Nak Tahu Cara Mencari Rakan Kongsi Perniagaan? Cuba 4 Strategi Ini

Nak Tahu Cara Mencari Rakan Kongsi Perniagaan? Cuba 4 Strategi Ini

Rakan kongsi perniagaan boleh menjadi aset berharga apabila anda memulakan syarikat baharu. Walaupun sesetengah rakan kongsi membentuk idea perniagaan bersama-sama dari awal, ada juga rakan kongsi yang hadir dalam proses membentuk syarikat. 

Jika anda cuba mencari rakan kongsi perniagaan, cuba laksanakan dengan beberapa pendekatan berkesan yang boleh diambil.

Mencari rakan kongsi perniagaan dengan berkesan

Rakan kongsi perniagaan ialah seseorang yang anda berkongsi pemilikan bersama syarikat secara sah, termasuk sebarang keuntungan atau kerugian. 

4 strategi mencari rakan kongsi perniagaan yang betul

1. Nilaikan rakan sekerja anda

Rakan sekerja anda yang terdahulu dan semasa boleh menjadi calon yang ideal untuk perkongsian perniagaan. Ini kerana anda mempunyai sejarah kerja bersama dan mengenali cara kerja mereka.

Pertimbangkan rakan sekerja yang paling berdedikasi, inovatif dan cekap serta dengan siapa anda mempunyai hubungan kerja yang positif. Ia juga penting untuk mencari rakan kongsi perniagaan yang mempunyai falsafah perniagaan yang serupa.

2. Bekerjasama dengan rakan

Rakan boleh menjadi rakan kongsi perniagaan yang cemerlang apabila kemahiran, pendidikan dan pengalaman anda saling melengkapi. 

Daripada memilih rakan rapat yang mempunyai kepakaran yang sama seperti anda, cari rakan atau kenalan yang cemerlang dalam bidang yang anda kurang biasa. Sesiapa sahaja dalam circle anda boleh menjadi calon rakan kongsi perniagaan.

3. Menghadiri acara industri

Acara industri seperti persidangan, syarahan dan pameran perdagangan boleh memberikan peluang hebat untuk perkongsian perniagaan yang berpotensi kerana ia membawa bersama orang yang mempunyai minat yang sama. 

Anda juga boleh pergi ke acara yang memberi tumpuan kepada profesional dalam kepakaran yang paling anda perlukan.

4. Sambung pengajian

Kembali belajar boleh membantu mengembangkan rangkaian anda dan mencari rakan kongsi perniagaan yang berpotensi. Mengambil kelas tentang keusahawanan, kejuruteraan permulaan atau strategi persaingan berkemungkinan besar akan menempatkan anda dengan individu lain yang berfikiran sama. 

Jika tak tahu nak pergi ke kelas keusahawanan yang mana satu, jangan fikir panjang kerana RichWorks kan ada. Tempat di mana usahawa belajar untuk capai jualan perniagaan RM1 juta atau RM10 juta yang pertama. Malah lebih dari itu.

Tarik rakan kongsi perniagaan yang baik

Mencari rakan kongsi perniagaan yang berpotensi ialah langkah pertama untuk membentuk perkongsian yang menguntungkan, tetapi anda harus mempertimbangkan pilihan secara mendalam sebelum komited untuk bekerja dengan seseorang. 

Tentukan apa kemahiran anda. Pilih rakan kongsi perniagaan yang berkemahiran dan pengalamannya berbeza daripada anda untuk kembangkan lagi perniagaan anda.

Bincangkan nilai dan kepercayaan. Walaupun anda boleh mempunyai pekerja atau rakan sekerja yang nilainya berbeza daripada nilai anda sendiri, secara amnya adalah lebih baik untuk memilih pengasas bersama yang bersetuju dengan anda tentang kepercayaan teras dan falsafah perniagaan.

Cari pasangan dengan semangat. Anda akan menghadapi banyak cabaran pada hari-hari permulaan anda. Ini adalah lebih mudah untuk dikendalikan apabila pasangan anda begitu ghairah dan bersemangat tentang usaha itu sama seperti anda.

Bincangkan pandangan jangka panjang. Cari rakan kongsi perniagaan yang mempunyai matlamat lima dan 10 tahun yang sama supaya anda bersedia untuk mengikuti jalan yang sama untuk berjaya. Jika anda melihat titik akhir yang berbeza dalam jangka panjang, anda mungkin ingin mempertimbangkan semula perkongsian anda.

Faedah rakan kongsi perniagaan

Bergantung pada skop perkongsian, anda atau rakan kongsi perniagaan anda mungkin melabur tanpa mengambil bahagian dalam aktiviti pengurusan atau anda mungkin ingin terlibat secara meluas dalam membuat keputusan dan operasi harian.

Kemahiran dan pendidikan yang dikongsi: Rakan kongsi perniagaan yang baik membawa idea dan kepakaran baharu kepada syarikat.

Sokongan kewangan, moral dan profesional: Memulakan syarikat adalah sukar, tetapi mempunyai rakan kongsi berpotensi mengurangkan separuh beban kerja dan kewajiban kewangan untuk anda.

Peluang perniagaan yang bertambah: Mempunyai rakan kongsi perniagaan boleh meningkatkan kredibiliti anda, memberi akses kepada rangkaian profesional yang lebih luas dan membuka lebih banyak peluang untuk perkembangan perniagaan.

Faedah cukai: Jika anda membentuk perkongsian am, anda tidak akan membayar cukai pendapatan, tetapi keuntungan dan kerugian akan diberikan kepada kedua-dua rakan kongsi.

Perspektif baharu: Bekerjasama dengan rakan kongsi boleh memberi anda sudut pandangan yang berbeza dan mereka mungkin mencari penyelesaian yang anda tidak pertimbangkan.

Berhati-hati dalam memilih

Memiliki rakan kongsi perniagaan memang banyak kelebihannya. Walau bagaimanapun anda perlu berhati-hati kerana jika tersalah pilih, bakal membawa kesusahan pada perniagaan anda. Apa-apa pun, ilmu sangat penting dalam membuat keputusan yang betul.

Artikel terbaru

Leave a Reply