10 Petua Kewangan Peribadi Untuk Pemilik Perniagaan Kecil

Menguruskan kewangan boleh menjadi cabaran bagi mana-mana pemilik perniagaan kecil. Selalunya, alasan perniagaan kecil anda berjaya adalah kerana kemahiran yang anda bawa untuk membuat produk atau menyediakan perkhidmatan anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak pengalaman dalam menguruskan kewangan perniagaan dan mempunyai tabiat kewangan yang teruk, suatu hari nanti ia mungkin akan membahayakan perniagaan anda.

Kepentingan menguruskan kewangan perniagaan anda.

Langkah paling penting bagi mana-mana pemilik perniagaan adalah dengan mendidik diri mereka sendiri dengan memahami kemahiran asas yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan kecil.

Contohnya seperti melakukan tugas perakaunan, memohon pinjaman atau menyusun penyata kewangan. Dengan menguasai perkara asas itu, pemilik perniagaan dapat membuat masa depan kewangan yang stabil dan mengelakkan kegagalan.

Petua Kewangan Peribadi Untuk Pemilik Perniagaan Kecil

Selain daripada mempunyai ilmu kewangan, pemilik perniagaan perlu menggunakan teknik tersebut dan buat tindakan yang betul agar pengurusan wang perniagaan anda berada di tahap yang mantap.

Petua Kewangan Peribadi Untuk Pemilik Perniagaan Kecil

Berikut adalah beberapa petua kewangan peribadi yang akan membantu perniagaan anda untuk lebih berjaya.

1. Bayar Diri Anda.

Pemilik perniagaan kecil tidak boleh mengabaikan peranan mereka sendiri dalam syarikat. Mereka juga perlu membayar diri mereka setimpal dengan hasil usaha mereka. Anda ingin memastikan bahawa perniagaan dan kewangan peribadi anda berada dalam keadaan baik.

Apa yang dialami sekarang, ramai pemilik  terutama pada awal pernigaan mengabaikan pembayaran sendiri. Lebih penting bagi mereka adalah untuk menjalankan perniagaan dan membayar orang lain.

Ingat, anda adalah sebahagian daripada perniagaan dan anda perlu memberi pampasan kepada diri anda sama seperti anda membayar orang lain.

2. Bina Dana Kecemasan.

Satu peraturan umum dalam perancangan kewangan adalah dengan memasukkan wang sara hidup tiga hingga enam bulan (selepas cukai) dalam dana simpanan kecemasan. Adakah anda bersedia?

Dan jika anda memiliki perniagaan, anda mungkin ingin mempunyai dana kecemasan yang lebih besar. Sekiranya perniagaan anda mengalami kemerosotan atau aliran tunai anda tidak menentu, dana kecemasan inilah yang akan membantu anda.

Anda perlu pastikan dana kecemasan ini dibina sebagai back up untuk perniagaan, malah untuk diri sendiri dan keluarga juga!

Anda dapat menyelamatkan perniagaan anda melalui dana kecemasan ini.

3. Melabur Dalam Pertumbuhan Perniagaan.

Selain membayar diri sendiri, penting untuk mengasingkan wang untuk melabur bagi melihat peluang pertumbuhan perniagaan anda. Ini membolehkan perniagaan anda berkembang dan bergerak ke arah kewangan yang sihat. Anda sebagi pemilik perniagaan harus selalu mengawasi masa depan perniagaan anda.

Perniagaan kecil yang ingin terus berkembang, berinovasi dan mengumpulkan ramai pekerja terbaik harus menunjukkan bahawa mereka bersedia untuk melabur di masa depan.

Pelanggan akan menghargai peningkatan tahap perkhidmatan. Pekerja akan menghargai bahawa anda melabur di syarikat dan kerjaya mereka. Dan akhirnya anda akan mencipta lebih banyak nilai untuk perniagaan daripada anda hanya menghabiskan semua keuntungan anda untuk urusan peribadi.

4. Dapatkan Pertolongan Professional.

Jika anda tidak mahir tentang kewangan, anda boleh dapatkan servis daripada penasihat kewangan untuk mendapatkan nasihat yang lebih khusus. Bukan hanya sekadar memberikan nasihat kewangan kepada anda, malah mereka juga bantu mempertimbangkan beberapa pilihan anda supaya anda dapat membuat keputusan tepat mengenai kewangan peribadi anda.

Sekiranya anda dapat memperbaiki kewangan peribadi anda dengan baik dan mempunya dana kecemasan yang kukuh, kredit peribadi yang kuat, dan portfolio simpanan yang berlainan selain daripada ekuiti yang anda miliki dalam perniagaan anda.

Anda akan dapat memberi tumpuan untuk menjalankan syarikat anda dengan lebih tenang dan optimis. Bagi pemilik perniagaan, memiliki akaun kewangan yang sentiasa di tahap terbaik adalah perkara yang  paling berharga.

5. Mempunyai Strategi Pengaliran Tunai Yang Baik.

Setiap pemilik perniagaan sudah tentu mempunyai pelanggan yang selalu lewat dalam pegurusan invois dan pembayaran. Menguruskan kewangan perniagaan kecil juga bermaksud menguruskan aliran tunai untuk memastikan perniagaan anda beroperasi pada tahap yang baik dari hari ke hari.

Sekiranya anda sukar mengumpulkan bayaran dari pelanggan-pelanggan tertentu, mungkin sudah tiba waktunya untuk cuba teknik pembayaran baru dan lebih sistematik agar masalah lewat bayar ini tidak muncul lagi.

6. Pilih Pelabur yang Betul.

Pelabur boleh menjadi aset yang bagus untuk perniagaan anda, kerana mereka membolehkan anda memperoleh lebih banyak dana daripada pinjaman yang mungkin anda dapat.

Mereka juga dapat membantu anda meningkatkan perniagaan anda atau meneruskannya pada masa-masa sukar. Oleh itu, memilih pelabur yang tepat sangat penting untuk kejayaan perniagaan anda.

Teliti usaha dan potensi pelabur terbaru anda dan ketahui bagaimana mereka ingin terlibat dalam perniagaan sebelum anda membuat keputusan.

7. Lindungi Perniagaan Anda daripada Penipuan.

Setiap perniagaan perlu ambil berat tentang keselamatan siber ketika memanfaatkan teknologi, platform e-dagang dan pembayaran elektronik. Anda perlu sentiasa mengemas kini perisian anti-virus anda secara berkala untuk memastikan bahawa data anda dan data pelanggan anda dilindungi.

8. Urus Hutang Anda.

Membawa hutang tahun semasa hingga tahun seterusnya tidak baik untuk kewangan dan perniagaan anda. Sebaiknya buat strategi yang tepat untuk pembayaran hutang sebelum anda mengambil pinjaman.

Jadikan ia sebagai keutamaan. Lunaskan sebarang pembayaran perniagaan tertunggak dengan cepat dan cekap.

9. Tingkatkan Simpanan Anda.

Pelan simpanan boleh berfungsi sebagai senjata hebat untuk perniagaan anda sekiranya berlaku kemerosotan. Ini akan membantu anda menghadapi masa-masa buruk dan memastikan perniagaan anda terus berjalan.

Walaupun anda mengeluarkan anggaran untuk tahun kewangan berikutnya, buat rancangan untuk mempertimbangkan sama ada anda mempunyai simpanan yang mencukupi untuk menampung kemungkinan kerugian perniagaan.

10. Uruskan Kredit Peribadi Anda.

Kredit adalah nadi perniagaan kecil, dan anda perlu memastikan kredit peribadi anda juga kukuh. Bayar bil anda tepat pada waktunya. Walaupun wang anda terhad dan anda hanya mampu membuat pembayaran minimum pada kad kredit, lebih baik anda melakukannya daripada melewatkan pembayaran atau membayar lewat.

Sekiranya anda dapat mengekalkan prestasi yang baik dalam penggunaan dan pembayaran kredit anda, ini akan membantu anda memperoleh skor kredit yang lebih baik dan lebih mudah untuk mendapat persetujuan untuk pinjaman peribadi.

Semoga dengan perkongsian ini anda dapat mengenalpasti kelemahan dan kekurangan anda dalam menguruskan kewangan perniagaan anda. Perancangan dan keadaan kewangan yang baik adalah nadi untuk perniagaan anda. semoga maju jaya.

Artikel terbaru

Leave a Reply