9 Kesilapan Kewangan Yang Perlu Dielakkan Pada Tahun Ini!

9 Kesilapan Kewangan Yang Perlu Dielakkan Pada Tahun Ini!

Hari ini, mari kita pecahkan sembilan perkara yang anda tidak patut lakukan dalam tahun ini. 

Dan tidak, kita tidak bercakap tentang isu biasa seperti pergi ke gim atau menghias ruang tamu rumah anda. Kita akan bercakap tentang isu lain iaitu mengenai kewangan.

Jika anda benar-benar maju pada tahun ini, anda perlu membersihkan sudut kewangan anda yang telah diabaikan dan dilitupi dengan sarang labah-labah. Jom selami perkara yang anda mungkin abaikan selama ini.

1. Tidak mempunyai insurans

Sediakan payung sebelum hujan! Tiada insurans? Anda meminta masalah. Satu kemalangan boleh membawa kepada sebuah masalah kewangan. Penyelesaiannya mudah: Dapatkan insurans. Kesihatan, kereta, rumah — Dapatkan perlindungan anda. Ia bukan saja-saja, ia penting.

2. Tidak mempunyai tabung kecemasan

Bayangkan kereta anda rosak atau anda menghadapi masalah kesihatan secara tiba-tiba. Tanpa dana kecemasan, anda sedang bermain-main dengan api. 

Pelan permainan di sini adalah mudah: Anda harus menabung. 

Tak tahu nak mula dari mana? Pertimbangkan untuk membuka akaun bank yang secara automatik memotong sejumlah amaun daripada gaji anda.

Jika ini kelihatan sukar, hubungi bank anda dan minta mereka menyediakannya. Kuncinya di sini adalah untuk menetapkannya dan melupakannya (sehingga anda memerlukannya).

3. Tidak merancang untuk cukai

Cukai boleh menjadi bom masa yang meletup jika diabaikan. Menunggu sehingga saat akhir mengundang tekanan, kesilapan dan penalti. Pendekatan bijak adalah dengan menangani cukai anda sepanjang tahun. Rekod perbelanjaan dan potongan anda. Tak mahu sakit kepala, bukan?

Dapatkan bantuan profesional untuk membuat rancangan anda dan ikuti sahaja. Sekali lagi, ia mungkin memakan kos tetapi ia akan menjimatkan anda apabila tiba masanya.

4. Hanya membayar minimum pada kad kredit

Ia satu perangkap! Pembayaran minimum memastikan anda berada dalam kitaran hutang yang berterusan. Faedah yang terkumpul mengubah apa yang pernah menjadi bukit kepada gunung. 

Bebaskan diri dengan membayar lebih daripada minimum. Lebih baik lagi, kosongkan keseluruhan baki setiap bulan. Ini adalah cara pintar untuk memastikan kos faedah terkawal.

Tanganinya seperti dana kecemasan anda — peruntukkan wang secara automatik daripada gaji masuk anda. Dengan cara ini, apabila anda melihat baki anda, anda sedang melihat perkara yang boleh anda gunakan dengan tenang.

5. Tidak mempunyai matlamat kewangan

Belayar tanpa tujuan tidak membawa anda ke mana. Tanpa matlamat kewangan, simpanan dan pelaburan menjadi tidak bermatlamat. Tetapkan objektif yang jelas dan yang boleh dicapai. 

Sama ada bayaran pendahuluan untuk rumah, percutian impian atau persaraan yang selesa, mempunyai sasaran memberikan hala tuju dan tujuan kepada usaha kewangan anda.

6. Tidak menyemak skor kredit anda

Skor kredit anda ialah pintu masuk kepada peluang kewangan anda. Mengabaikannya boleh membawa kepada kejutan buruk pada masa yang paling teruk (seperti penolakan pinjaman). Pemeriksaan berkala adalah satu kemestian. Ia mengenai menjadi proaktif dan menangani isu sebelum ia menjadi masalah.

Permudahkan untuk diri sendiri. Minta akauntan anda melakukan ini untuk anda. Tetapkan ini sebagai salah satu matlamat kewangan anda yang terdahulu untuk tahun ini. Berbual dengan akauntan anda tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan markah itu. Kemudian tetapkannya dalam tindakan.

7. Tidak melabur

Membiarkan wang anda terbiar dalam akaun simpanan dengan faedah rendah adalah peluang yang terlepas. Inflasi boleh menghakis nilai simpanan anda dari semasa ke semasa. Pelaburan menawarkan potensi pulangan yang besar. Selidik, fahami toleransi risiko anda dan mula gunakan wang anda untuk bekerja.

Bagi sesiapa yang belum mencuba melabur sebelum ini, sertai kumpulan pelaburan. Anda akan mendapat cerapan hebat tentang peluang, anda akan mendapat pendidikan dan mungkin juga menemui beberapa rangkaian yang hebat.

8. Tiada bajet

Beroperasi tanpa bajet adalah seperti memandu dengan mata tertutup — anda tidak tahu ke mana anda akan pergi sehingga anda mengalami kemalangan. Belanjawan ialah pelan hala tuju kewangan anda. Ia membantu anda menjejak pendapatan, mengawal perbelanjaan dan memastikan anda menuju ke arah matlamat kewangan anda.

Sumber maklumat terbaik untuk membantu anda membina belanjawan anda diri sendiri. Lihat kembali penyata bank dan lihat ke mana wang anda pergi tahun lepas. Letak matlamat secara realistik. Kurangkan RM50 setiap minggu untuk perbelanjaan yang tidak perlu adalah satu kemenangan.

9. Mengabaikan hutang

Ini adalah tiket sehala kepada tekanan kewangan. Hutang tidak terkawal bertambah, kompaun faedah dan sebelum anda sedar, anda sudah terlanjur. Penyelesaian? Hadapinya secara langsung. 

Buat pelan pembayaran balik yang mengutamakan hutang dengan faedah tinggi dan berpegang padanya. Ia mengenai menuntut semula kawalan. Jika terlalu susah, gajikan individu berkelayakan untuk melakukannya.

Tuntasnya, mari kita sambut tahun baharu dengan satu semangat yang baharu. Ia bukan tentang apa yang perlu ditambah, tetapi apa yang perlu dielakkan untuk menjadikannya benar-benar hebat. Ini adalah tentang membuat pilihan yang bijak dan tidak lagi khuatir tentang  masalah kewangan.

Semoga anda dan keluarga anda meraih rezeki yang melimpah ruah pada tahun ini. Selamat merancang kewangan!

Artikel terbaru

3 Comments

 • *Setuju*
  1. kesilapan inilah yg selalu tahu tapi
  yg inilah selalu Di abaikan.
  2.Yg penting Elakkan dari hutang
  3. Paling ing utama, ada matlamat
  arah tuju duit kita
  4 Kena ada ilmu sbb kita tahu
  kehidupan m as sa hdpn kita
  bagaimana
  5. Tidak pernah fikirkan perancangan duitJika berlaku kecemadan Jika saat memerlukn duit.

 • Rosnanee Salaeh

  1-Kesilapan yg selalu berlaku tampa kita sedari
  2-Elakkan dari berhutang kita kena ada tabung kecemasn
  3-Usahawan kena bijak meracang kewangan
  4-duit sangat penting pada kita
  5-kewang yg bijak nenetukan masa depan kita terjamin ”
  Tq wira kita

 • norita

  Sharing Tips yang bermanfaat serta langkah2 yang perlu ada bukan pada usahawan saje malah sebagai individu/makan gaji pun perlu take note. Tq DWDHAO dan Richworks

Leave a Reply