Strategi Membina Pengaruh

Pengaruh atau influence merupakan aspek yang penting lebih-lebih lagi dalam dunia online ini dengan jenama, syarikat-syarikat dan individu boleh menjadi tular dan fenomena. Media sosial mesti menjadi sebahagian sistem bagi keperluan setiap usahawan bagi membina bisnes pada hari ini. Sehubungan itu, tanya soalan ini. Adakah anda tahu berapa banyak pengaruh yang ada pada syarikat hari …

Semangat & Keghairahan Untuk Bina Bisnes Berjaya

Semangat, keinginan, komited, nekad dan keghairahan adalah suatu perkara yang perlu ada untuk anda capai sesuatu perkara. Anda perlukan ciri-ciri ini untuk berjaya, tambahan lagi dengan persaingan perniagaan yang diibaratkan bagai cendawan tumbuh selepas hujan ni. Hari ini, ramai yang menjadikan perniagaan sebagai sumber pendapatan sampingan mereka. Kerana mereka tahu, berniaga adalah punca utama rezeki. …

Kisah Tragis Di Sebalik Kejayaan Victoria’s Secret

Jenama terkenal pakaian dalam wanita, Victoria’s Secret mempunyai kisah tragis yang melibatkan pengasasnya. Tapi sebelum kami nak berkongsikan kisah ini, mari kita lihat bagaimana idea dan jenama terkemuka ini membangun malah berkembang sampai hari ini. Victoria’s Secret ditubuhkan oleh Roy Raymond dari Amerika Syarikat pada 1977. Tercetusnya idea untuk mengeluarkan produk pakaian dalam wanita sendiri …

Tunjukkan Daya Saing Anda. 5 Kelebihan Buat Usahawan

Patutkah peniaga takut kepada persaingan? Baru saja buka kedai makan di lot hujung sini, dah ada kedai makan baru di hujung sana? Macam mana? Persaingan dalam bisnes adalah suatu perkara yang bagus jika anda bersaing secara sihat. Bukan saling menjatuhkan antara satu sama lain sehingga sanggup guna teknik kotor. Untuk dilihat sebagai peniaga yang bagus …

6 Perkara Seorang Usahawan Tidak Akan Buat

Adakah anda seorang usahawan? Jika ya, apa perkara yang anda dah buat untuk bisnes anda berkembang maju? Adakah anda rasa, anda dah cukup mempunyai semua sifat yang patut ada pada seorang usahawan? Sekali-sekala perlu juga cek, supaya kita tak syok sendiri dan perasan kita betul lah sangat. Berikut kami kongsikan 6 perkara yang tak akan …

Pilihan Anda Untuk Berjaya atau Gagal

Berjaya atau gagal bermula dengan pilihan kita. Siapa kita hari ini, apa yang kita jadi semuanya berbalik kepada pilihan kita sendiri. Cuba lihat balik kehidupan anda dari duku hingga sekarang, mungkin kelihatan seperti sesuatu yang sudah ditakdirkan berlaku dan berada di luar kawalan kita. Namun jika dilihat daripada persepktif berbeza, anda akan dapat lihat bahawa …

Pengajaran Penting Bersama Larry Page

Boleh dikatakan setiap orang tahu termasuk kanak-kanak sudah pandai menggunakan Google. Google yang merupakan enjin carian tertinggi di dunia itu telah dicipta oleh Pengasas Bersama Google, Larry Page dan Sergey Brin pada 1998. Kali ini kita akan kongsikan kisah Larry Page yang mana seorang yang menjadikan impiannya sebagai realiti. Lawrence Edward Page dilahirkan pada 26 …

Rahsia Walt Disney Capai Impian

Rasanya semua di sini pastinya tahu dan pernah dengar mengenai syarikat Walt Disney yang terkenal dengan menghasilkan animasi dan kartun. Tapi tahukah anda siapa disebalik kejayaan syarikat itu, yang mengasaskan syarikat gergasi itu dengan jenamanya terkenal di seluruh dunia. Pengasasnya, Elias Walt Disney mengalami banyak kegagalan sebelum mencapai kejayaan. Beliau tidak takut dengan kegagalan dengan …

Pengajaran Keusahawanan Penting Daripada Henry Ford

Pengasas Ford Motor Company, Henry Ford merupakan salah seorang usahawan lagenda yang berjaya membina empayar automobil dengan kepimpinan dan cara pemikirannya. Beliau mengasaskan syarikatnya pada 1903 ketika berusia hampir 40 tahun. Ketika itu, kereta kuda sangat mahal yang hanya digunakan oleh golongan kaya di Amerika Syarikat ketika itu. “Saya akan membina kereta bagi orang ramai, …

Prinsip Kejayaan Steve Jobs

Bila sebut tentang Apple atau iPhone, kebanyakan orang pasti tahu pengasasnya, Steve Jobs. Beliau telah membawa inovasi kepada orang ramai dari segi komputer, muzik dan telefon bimbit. Tapi apakah yang membuatkan beliau berjaya hingga membawa pelbagai revolusi dalam teknologi diperkenalkan yang memberikan banyak manfaat kepada orang ramai. Berikut kami kongsikan nilai dan prinsip yang dibawa …