Rakyat Malaysia Suka Berbelanja? 7 Perkara Paling Banyak Dibelanjakan

Rakyat Malaysia Suka Berbelanja? 7 Perkara Paling Banyak Dibelanjakan

Setiap bulan, rakyat Malaysia membelanjakan wang untuk keperluan keluarga dan diri sendiri seperti makanan, pakaian, sewa rumah atau membayar balik pinjaman bank.

Berdasarkan data dari Jabatan Perangkaan Malaysia, purata isi rumah Malaysia membelanjakan kira-kira RM4,535 sebulan pada 2019.

7 perkara biasa dibelanjakan oleh rakyat Malaysia:

1. Perumahan

Pada 2019, rakyat Malaysia membelanjakan RM1,068 sebulan untuk perumahan, air, elektrik, gas dan bahan api yang mencecah sehingga 23.6% daripada jumlah perbelanjaan purata isi rumah.

Rumah kekal tidak mampu dimiliki oleh ramai rakyat Malaysia kerana harga rumah lebih tinggi berbanding pendapatan.

Perbelanjaan untuk perumahan dan kemudahan meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam dekad yang lalu, meningkat daripada RM495 sebulan pada 2010.

Kebanyakan peningkatan berlaku antara 2010 dan 2014, meningkat 14.6% setiap tahun.

2. Makanan dan minuman

Isi rumah membelanjakan RM783 sebulan untuk makanan dan minuman pada 2019, merangkumi 17.3% daripada jumlah perbelanjaan.

Rakyat Malaysia membelanjakan paling banyak untuk ikan dan makanan laut anggaran RM169 sebulan, merangkumi 3.7% daripada jumlah perbelanjaan.

Daging menduduki tempat kedua pada RM109 sebulan atau 2.4%, diikuti oleh roti dan bijirin anggaran RM108 sebulan.

Perbelanjaan makanan dan minuman meningkat daripada RM444 sebulan pada tahun 2010. Walau bagaimanapun, kos ini tidak termasuk makan di luar.

3. Pengangkutan

Perbelanjaan pengangkutan berada di tempat ketiga dengan rakyat Malaysia membelanjakan RM611 sebulan, atau 13.5% daripada jumlah perbelanjaan.

Di luar bandar utama Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor, pengangkutan awam masih kurang dibangunkan, jadi kereta dan motosikal kekal sebagai pengangkutan utama bagi rakyat Malaysia.

4. Makan di luar

Isi rumah membelanjakan RM604 sebulan untuk makan di luar pada 2019, merangkumi 13.3% daripada jumlah perbelanjaan.

Perbelanjaan untuk makan di luar meningkat hampir tiga kali ganda daripada RM233 sebulan pada 2010.

5. Rekreasi dan budaya

Rakyat Malaysia membelanjakan RM229 sebulan untuk rekreasi dan kebudayaan, atau 5.1% daripada jumlah perbelanjaan pada 2019.

Jumlah tersebut meningkat lebih dua kali ganda pada 2010.

6. Komunikasi

Pada 2019, rakyat Malaysia membelanjakan RM229 sebulan untuk komunikasi, atau 5% daripada jumlah perbelanjaan.

Dengan percambahan telefon mudah alih dan data, rakyat Malaysia semakin melabur untuk telefon pintar yang lebih canggih. Perkhidmatan internet juga menjadi satu keperluan.

Sehubungan itu, perbelanjaan bulanan untuk komunikasi meningkat dua kali ganda pada 2010.

Perbelanjaan ini dijangka meningkat apabila telefon mudah alih menjadi lebih canggih selain situasi ekoran wabak Covid-19 memaksa lebih ramai orang bekerja dari rumah dan bergantung pada kelajuan internet yang pantas.

7. Penyelenggaraan

Pada 2019, rakyat Malaysia membelanjakan RM200 sebulan untuk perabot, peralatan rumah dan penyelenggaraan rutin.

Ini mencapai kira-kira 4.4% daripada jumlah perbelanjaan isi rumah, termasuk pembaikan, alatan dan peralatan serta penjagaan taman.

Perbelanjaan untuk ini juga meningkat lebih daripada dua kali ganda pada 2010.

Sebagai pengguna yang bijak, kita perlu membuat kira-kira dan mengukur tahap kemampuan dengan pendapatan diperolehi agar kelak tidak dibebani hutang.

Masalah kewangan dan risiko dibebani hutang boleh menimpa sesiapa sahaja jika mereka tidak tahu  bagaimana cara menguruskan kewangan secara berhemah.

Namun, melalui pengurusan kewangan yang bijak pasti membantu anda merancang pendapatan dengan baik.

Dewasa ini, pembelian secara online semakin rancak dan aktiviti tersebut melonjak naik apabila tiba musim perayaan.

Oleh itu, disiplin diri penting agar tidak boros berbelanja apatah lagi kini kita boleh membeli dengan lebih mudah dengan hanya dihujung jari.

Perancangan dan kawalan pembelian sangat penting supaya tidak boros berbelanja serta ukur baju di badan sendiri.

Jangan diturut nafsu dan kemahuan!

Artikel terbaru

5 Comments

 • YANAWATI BT BASYARUDIN

  Terima kasih atas perkongsian yg Team Richwork berikan… Peringatan yg terbaik untuk kami kaum wanita..haha betul LA,belanja ikut kemampuan,ukur baju di badan sendiri.tq

 • INTAN@Syintagila

  Setelah membaca rentetan penerangan artikel “Rakyat Malaysia Suka Berbelanja? 7 Perkara Paling Banyak Dibelanjakan” membuka minda saya.Ia menunjukan keadan di mana perlu kita bijak mengatur kewangan kita terhadap 7 perkara ini yang selalu kita belanja kan .Mau atau tidak,rakyat harus berbelanja untuk 7 perkara ini.Tapi bak kata penulis,ukur baju di badan sendiri..supaya kita tidak jadi biar papa asal bergaya.TQ.Lepas ni boleh lah merangka bajet untuk perkara 7 teratas ini seekonomi mungkin.

  • Team RichWorks

   Terima kasih kerana berkongsi pendapat bagi pihak puan. Semoga puan dapat merangka bajet puan dengan lebih baik dan dipermudahkan urusan.

 • Ida haryaty

  Terima kasih di atas perkongsian.😊

Leave a Reply