5 Perkara Ini Menentukan Sama Ada Anda Boss atau Leader

Memetik kata Richard Branson, usahawan penerbangan terkenal di England, “Pelanggan bukan yang utama,pekerja adalah yang utama, kalau anda jaga pekerja, pekerja anda akan jaga klien atau pelanggan anda”. Selalu kita dengar customer first, customer always right di rata-rata tempat tapi berbeza dengan apa yang Richard Branson praktikkan. Tahukah anda company beliau, syarikat penerbangan Virgin Atlantic …

5 Perkara Asas Yang Semua Pemimpin Perlu Kuasai

Bergelar pemimpin mungkin satu gelaran yang diinginkan oleh ramai orang, tapi tak semua mampu untuk memikul tanggungjawab sebagai seorang pemimpin sebaiknya. Sebelum menjadi pemimpin kepada satu kumpulan, kita seharusnya jadi pemimpin kepada diri sendiri terlebih dahulu. Tapi kalau diri sendiri pun kita tak mampu nak pimpin, macam mana nak pimpin satu kumpulan yang lebih besar? …

SIAPA BOSS, SIAPA KULI NI BEB????

Ramai orang datang mengadu tentang masalah pekerja. Pekerja malaslah, tak berdisiplinlah, curi duit, pekerja bermasalah dan macam-macam lagilah. Kami dengar dengan perasaan bercampur-baur. Nak gelak pun ada, kesian pun ada. Geram apatah lagi! Selalunya kami tanya balik. How are you as a Boss? Ada you tunjuk nilai-nilai murni tak pada pekerja? Ataupun perangai lebih kurang …

Pentingkah Ciri-Ciri Kepimpinan Ketika Berniaga

Berniaga merupakan satu pintu rezeki utama yang sangat dialu-alukan dalam agama Islam. Dengan berniaga kita mampu membantu ramai orang mendapatkan barangan atau perkhidmatan yang mereka mahukan, sekaligus meningkatkan tahap ekonomi negara akibat daripada rakyat yang berbelanja. Berniaga juga mampu mendidik sifat kepimpinan setiap individu, pelbagai ciri boleh didapati apabila kita menjalankan perniagaan, terutamanya secara langsung …

Leader Yang Bagus Akan Menghasilkan Lebih Ramai Leaders – Bisnes Bukan Untuk Bekerja Seorang Diri Je.

Kata Gandhi – A sign of good leaders is not from how many followers you have but how many leaders you create. Kalau anda stop sekejap dan tengok sekeliling, anda akan lihat banyak bisnes-bisnes besar menjadi semakin besar setelah terhasilnya leader yang baru dalam syarikat mereka. Dengan adanya leader yang baru, usahawan dapat menduplikasikan lebih …

5 Cara Bagaimana Nak Handle Team Supaya Mereka Tak Hantar Surat Resign

“Kenapa lah staf aku ni takde yang kerja lama. Paling lama pun bertahan 3 bulan, 6 bulan. Lepastu blah..Dah ajar elok-elok, trained kerja itu ini tapi masih jugak staf lari. Alahai…mental koyak betullah!” Percaya atau tidak, ini adalah antara keluhan bos-bos yang mana stafnya selalu lari dan kerja tak lama. Betul-betul? Mesti stress…Mana nak ingat …

Majikan Dan Pekerja: Kenapa Renggang Dan Tak Sehaluan?

“Bos, ni surat berhenti kerja saya…” Usahawan di luar sana mesti pernah hadapi situasi yang mana tiba-tiba je kakitangan bagi short notice nak berhenti kerja.  Tak ada ribut, tak ada angin tiba-tiba surat sampai depan mata. Tak habis dengan tu, masing-masing bermasam muka pulak. Membawang tu jangan cakap lah, asyik salahkan orang tu, orang ni, asyik tunding …