Pentingnya Aliran Tunai Yang Betul, Bantu Kelangsungan Bisnes Anda

Pentingnya aliran tunai (cash flow) yang boleh dikatakan umpama nyawa kepada mana-mana bisnes. Hal ini kerana anda boleh mengetahui keadaan kesihatan kewangan bisnes anda melalui rekod aliran keluar masuk wang yang ada. Malahan, majoriti usahawan yang menghadapi masalah tidak pernah nampak dan tahu keuntungan syarikat milik mereka kerana tidak peka terhadap kepentingan dalam mengurus dan […]

Lari Cukai : Ibarat Keluar Mulut Harimau Masuk Mulut Buaya. 5 kesalahan cukai biasa berlaku

Negara mana yang anda tinggal pun, cukai akan dikenakan untuk membantu pendapatan kerajaan. Tak boleh lari cukai, di Malaysia sebenarnya cukai pendapatan berstrukturkan sistem progresif. Ini bermakna, pendapatan yang melebihi angka tertentu dikenakan cukai pada kadar yang lebih tinggi. Pernah kecoh jugak satu masa dengan kes di mana ramai selebriti tidak membayar cukai pendapatan mereka. […]

Ilmu Bisnes : Pastikan i-Sinar Dapat Bersinar

Semalam, pastinya hari yang dinanti-nantikan pencarum KWSP yang telah memohon bagi kategori 1 kemudahan i-Sinar yang diluluskan Kerajaan dalam Belanjawan 2021. Keputusan sama ada permohonan diluluskan atau tidak. Ramai yang terjejas ekoran krisis kesihatan dan ekonomi yang berlaku hingga tiada pendapatan disebabkan hilang pekerjaan, pengurangan gaji dan elaun, bisnes ‘slow’ malah ada yang tutup dan […]

Buat Perancangan Kewangan, Jika Tak Nak Berdepan Masalah

Jom kita bermula awal tahun baru ini dengan membuat langkah yang betul dari awal lagi. Tahukah anda perancangan kewangan penting bagi memastikan kita tak berbelanja berlebihan hingga duit tak sampai hujung bulan sudah tak cukup. Daripada situ, mulalah ada yang berhutang dan kalau tak uruskan hutang itu dengan baik maka banyak lagi masalah boleh timbul […]

Bisnes Cara Paling Cepat Bina Kewangan

“Saya lihat ramai orang sibuk tapi tak tahu apa yang disibukkan. Ramai orang sibuk cari duit tapi last sekali tak ada duit. Ramai orang sibuk macam kejar itu kejar ini tapi tak ada apa yang dicapai.” “Dan saya benci melihat benda itu kerana ia adalah moment last time saya. Saya tengok family saya, saya tengok […]

Dilema Usahawan Urus Duit

Dilema jaga duit dalam perniagaan. Ini memang situasi yang dilalui oleh ramai usahawan di luar sana. Situasi ni berlaku kepada usahawan yang menjalankan perniagaan tak kira samada mereka menawarkan produk atau perkhidmatan. Selain sales dan marketing, Pengurusan Bisnes terutamanya yang melibatkan Compliance (Pematuhan) sangat-sangat penting untuk semua usahawan tahu. Jaga Duit vs Jaga Untung? Yang […]

Moratorium – Berita Gembira Buat PKS Mikro

Berita gembira dengan lanjutan moratorium buat rakyat Malaysia terutama Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Mikro yang terjejas ekoran pandemik ketika ini. Lanjutan moratorium diumumkan yang akan disalurkan dalam bentuk penangguhan, pengurangan dan penjadualan semula pinjaman kepada semua rakyat Malaysia. Jelas Menteri Kewangan, Senator Tengku Dato’ Seri Zafrul Abdul Aziz pada Khamis lalu, lanjutan moratorium bank […]

Muda-Muda Sudah Banyak Hutang

“Apa yang menyebabkan saya berhutang terlalu banyak satu ketika dahulu? Siap berhutang dengan Ah Long lagi. Masalah saya adalah saya tidak tahu cari duit, saya pandai pinjam je. Tu masalah saya. Instead of hanya pandai pinjam duit dan cuba buat hutang, saya belajar untuk fikir macam mana nak buat duit dan nak bayar hutang.” “So, […]

Duit, Duit… Di Mana Kau Duit…?

Ramai usahawan yang kami jumpa mengadu mereka tak ada asas perakaunan. Malah mereka langsung tak ada idea bagaimana yang dikatakan seseorang usahawan itu sepatutnya mahir menguruskan kewangan perniagaan syarikat mereka dengan betul. Oleh kerana mereka tak ada ilmu dan tak ada idea, maka jalan singkat yang dilakukan adalah dengan tak peduli perjalanan keluar dan masuk […]

Sebelum Tetapkan Harga Produk Atau Servis, Kena Tahu Pasal TPM

Buat bisnes tak kiralah apa jenis produk dan perkhidmatan pun anda kena faham satu perkataan ni iaitu MARGIN. Apa margin ni? Ada orang cakap yang margin ni macam mark up harga, tapi bahasa mudah yang senang untuk semua orang faham margin adalah UNTUNG atau secara spesifiknya adalah UNTUNG KASAR. Apa saja produk dan perkhidmatan yang ditawarkan untung kasarnya mestilah setinggi atau semaksimum yang boleh. Tak boleh ada mentaliti nak untung […]