Kenapa Restoran Mamak Tak Mudah Gulung Tikar? 4 Faktor Boleh Usahawan Belajar

Nak tahu kenapa restoran mamak tak mudah tutup, lingkup atau gulung tikar? Jom lihat sejarah macam mana ia bermula di negara ini. Menurut kajian, sebelum tahun 1786, telah ada kaum India Muslim yang membuat aktiviti perniagaan di Kuala Kedah. Pada kurun ke-18, Pulau Pinang telah mencatatkan rekod kemasukkan peniaga India Muslim yang ramai. Mereka ini …

5 Idea Bisnes Semasa PKP Bagi Mereka Nak Jana Pendapatan

Jom kami kongsikan anda beberapa idea bisnes semasa PKP 2.0 ini. Tapi bila masa sesuai nak buat bisnes ya? Sebenarnya bila-bila kita boleh mula bisnes jika tahu caranya ada ilmu, strategi, sistem dan bimbingan daripada MenThor yang ada results. Perkara-perkara ini dapat mengelakkan kita daripada melakukan kesilapan tak patut dilakukan, melanggar tembok dan dinding yang …

5 Bisnes Online Boleh Anda Mula

Bisnes online ada jawapannya terutama yang nak mulakan perniagaan tetapi masalah yang biasanya berlaku adalah kekurangan atau tiada modal. Sesiapa saja boleh mulakan perniagaan secara online walaupun tiada modal kewangan. Yang penting, sudah memiliki sebuah komputer saja pun dah mencukupi. Anda tidak perlu sampai kena ada pengalaman teknikal. Anda tidak perlu tahu cara membina laman …

5 Sebab Buat Bisnes Separuh Jalan

Kami selalu lihat ramai peniaga yang buat bisnes separuh jalan. Mula-mula bersemangat. Lepas tu mula famous, produk mula meletop, viral sini-sana tapi lepas tu… senyap, krik-krik dan hilang macam kena sorok bunian! Kami dapati ada 5 sebab kenapa buat bisnes separuh jalan berlaku : 1) Bila mereka stop bina matlamat yang lebih besar  Mereka rasa dah cukup berjaya …

Usahawan Tiada Masa Depan?

Betul ke jadi usahawan tiada masa depan? Malah jadi usahawan merupakan pilihan yang terakhir bagi seseorang selepas tidak ada pekerjaan, tidak dapat melanjutkan pengajian dan macam-macam lagi. Keusahawanan suatu ketika dulu tidak menjadi pilihan kerjaya seseorang malah keluarga sendiri tidak melihat bisnes sebagai peluang untuk menjana pendapatan yang baik. Dulunya terutama bagi Bumiputera, ibu bapa …

Kenapa Ramai Usahawan Perlu Ada MenThor? 4 Sebab Untuk Anda

Tunjuk ajarku Sifu! Ini bukan iklan rancangan realiti TV tetapi ini adalah realiti tentang usahawan yang menjalankan perniagaan tetapi lebih gemar langgar dinding, buat semua perkara sendiri tanpa bimbingan seorang MenThor yang terbukti hasilkan RESULT dan usahawan berjaya. Mungkin ada yang beranggapan cukup dengan pengalaman, kelulusan akademik dan modal yang besar sahaja, anda mampu untuk …

Buat Perancangan Dalam Bisnes Anda

Rasanya biasa kita dengar bahawa jika kita gagal merancang, bermakna kita sebenarnya merancang untuk gagal. Begitu juga dalam bisnes, ia juga memerlukan perancangan bagi memastikan misi & visi serta matlamat dapat dicapai dalam tempoh masa yang ditetapkan. Setiap perkara yang dilakukan mesti mempunyai perancangan dan gerak kerja yang teratur seperti anda merancang dalam kewangan. Hal …

Tak Ada Alasan Usahawan Tak Guna Internet. Kelebihan Perniagaan Dalam Talian

Kini hampir segala-galanya menggunakan internet begitu juga dalam bisnes. Bisnes semakin mudah dijalankan dengan internet, yang membantu seseorang usahawan itu untuk membuat perniagaan dalam talian dan memasarkan produk atau servis kepada pelanggan-pelanggan. Boleh dikatakan internet bukan segala-galanya namun tanpa internet, bisnes kini agak lambat malah susah untuk berkembang. Cuba bayangkan, kini kebanyakan usahawan menggunakan aplikasi …

Beware! Masalah Modal Buat Bisnes Anda Jatuh Teruk

Cakap pasal duit ini sampai bila pun tak berhenti, lebih-lebih lagi bila ada masalah dengan kewangan. Bila nak buka bisnes pula ada yang berhutang sana sini, masalah modal – nak cari modal yang betul pun payah… Berapa ramai yang mengalami keadaan macam ni- masalah modal? Seperti kisah pasangan pengasas Sabella, Puan Siti Fatima dan Tuan …

3 Sebab Usahawan Perlu Ada Business Coach aka MenThor

Memegang kata azimat pepatah Melayu, ‘Menuntut ilmu biarlah sampai ke negeri China’, tanpa seorang guru mungkin kita tiada panduan hidup yang betul. Ilmu boleh digali di mana-mana kerana setiap hari kita perlu belajar dan gunakan ilmu tersebut untuk kehidupan. Rentetan itu, hal ini sama juga dalam perniagaan. Anda memerlukan ‘business coach’ untuk mengembangkan ilmu perniagaan …