Syarikat itu secara rasmi diumumkan pada tahun 2021.

Pada November 2023, Wolfe Herd telah digantikan oleh bekas Ketua Pegawai Eksekutif Slack, Lidiane Jones.

Bumble melepasi $1 bilion dalam jumlah hasil untuk 2023, peningkatan 16.4% daripada tahun sebelumnya. Syarikat itu turun lebih 53% tahun ke tahun pada petang Khamis lalu.

Artikel terbaru

Leave a Reply