Tips Mula Berniaga Dengan Serius

Kisah benar! Sekumpulan perempuan cantik tengah rancang nak start bisnes. Bunyi macam sangat serius perbincangannya, nampak macam nak mula berniaga dengan serius. Nak beli stok banyak-banyak, nak sewa kedai, nak itu, nak ini. Seronok! Kan dah akhir tahun ni, ada bonus dan ada impian nak berniaga. Mulalah plan macam-macam. Chop! Baca tips nak mula berniaga …

Teknik Copywriting Di Media Sosial

Jika anda berniaga di media sosial, teknik copywriting sangat penting dalam pemasaran produk anda. Macam mana anda nak ‘pegang hati’ pelanggan kalau anda tak tahu dan tak minat menulis? Cuba anda lihat di Facebook dan Blog, kata-kata adalah senjata yang paling berkesan untuk memujuk orang ramai menggunakan sesuatu produk. Kata-kata jugalah yang viralkan perniagaan anda …

Usia Tak Halang Seseorang Berbisnes

Tidak kira berapa usia anda, dengan kesungguhan dan keinginan tinggi boleh memberikan anda kekuatan untuk mula berbisnes malah membina bisnes yang berjaya. Usia tak halang seseorang itu untuk melakukan bisnes. Daripada yang berusia 20-an, 30-an, 40-an, 50-an, 60-an mahupun 70-an, seseorang itu boleh saja mula berbisnes dan berjaya mencapai kewangan serta kehidupan yang lebih baik. …

10 Panduan Berniaga Dalam Islam

Berniaga adalah suatu kegiatan ekonomi yang amat dianjurkan Islam kepada umatnya dengan aktiviti perniagaan menjanjikan hasil pulangan berlipat ganda kepada peniaga yang berusaha bersungguh-sungguh. Rasulullah juga seorang peniaga dan telah menawan hati ramai orang dengan cara Baginda berniaga. Melalui perniagaan, kita boleh membantu lebih ramai orang di luar sana. Dengan keuntungan perniagaan, kita boleh salurkannya …

5 Teras Proses Bisnes Bagi Usahawan Baru

Anda baru saja bermula, bisnes tak sampai setahun pun pastinya akan timbul banyak persoalan dan pelbagai langkah dilakukan namun tidak pasti sama ada ia berkesan dan berjaya atau tidak. Sebab itu, melalui teras proses bisnes dapat membantu anda dalam menjalankan perancangan dan tindakan yang lebih berkesan dan baik. Berikut kami kongsikan 5 teras proses bisnes …

Usahawan Kena Belajar Bagaimana Untuk Belajar?

Nak belajar pun, kena belajar macam mana untuk belajar dengan betul dan lebih berkesan. Boleh saja untuk kita belajar mengikut cara masing-masing, namun bukankah lebih baik jika kita ketahui cara atau langkah yang terbukti berkesan bagi pembelajaran anda nanti. Apatah lagi sebagai seorang usahawan, untuk berjaya perlunya ilmu. Malah setiap tahap berbeza, sama ada anda …

7 Tips Mula Berani Berniaga

Berniaga memang menjadi idaman semua. Tak kira besar atau kecil, anda pasti rasa seronok bila anda ada perniagaan sendiri, ada kedai atau pejabat sendiri, ada jenama sendiri. Best ‘kan? Anda berani berniaga? Ramai orang tahu berniaga boleh berikan lebih pendapatan. Kita pun dapat melihat ramai orang diluar sana hidup mereka semakin baik setelah mereka berniaga, …

Pentingnya Bisnes Model. 80% Punca Kegagalan Usahawan?

Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) merupakan golongan usahawan yang penting yang mana merangkumi 98.5% bisnes di negara ini. Sebab itu, pentingnya usahawan ini kenal pasti dan menjalankan bisnes model yang betul. Hal ini kerana mengikut penyelidikan Kumpulan Ambank mendapati 80% punca kegagalan usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ekoran tidak mempunyai bisnes model …

Tips Mula Jadikan Bisnes Anda Ada Value

Kepentingan value dalam bisnes Value atau nilai sangat penting dalam sesebuah bisnes untuk mempunyai asas yang kuat dan boleh pergi jauh lagi. Value dapat memberikan hala tuju yang jelas kepada team dan bisnes. Mengikut penulis buku mengenai pengurusan bisnes khususnya pengurusan team, Patrick M. Lencioni, value dapat membezakan bisnes anda dengan pesaing lain. Perbezaan tersebut …

7 Tips Mula Berniaga, Elak Lakukan Kesilapan Awal

“Ramai orang banyak ilmu tapi kurang tindakan.” Datuk Wira Dr Azizan Osman Anda mungkin antara mereka yang memiliki banyak ilmu dan ingin mula berniaga, tapi apakah persediaan serta perancangan anda untuk memulakan sesuatu perniagaan? Kami kongsikan 7 tips mula berniaga mudah ini untuk anda : 1. Jangan mengambil sebarang pinjaman peribadi. Bagi anda yang baru …