You Are Fired! Bagaimana Kawal Keluar Masuk Staf

Sebagai usahawan dan majikan, anda mesti ada staf yang bekerja dalam syarikat anda betul? Sama ada sikit ataupun ramai, pasti anda sudah biasa dengan kerenah pekerja. Ada pekerja yang sangat bagus dan komited. Ada juga pekerja yang suka curi tulang dan banyak buang masa. Pernah tak rasa, kadang-kadang tu rasa nak buang je! Tapi tak […]

Susah Ke Nak Buat Pelanggan Setia Dengan Bisnes Kita?

Kami pasti dah ramai orang yang pernah experience event dari RichWorks sejak tahun 2008 sampailah sekarang. Kalau anda dah lama mengikuti RichWorks, pasti anda dah rasa banyak perubahan yang berlaku di RichWorks terutamanya bila anda berikan feedback kepada kami. Ramai orang terlepas pandang tentang pelanggan. Pelangganlah individu dan penyumbang terbesar dalam perniagaan anda. Tanpa mereka, bisnes anda tak mungkin […]

Nak Kekalkan Key Leaders Yang Bagus Bukan Mudah. Setuju?

Ramai Titan dan juga usahawan lain ada roadblock berkenaan retaining good Key Leaders dalam company. Betul-betul? Bila ada Key Leaders yang bagus, buat kita ada sedikit ruang untuk bernafas tapi nak kekalkan Key Leaders begini agak mencabar yang boleh buat kita sesak nafas. Nak pulak MenThor dah selalu pesan untuk grow bukan kita seorang saja yang perlu upgrade knowledge tapi Key Leaders dan semua team kita perlu upgrade juga. Tapi along the way tu […]

2020: Rules For Success!

Selamat melangkah ke tahun 2020, tahun yang penuh dengan peluang kejayaan! Apakah persediaan anda dalam menghadapi cabaran perniagaan yang baru? Setiap tahun, setiap bulan, setiap hari dan setiap masa ada perubahan yang lebih baik akan berlaku dalam dunia ini. Perkara yang membezakan tahap kejayaan seseorang adalah adakah anda mengikuti perubahan tersebut? Atau anda masih dalam […]

Bermula Dengan Sebuah Mesin Jahit, Sabella Melangkah Jauh Dan Mampu Miliki Kilang Seluas 30,000 Kaki Persegi

Siapa sangka, bermula dari rumah menggunakan sebuah mesin jahit, dan niat nak bantu menambahkan pendapatan seisi keluarga, jenama Sabella kini mampu berdiri gah dengan pembukaan kilang seluas 30,000 kaki persegi. Alhamdulillah, pembukaan tahun baru 2020 yang penuh makna dan menjadi sejarah buat Tuan Mohd Sufian Sulaiman dan isteri, Puan Siti Fatimah Abd Samad, pemilik Sabella […]

5 Tips Beri Arahan Kepada Staf Yang Lebih Senior Dari Anda

Rata-rata pengurus muda serba salah dan tak tahu bagaimana nak beri arahan kepada staff yang lebih senior dan berpengalaman. Anda risau anda tersilap cakap, tersilap langkah dan anda rasa rendah diri nak dibandingkan dengan pengalaman yang mereka ada. Tapi dalam masa yang sama, anda perlu yakin bila mana anda sudah diberi jawatan untuk mengurus sesebuah […]

Jaga-Jaga! 3 Kesilapan Dalam Bisnes Yang Anda Mungkin Akan Buat Di Tahun 2020

Setiap kali masuk tahun baru, antara perkara yang biasa orang ramai lakukan ialah berfikir macam mana cara mereka tingkatkan pendapatan.  Ada yang mula fikir untuk cari kerjaya baru dengan gaji yang lebih baik, ada yang nak buat kerja sambilan, ada yang mula nak buat bisnes dan ada yang nak perbaiki bisnes yang ada. Ramai orang […]

3 Proses Kumpul Database Pelanggan

Database ataupun data. Ramai je orang tahu yang data adalah sangat penting dalam bisnes dan yang bestnya ramai pun tak tahu yang sebenarnya data adalah penting. Data pelanggan adalah sangat penting dalam bisnes. Ramai yang tanya bagaimana nak kumpul database? Macam mana nak buat database ni? Database ni apa yang kena ada? Ini ilmu basic ja yang […]

Bagaimana Shenzhen, Bandar Nelayan Boleh Jadi Pusat Pengeluar Teknologi Terkemuka Dunia

Bangunan pencakar langit dengan rekaan moden, kawasan sekitar yang bersih dan tersusun serta kemudahan infrustruktur yang sangat mudah didapati dan digunakan, memadam semua sangkaan negatif tentang Shenzhen. Bandar Metropolis dengan 13 juta penduduk ini rupa-rupanya sebuah kota yang sangat moden dan menjadi tumpuan pelancong. Ianya dikatakan menjadi syurga shopping barangan berjenama dan juga barangan berasaskan […]

Nak Ubah Hidup Bantu Lebih Ramai Peserta Dari Pelbagai Tujuan

“NAK UBAH HIDUP” adalah tiga perkataan yang membawa pelbagai maksud. Ramai yang datang dalam keadaan yang ketakutan, kebengangan dan tekanan hidup yang dihadapi mereka hari demi hari. Nak Ubah Hidup pada pendapat saya adalah membawa maksud seseorang yang dalam ketakutan, kesusahan atau kekeliruan yang ingin mencari jalan untuk mengubah apa yang berlaku supaya perkara yang […]