4 Checklist Tengok ‘Kesihatan’ Bisnes

Jom lihat 4 checklist ini untuk melihat kesihatan bisnes anda ketika ini. Daripada checklist ini, anda perlulah buat tindakan susulan untuk pastikan bisnes dapat terus bertahan dan berkembang walaupun dalam tempoh mencabar ketika ini. Apatah lagi, sekitar 170,000 daripada 850,000 usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), mikro dan koperasi di negara telah terjejas ekoran pandemik […]

Tarik Guna ‘Magnet’

Magnet memainkan peranan yang penting dalam kehidupan kita seharian. Dan secara logiknya, banyak sekali peralatan yang kita gunakan menggunakan magnet untuk membolehkan ianya berfungsi. Daripada peralatan dapur sehinggalah kepada peralatan komputer, magnet digunakan dalam pelbagai aplikasi penggunaan. Mungkin apa yang kita sedar hanyalah pelekat magnet yang kita letakkan pada pintu peti sejuk sedangkan banyak lagi […]

Kejutan Tak Disangka-Sangka Di Zero To Million

Buat julung kalinya, RichWorks menganjurkan Program Zero To Million (ZTM) pada 11 hingga 13 October 2019 dengan kehadiran seramai hampir 2,000 peserta bertempat di Setia City Convention Centre, Setia Alam.  Alhamdulilah dengan komitmen yang diberikan peserta, program berjalan lebih lancar. Tambah teruja apabila beberapa orang selebriti turut hadir memeriahkan lagi program ini. Antara yang hadir […]

Growth Mindset. Penting Atau Tidak?

“Growth mindset adalah anda sentiasa fikir how can you play better? How can you improve better? Kalau anda boleh improve daripada level 1 nak pergi ke 10 ini jauh, boleh improve 1.5 pun, anda adalah lebih baik dari semalam. Satu, even kalau anda boleh improve 1.1 pun daripada minggu lepas, anda adalah lebih baik daripada […]

“Jadilah…Janji Duit Masuk…” Usahawan Jangan Tiru Perangai Ni

Ada tak antara anda yang tengah baca artikel ni suka makan burger? Alah…burger yang biasa jual kat stall tepi-tepi jalan tu… Kami suka makan burger tepi jalan…dengar bunyi macam biashe-biashe, tapi majoriti burger tepi jalan ni rasa dia luar biashe lagi padu dari burger-burger lain. Eh, cakap pasal makan je kan…sebenarnya kami nak share satu […]

2020: Bisnes Anda Masih ‘Merangkak’ Atau Dah ‘Terbang’?

Pada era digitalisasi ini, corak pemasaran dalam bisnes ada banyak perubahan. Platform pemasaran moden mendapat tempat di hati pelanggan. Pemasaran digital ini lebih memudahkan urusan jual beli pelanggan dengan menjimatkan masa, kos perjalanan ke kedai, boleh membuat perbandingan harga antara kedai dengan lebih mudah dan menjimatkan tenaga dengan hanya berurusan hujung jari sahaja. Walaubagaimanapun, terdapat […]

Baru Nak Mula Berbisnes? Ini 10 Tips Untuk Pastikan Anda Tak Gagal

Perasan atau tak, ramai orang ada impian untuk ada bisnes sendiri tapi tak ramai orang sanggup mengambil risiko untuk realisasikan impian mereka. Malah kadang-kadang kita gagal sebab kita rasa kita sudah pandai dan tahu banyak perkara. Sedangkan sebenarnya kita masih tidak tahu apa-apa dan sejauh mana kita tahu tentang sesuatu perkara. Bila sebut nak mulakan […]

Perkataan Yang Paling Penting Adalah FOUNDATION! Anda Patut Baca Artikel Ini Jika Anda Bertanggungjawab Pada Bisnes Anda

Apa masalah usahawan yang RichWorks dah bantu selesaikan? Bantu usahawan betulkan dan plan semula cashflow bisnes mereka Bantu usahawan dari dikenakan denda kerana gagal bayar cukai SSM akan particular tentang peniaga online yang tidak mendaftarakn perniagaan mereka Ini antara masalah usahawan yang RichWorks dah pun bantu untuk bisnes mereka. Ini bukan hal remeh yang usahawan […]

Tetapkan Harga Dengan Betul Kalau Tak Nak Rugi! Bacaan Khas Untuk Usahawan

Pejam celik sekejap je lagi nak masuk tahun 2020 dah. Ada beberapa pihak yang kata tahun 2020 nanti pertumbuhan ekonomi Malaysia akan meningkat, tapi ada juga yang kata tahun 2020 nanti cabaran ekonomi adalah sangat mencabar untuk semua golongan termasuklah usahawan. Tapi persoalannya adakah anda dah buat persediaan awal? Selama 10 bulan sebelum ni pernah […]

Bisnes Buatkan Anda Ada Lebih Masa Atau Tak Cukup Masa?

Buat bisnes sebab nak ada lebih masa tapi tanpa sedar 24 jam masa digunakan untuk berbisnes! Setiap orang impikan kebebasan adalah hidup mereka dan salah satunya adalah kebebasan masa. Dalam bisnes, untuk pengurusan masa yang efektif adalah satu elemen yang paling penting. Namun, ia sangat sukar dilakukan walaupun anda telah menetapkan matlamat bisnes dan merancang […]