4 Ciri Kepimpinan Ratu Elizabeth II

4 Ciri Kepimpinan Ratu Elizabeth II

Keluarga diraja di seluruh dunia menzahirkan ucapan takziah atas kemangkatan Ratu Elizabeth II.

Ratu paling lama berkhidmat itu mangkat pada usia 96 tahun dan memerintah selama 70 tahun.

Mendiang mempengerusikan Perang Vietnam, menyaksikan orang pertama menjejakkan kaki di bulan, peristiwa Chernobyl, kejatuhan Tembok Berlin, 11 September dan wabak coronavirus.

Walaupun menghadapi peristiwa dunia dan tempatan yang sukar, Ratu Elizabeth dengan mahir berjaya kekal positif dan penuh harapan, walaupun berdepan saat sukar.

Melalui kedua-dua masa baik dan buruk, dia menunjukkan kepimpinan yang konsisten hari demi hari.

Dia bekerja tanpa jemu setiap hari dalam pemerintahannya dan rajin membaca.

Dia meninggalkan legasi kepimpinan yang sangat mengagumkan. Dia adalah raja yang paling banyak mengembara dalam sejarah, tidak pernah mengeluh, jarang mengalami hari sakit dan sentiasa berkhidmat untuk rakyatnya.

Mendiang juga sentiasa menunjukkan rasa ingin tahu dan minat pada setiap orang yang ditemuinya.

Mari kita lihat apa yang dilakukan untuk sentiasa berada pada tahap terbaik dan menjadi pemimpin dikagumi.

1.   Percaya kepada kuasa lebih tinggi

Sebagai ketua Gereja England, Ratu mempunyai iman Kristian yang kuat dan sangat percaya bahawa gelarannya telah diberikan kepadanya melalui Tuhan.

Pada Ucapan Krismas pertamanya pada tahun 1952, Ratu memohon doa untuk pertabalannya yang akan datang.

“Saya ingin meminta anda semua, apa pun agama anda, berdoa untuk saya pada hari itu,” katanya, “untuk berdoa agar Tuhan memberi saya kebijaksanaan dan kekuatan untuk melaksanakan janji-janji yang akan saya buat, dan itu Saya boleh setia melayani Dia dan kamu, sepanjang hari hidup saya.”

Dalam ucapannya pada tahun 2002, dia berkata “Setiap hari adalah permulaan yang baru. Saya tahu bahawa satu-satunya cara untuk menjalani hidup saya ialah cuba melakukan apa yang betul, berpandangan jauh, memberikan yang terbaik dalam semua yang datang hari ini, dan meletakkan kepercayaan saya kepada Tuhan.”

Namun, Ratu tidak memaksa kepercayaan dan agamanya kepada orang lain. Perutusan Krismas dan Hari Komanwel baginda sering membincangkan kepentingan keharmonian antara agama, toleransi dan hormat-menghormati. Dia mengalu-alukan pemimpin pelbagai agama dan denominasi untuk menghadiri istiadat diraja.

2. Jelas dengan hala tuju

Ratu Elizabeth adalah seorang pemimpin yang berprinsip. Pada usia 21 tahun, dia berjanji dalam siaran radio awam, “untuk menumpukan hidup saya sama ada pendek atau panjang untuk berkhidmat kepada rakyat saya.”

Seperti yang dikatakan Raja Charles dalam ucapan penghormatannya kepada Permaisuri, “Itu lebih daripada janji: ia adalah komitmen peribadi yang mendalam yang menentukan seluruh hidupnya. Dia membuat pengorbanan untuk tugas. Dedikasi dan pengabdiannya sebagai penguasa tidak pernah goyah, sepanjang masa perubahan dan kemajuan, melalui masa kegembiraan dan perayaan, dan melalui masa kesedihan dan kehilangan.”

Kepercayaan kuatnya terhadap tujuan untuk berkhidmat kepada rakyat memberi tenaga kepadanya setiap hari dan memberikan gaya kepimpinan konsisten yang membantu berjuta-juta orang.

3. Rangkaian sokongan

Ratu Elizabeth mempunyai rangkaian sokongan yang besar di belakangnya.

Ratu mempunyai sekumpulan orang rapat di sekelilingnya yang memahami keadaan dan memberikan sokongan diperlukannya.

Putera Philip berkhidmat sebagai orang kepercayaan dan penasihatnya.

Ratu juga bergantung kepada ahli keluarga terdekat dan penasihat yang dipercayai untuk bekerja di Istana.

Ratu sangat menjaga individu yang dalam hidupnya, tidak syak lagi untuk melindungi masa dan tenaganya daripada orang yang boleh menjejaskan kepimpinannya.

Jelas, ratu menjaga circle di dalam hidupnya. Sebab itu, amat penting untuk bangsa usahawan berada di dalam circle yang positif dan betul.

4. Kasih sayang dan hormat

Sepanjang kepimpinannya, ratu menunjukkan kasih sayang, bimbingan, maruah, persefahaman dan rasa hormat.

Kualiti kepimpinan feminin yang pastinya bukan kebolehan yang dikagumi dalam diri seorang pemimpin pada permulaan pemerintahannya.

Ratu Elizabeth II menunjukkan kepada kita semua bagaimana mendengar orang lain, berhubung dengan semua orang dan membuat mereka berasa dilihat dan diterima.

Permaisuri memainkan peranannya dengan baik hingga ke penghujungnya.

Sebagai pemimpin bagaimana pula gaya kepimpinan anda? Adakah anda menghargai ahli keluarga, team dan insan sekeliling anda?

Banyak pengajaran yang boleh kita ambil daripada kepimpinan Ratu Elizabeth II untuk jadi pemimpin lebih baik.

Seorang pemimpin yang mampu berdepan dalam apa jua situasi, jelas dengan hala tuju, konsisten dan penyayang.

Artikel terbaru

Leave a Reply