Awas! Berniaga Tanpa Website

Sudah tak baca tajuk kali ini? Aha…Jangan tak tahu ye, di zaman ni jika perniagaan anda tak mempunyai website, kemungkinan perniagaan anda dianggap tidak wujud! Kepada yang belum tahu, website adalah antara salah satu medium media sosial yang usahawan kini perlu titikberatkan. Kewujudan media sosial sebenarnya bermula pada tahun 1978 ketika penemuan sistem papan buletin […]

Tips Budayakan Membaca Kepada Usahawan

Membaca ini penting untuk kita dapat menambahkan ilmu pengetahuan, belajar benda-benda baharu yang dapat bantu bisnes dengan mengikuti perkembangan terkini. Mungkin kita tak cukup masa, agak sibuk untuk menguruskan bisnes, tapi itu tidak boleh menjadi alasan untuk tak pun membaca. Bacalah, bukankah turunnya wahyu pertama yang memerintahkan Nabi Muhammad SAW untuk ‘baca’. Rasulullah SAW berjaya […]

Dubai – Dari Gurun Gersang Ke Kota Metropolis

Bila sebut Tanah Arab, ada yang menggambarkan tanah Arab ini dipenuhi dengan orang Arab, dengan jubah dan purdah. Atau yang menggambarkan tanah Arab penuh dengan unta, tak kurang juga yang menggambarkannya dilitupi gurun sepenuhnya. Tapi bagaimana Dubai yang dulunya sebuah tanah gurun itu kini pesat membangun sehingga menjadi sebuah metropolis dengan bilangan penduduk lebih dari […]

Bina Brand Ini Susah, Nak Musnahkan Sangat Senang

Nak bina brand hingga terngiang-ngiang dalam pemikiran orang ramai mengambil masa yang lama. Ia memerlukan kesungguhan dan konsisten untuk bina kepercayaan kepada brand berkenaan. Sama seperti untuk membina sebuah empayar, ‘Kota Rom tak dibina dalam 1 hari’. Ia mengambil masa untuk merancang, membina, memberikan kesedaran dan menimbulkan kepercayaan kepada orang ramai. Tapi berbeza jika anda […]

Sebelum Tetapkan Harga Produk Atau Servis, Kena Tahu Pasal TPM

Buat bisnes tak kiralah apa jenis produk dan perkhidmatan pun anda kena faham satu perkataan ni iaitu MARGIN. Apa margin ni? Ada orang cakap yang margin ni macam mark up harga, tapi bahasa mudah yang senang untuk semua orang faham margin adalah UNTUNG atau secara spesifiknya adalah UNTUNG KASAR. Apa saja produk dan perkhidmatan yang ditawarkan untung kasarnya mestilah setinggi atau semaksimum yang boleh. Tak boleh ada mentaliti nak untung […]

Berulang Kali Baca, Cara Terbaik Untuk Belajar?

Kebanyakan daripada kita sejak dari sekolah dibiasakan dengan konsep ini – baca buku atau nota itu berulang kali supaya dapat belajar dan pandai tentang sesuatu topik itu. Bagaimanapun, tidak ada bukti kukuh menunjukkan membaca atau menonton video pendidikan berulang kali saja cara paling efektif untuk belajar. Malah mungkin kebanyakan daripada kita sendiri pernah mengalaminya ketika […]

Formula 5 ‘T’ Nak Pekerja ‘Melekat’ Dengan Anda

Nak cari pekerja yang bagus, berkualiti dan boleh mendatangkan keuntungan syarikat bukannya mudah. Datuk Wira Dr. Azizan Osman selalu cakap, 90% masalah dalam bisnes semuanya masalah ‘People’. Tak kisahlah sesiapa pun daripada syarikat, kalau dia adalah manusia itulah yang selalu ada masalah dan susah nak handle.  Macam mustahil je nak bagi pekerja ‘melekat’ dengan kita […]

Jangan Guna Duit KWSP Untuk Berniaga

Ya, jangan guna duit persaraan anda untuk berniaga jika hanya nak ikut-ikut orang lain, tak ada ilmu asas bisnes yang penting dan tak ada persediaan mindset seorang usahawan.  Sebabnya, berisiko tinggi untuk bisnes anda tak bertahan lama, duit itu boleh ‘lesap’ begitu saja bila labur ke bisnes salah malah boleh pula menjadi bebanan tambahan kepada […]

Google Analytics Untuk Tingkatkan Online Presence Bisnes Anda

Google Analytics dapat membantu anda dari segi membina ‘strong online brand presence’ untuk menaikkan jualan secara dalam talian (online sales). Dengan adanya Google Analytics ini juga, jenama anda boleh muncul pada kedudukan teratas dalam carian Google. Apa tu Google Analytics? Google Analytics adalah aplikasi penganalisa laman web. Ia memberi anda kemampuan menganalisa yang hampir menyeluruh untuk laman web anda. Percayalah, Google Analytics sudah mampu melakukan pelbagai […]

Berubah Sebelum Bisnes Anda Diubah

Perubahan bukannya mudah, tapi ia perlu dilakukan untuk memastikan survival atau kelangsungan hidup sesebuah bisnes ketika krisis ekonomi. Suka atau tidak, sesuatu perubahan mesti dilakukan untuk sesuaikan dengan keadaan semasa ketika ini. Banyak bisnes terjejas terutama pada sektor yang kurang permintaan antara sektor yang paling terkesan adalah sektor pelancongan dan penerbangan penumpang susulan impak Covid-19. […]