Komunikasi Majikan dan Pekerja : 3 Tips Jalankan Meeting One-On-One

Soal komunikasi majikan dan pekerja ataupun founder/leaders dalam organisasi sangat penting bagi memastikan pengoperasian bisnes dapat berjalan dengan lancar dan dalam suasana harmoni. Sudah tentu dalam sesebuah organisasi, kita tidak mahu ada yang bermasam muka, asyik menyalah orang lain, menuding jari itu dan ini yang akhirnya boleh jejaskan prestasi syarikat termasuk kehilangan ahli team termasuk …

Jangan Upgrade Keupayaan Staf Anda?

Kenapa pula jangan upgrade keupayaan staf sendiri? Yalah, mungkin anda rasa ‘membazir’ pula nanti sebab kena keluarkan duit yang banyak untuk hantar mereka ke seminar dan bengkel berkaitan tugas mereka di luar sana. Betul ke? Betullah jika anda tak mahu bisnes grow lagi dan dapat pergi ke tahap lebih tinggi. Boleh dikatakan Founder atau leader …

Kenapa Team Anda Berhenti?

Persoalan yang mungkin kebanyakan daripada founder atau leader bisnes bertanya, kenapa team aku berhenti kerja? Bayangkan banyak masa dan tenaga yang telah dilaburkan untuk mengupayakan dan membentuk mereka, namun suatu masa mereka mengambil keputusan untuk berhenti kerja. Kecewa, sedih dan bermacam perasaan pasti timbul namun bisnes perlu berjalan seperti biasa. Post-mortem perlu dilakukan untuk ketahui …

High Performance Leaders

Proses untuk berjaya dalam bisnes bukan setakat menjalankan aktiviti pemasaran secara berterusan semata-mata. Ianya juga bukan bergantung kepada jenama yang baik, apa lagi dengan teknik viral mudah yang membolehkan produk anda laku keras di pasaran. Ianya mungkin dapat meningkatkan jumlah jualan bisnes anda tetapi lebih bersifat jangka pendek. Ramai usahawan boleh buat marketing tetapi ianya …

Pengiktirafan & Penghargaan Dalam Bisnes

Ingat 2 patah perkataan ini!!! Recognition (pengiktirafan) & appreciation (penghargaan) sangat penting dalam hidup malah bisnes anda. Recognition ini lebih kepada soal prestasi manakala penghargaan pula lebih kepada soal nilai peribadi. Kedua patah perkataan ini, jika digunakan dengan betul boleh membuatkan anda menemukan success pattern yang dapat membawakan kepada kejayaan. MenThor, Datuk Wira Dr. Azizan …

Formula 5 ‘T’ Nak Pekerja ‘Melekat’ Dengan Anda

Nak cari pekerja yang bagus, berkualiti dan boleh mendatangkan keuntungan syarikat bukannya mudah. Datuk Wira Dr. Azizan Osman selalu cakap, 90% masalah dalam bisnes semuanya masalah ‘People’. Tak kisahlah sesiapa pun daripada syarikat, kalau dia adalah manusia itulah yang selalu ada masalah dan susah nak handle.  Macam mustahil je nak bagi pekerja ‘melekat’ dengan kita …

7 Sikap Usahawan Berjaya Di Dunia Yang Boleh Anda Contohi

Menjadi usahawan berjaya dilihat sebagai satu jalan untuk orang ramai capai banyak impian mereka. “Money is a motivation”. Ramai yang tak nak mengaku perkara ini kerana takut dikatakan tamak dan mementingkan diri sendiri tapi hakikatnya, dengan kewangan yang baik, kita mampu melakukan lebih banyak perkara untuk bahagiakan diri sendiri, bahagiakan orang tersayang dan buat banyak …

Gaya Hidup Biasa-Biasa Pengasas IKEA Ini Ada Sebabnya!

Sebut sahaja nama IKEA sudah pasti ramai mengenali jenama ini. Terdapat tiga francais IKEA di Malaysia dan jenama ini amat dekat dengan pelanggan yang ingin memiliki perabot  mampu milik dan moden. Bersesuaian dengan idea bisnes IKEA iaitu untuk menawarkan perabot dan barangan rumah pelbagai pilihan dengan rekaan unggul yang boleh didapati dengan harga murah supaya …

Leadership Luar Biasa Jika Nak Grow Bisnes

Kenapa tuan dah berniaga lebih dari 10 tahun, tapi tuan masih belum mampu untuk memiliki lebih dari 1 cawangan? Apa isu yang tuan hadapi selama buat bisnes? Begitu ramai usahawan di luar sana yang bersusah payah buat bisnes tetapi selepas bertahun-tahun berniaga mereka hanya mampu miliki 1 cawangan, dan masih terkial-kial berbisnes seorang diri. Kalau …

Anda Mahu ‘Terminate’ Atau ‘Train’ Team Anda?

Tahniah, kerana anda seorang yang berani! Berani untuk mengambil tindakan, berani untuk menggalas tanggungjawab dan berani untuk mengharungi cabaran dalam mengemudi bisnes anda. Apakah perasaan anda apabila melihat anda kini telah berjaya mencapai apa yang anda inginkan dengan hasil titik peluh anda dalam membina bisnes? Sudah pasti anda akan berasa gembira dan bersyukur setelah bertahun-tahun …