Bagaimana Nak Improve Teamwork?

Bagaimana nak improve teamwork dan capai hasil yang kita nak? Jika anda lalui pelbagai cabaran, ujian, dugaan dan banyak kali sebenarnya ia berkaitan dengan emosi serta komunikasi apatah lagi bila ia melibatkan ramai orang atau banyak pihak. Ia acapkali berkaitan beberapa perkara ini kan? Miscommunication Misunderstanding Assumptions Wrong perception Wrong execution Blaming each other Sabotaging […]

Leadership dan Mindset. 4 Contoh Mindset Yang Baik

Leadership dan mindset tidak dapat dipisahkan. Untuk menjadi leader yang bagus anda perlu mempunyai mindset yang betul. Peranan anda sangat penting bagi lead-the-ship – membawa anak-anak kapal atau team anda menempuh badai di lautan yang mencabar dan tidak diduga ini. Menurut MenThor, Datuk Wira Dr Azizan Osman, bukan hanya nakhoda itu penting, kru dalam kapal […]

Pimpin Dengan Hati, Bukan Benci

Menjadi pemimpin memang impian ramai orang. Pemimpin bermakna ada ramai pengikut dan penyokong, ada ramai yang memuji dan menyanjung. Dipandang sebagai sumber rujukan, dikagumi, dijadikan contoh dan teladan. Sebab itulah seorang itu perlu pimpin dengan hati, bukan benci. Dari dahulu lagi dan mungkin dari zaman Neolitik, seseorang mungkin dipilih menjadi pemimpin bila dia dilihat sebagai […]

Komunikasi Majikan dan Pekerja : 3 Tips Jalankan Meeting One-On-One

Soal komunikasi majikan dan pekerja ataupun founder/leaders dalam organisasi sangat penting bagi memastikan pengoperasian bisnes dapat berjalan dengan lancar dan dalam suasana harmoni. Sudah tentu dalam sesebuah organisasi, kita tidak mahu ada yang bermasam muka, asyik menyalah orang lain, menuding jari itu dan ini yang akhirnya boleh jejaskan prestasi syarikat termasuk kehilangan ahli team termasuk […]

Jangan Upgrade Keupayaan Staf Anda?

Kenapa pula jangan upgrade keupayaan staf sendiri? Yalah, mungkin anda rasa ‘membazir’ pula nanti sebab kena keluarkan duit yang banyak untuk hantar mereka ke seminar dan bengkel berkaitan tugas mereka di luar sana. Betul ke? Betullah jika anda tak mahu bisnes grow lagi dan dapat pergi ke tahap lebih tinggi. Boleh dikatakan Founder atau leader […]

Kenapa Team Anda Berhenti?

Persoalan yang mungkin kebanyakan daripada founder atau leader bisnes bertanya, kenapa team aku berhenti kerja? Bayangkan banyak masa dan tenaga yang telah dilaburkan untuk mengupayakan dan membentuk mereka, namun suatu masa mereka mengambil keputusan untuk berhenti kerja. Kecewa, sedih dan bermacam perasaan pasti timbul namun bisnes perlu berjalan seperti biasa. Post-mortem perlu dilakukan untuk ketahui […]

High Performance Leaders

Proses untuk berjaya dalam bisnes bukan setakat menjalankan aktiviti pemasaran secara berterusan semata-mata. Ianya juga bukan bergantung kepada jenama yang baik, apa lagi dengan teknik viral mudah yang membolehkan produk anda laku keras di pasaran. Ianya mungkin dapat meningkatkan jumlah jualan bisnes anda tetapi lebih bersifat jangka pendek. Ramai usahawan boleh buat marketing tetapi ianya […]

Pengiktirafan & Penghargaan Dalam Bisnes

Ingat 2 patah perkataan ini!!! Recognition (pengiktirafan) & appreciation (penghargaan) sangat penting dalam hidup malah bisnes anda. Recognition ini lebih kepada soal prestasi manakala penghargaan pula lebih kepada soal nilai peribadi. Kedua patah perkataan ini, jika digunakan dengan betul boleh membuatkan anda menemukan success pattern yang dapat membawakan kepada kejayaan. MenThor, Datuk Wira Dr. Azizan […]

Formula 5 ‘T’ Nak Pekerja ‘Melekat’ Dengan Anda

Nak cari pekerja yang bagus, berkualiti dan boleh mendatangkan keuntungan syarikat bukannya mudah. Datuk Wira Dr. Azizan Osman selalu cakap, 90% masalah dalam bisnes semuanya masalah ‘People’. Tak kisahlah sesiapa pun daripada syarikat, kalau dia adalah manusia itulah yang selalu ada masalah dan susah nak handle.  Macam mustahil je nak bagi pekerja ‘melekat’ dengan kita […]

7 Sikap Usahawan Berjaya Di Dunia Yang Boleh Anda Contohi

Menjadi usahawan berjaya dilihat sebagai satu jalan untuk orang ramai capai banyak impian mereka. “Money is a motivation”. Ramai yang tak nak mengaku perkara ini kerana takut dikatakan tamak dan mementingkan diri sendiri tapi hakikatnya, dengan kewangan yang baik, kita mampu melakukan lebih banyak perkara untuk bahagiakan diri sendiri, bahagiakan orang tersayang dan buat banyak […]