7 Kesilapan Dalam Online Marketing Yang Boleh Buat Anda Gigit Jari

Dunia berkembang, negara semakin maju dan teknologi juga semakin canggih. Penggunaan teknologi semakin meluas bukan saja dalam dalam bidang teknologi maklumat, sains, malah juga dalam bidang perniagaan. Dengan kemajuan ini wujudlah ‘Online Marketing’ yang mampu menggantikan teknik marketing konvensional yang diguna pakai selama ini. Online Marketing atau pemasaran secara elektronik merujuk kepada aplikasi prinsip-prinsip dan […]

Bagaimana Amazon Boleh Jadi Selincah Cheetah

Amazon.com. Pernah dengar? Tipu sangat kalau anda tak pernah dengar. Stor atas talian yang menjual buku, filem, permainan, DVD , CD muzik, perisian komputer dan barangan lain (seperti Amazon Kindle). Amazon.com merupakan stor atas talian terbesar pada masa ini. Pengasasnya, Jeff Bezos mengasaskan Amazon.com, Inc. pada 1994 dan melancarkan di atas talian pada 1995 dan […]

Digital Brand Excellence Bawa Jenama Melalui Online Platform

Malaysia adalah negara yang sedang membangun, kerajaan sangat menggalakkan usahawan  memulakan perniagaan dengan memilih platform e-dagang ataupun digital. Ini kerana ekonomi digital masa kini sangat hebat yang mana ia terlalu pantas menyumbang 35 peratus kepada dagangan dunia sehingga berjumlah US$17 trilion pada tahun 2009. Sehubungan dengan itu, kami di RichWorks mewujudkan satu program iaitu Digital […]

Ramai usahawan biarkan ego membunuh bisnes sendiri. Jangan ingat pelanggan akan datang berpusu-pusu kalau anda tak tahu caranya.

Apa itu marketing? Kemampuan kita sebagai usahawan bukan sahaja cipta produk/servis yang bagus tapi kemampuan untuk sampaikan mesej tersebut dengan jelas dan berulang kali sehingga lebih ramai “mata” nampak, lebih banyak otak terima dan hati terdetik untuk bertanya. Soalannya, berapa tempat kita sampaikan mesej yg sama? Berapa kerap kita ulang, berapa konsisten kita ulang? Berapa […]

9 Sebab Kenapa Usahawan Perlukan Zero Kos Marketing

Menurut laporan dari akhbar The Sun Daily, November lalu, Malaysia mencatatkan bilangan usahawan Kecil dan Sederhana yang tidak mampu membayar hutang perniagaan sehingga meletakkan kita di tempat tertinggi dalam dunia! Ini bermakna, ramai usahawan di Malaysia, pandai berhutang untuk tujuan bisnes tetapi gagal untuk membayarnya. Menurut Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusuf, ada […]

Guna Hujung Jari Jer – Kuasa Media Sosial Dalam Perniagaan

Bagaimana untuk jelaskan fungsi media sosial? Dan paling penting bagaimana untuk mendapatkan pembeli dari media sosial? Dan adakah anda memanfaatkan penggunaan media sosial sepenuhnya? Jika dikaitkan semula dengan prinsip asas perniagaan iaitu penjual produk dan pelanggan yang membeli, kenapa perlu fokuskan kepada prinsip asas dalam perniagaan? Ini kerana kalau anda terus mengikuti perkembangan teknologi seperti […]

Belajar Dari Kesilapan! 4 Kesilapan Dalam Marketing Yang Dilakukan Oleh Jenama Terkenal

Marketing adalah proses penting dalam perniagaan. Tak kiralah sama ada perniagaan anda baru nak start atau anda dah lama berniaga, anda sebagai usahawan tak boleh ambil mudah soal marketing. Marketing adalah jantung kepada sesebuah perniagaan, tanpa marketing bisnes anda boleh mati. Apa yang berlaku, bila seseorang usahawan pandang ringan tentang marketing, pelanggan anda akan mula […]

Tips Urus Bisnes Fesyen Untuk Melonjakkan Perniagaan Anda!

Tahukah anda Versace merupakan sebuah jenama ikonik yang berada dalam kelasnya tersendiri. Dengan ikon Medusa yang diperincikan dalam setiap rekaan fesyen. Jenama mewah ini yang berasal dari Milan, Itali yang dimiliki oleh Gianni Versace pada tahun 1978. Ia terkenal dengan penghasilan kain-kain yang bermutu tinggi. Nilai jenama syarikat ini adalah sekitar $5.5 billion manakala pendapatan […]

Tengah Bulan? Sales Sikit? 5 Idea Untuk Anda Tingkatkan Sales Melalui Media Sosial

Kenapa berkerut sangat muka tu? Anda kan usahawan, perlulah sentiasa senyum dan ceria. Oh! Risau sebab sales tak masuk? Orang PM tunjukkan minat tapi tetap lepas tu krik-krik,  tak buat bayaran anda tetap tak dapat buat sales. Macam mana tu? Kami faham, usahawan yang bagus akan risau bila tiada jualan masuk kerana mereka telah meletakkan […]

Instagram – Lubuk Duit Online

Kalau ada tempat yang boleh menjadi lubuk duit kenapa kita nak lepaskan peluang? Dalam zaman yang serba canggih ni online platform dah menjadi satu peluang baru untuk ramai usahawan menjana income yang lebih banyak dan tinggi. Berapa ramai usahawan online yang lahir sebelum ni tapi ramai juga yang tewas sebab tak tahu teknik pemasaran yang […]