Cabaran Usahawan 2020 : RichWorks Bersama Mengharungi ‘Badai’

Walaupun berdepan cabaran dan dugaan besar ekoran pandemik yang melanda dunia bermula Mac 2020, RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) tetap bersama berdepan dengan cabaran usahawan sepanjang tahun ini. “Selepas badai yang kuat, angin kencang berlalu, air laut akan menjadi tenang. Tapi bak kata orang tua, air tenang jangan disangka tiada buaya” Datuk Wira Dr. Azizan …

Peningkatan Pantas Dalam Bisnes Anda Penting Atau Tidak?

Pentingkah peningkatan pantas dalam bisnes anda? Jom baca kisah Zainab ini yang sudah  mula  berniaga.  Baru  berniaga  secara  part-time  selain  kerja  sebagai  cikgu secara  sepenuh  masa  kerana  gaji  sebagai  cikgu  tidak  cukup  untuk  bayar  hutang,  tidak cukup untuk menampung kos sara hidup keluarganya yang semakin besar. Suami  Zainab juga cikgu macam dia. Tapi suami Zainab selain …

3 Sebab Utama Bisnes Gagal

Anda perasan tak, ada beberapa usahawan itu walau sudah bertahun-tahun buat bisnes atau baru bermula namun tak nampak lagi hasilnya. Macam-macam sudah buat katanya – promosi online, offline, upline dan downline tapi ‘ciput’ atau ‘habuk’ saja yang dapat. Mana salah dan silapnya? Mengapa perkara ini berlaku? Adakah anda memang ditakdirkan untuk gagal dalam perniagaan, ataupun …

Tanpa Inovasi Boleh Mati. Contoh Inovasi Untuk Anda!

Ya, tanpa inovasi bisnes anda yang jalankan walau berpuluh tahun boleh mati. Sudah banyak contoh jenama besar dan syarikat besar yang menyaksikan bisnes mereka terpaksa ditutup disebabkan soal inovasi ini. Contoh inovasi syarikat-syarikat itu gagal melakukannya hingga mengakibatkan mereka lingkup seperti Kodak, Nokia, Blockbuster dan banyak lagi bisnes besar dunia lain. Sehubungan itu, inovasi ini …

Dividen ASB 2020 Paling Rendah Dari 1990! Krisis Tak Dapat Elak Tapi Ada Peluang?

Krisis tak dapat elak, ekoran pandemik menyebabkan kegawatan ekonomi dan kini menyaksikan dividen ASB 2020 yang paling rendah sejak dimulakan pada 1990. Bagi pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB), inilah hari yang ditunggu-tunggu untuk mendengar pulangan dan dividen yang diperolehi hasil simpanan dan pelaburan mereka. Permodalan Nasional Berhad (PNB) mengumumkan agihan pendapatan ASB berjumlah 4.25 …

Pendidikan Online Mencabar

Mungkin sebelum ini selalu, kita membincangkan soal keburukan yang dibawa pandemik ketika ini kepada orang ramai. Bagaimanapun, dalam sesuatu musibah atau kejadian yang melanda mesti ada hikmah disebaliknya seperti dalam soal pendidikan. Ya, dikatakan lebih 800,000 orang hilang pekerjaan dalam tempoh pandemik, banyak bisnes terjejas hingga ada terpaksa ditutup dan lain-lain lagi. Tapi apa yang …

4 Langkah Bantu Team Jadi Lebih Baik

Sebagai usahawan dan majikan, anda mesti ada team atau staf yang bekerja dalam syarikat betul? Sama ada sikit ataupun ramai, pasti anda sudah biasa dengan kerenah pekerja. Ada pekerja yang sangat bagus dan komited. Ada juga pekerja yang suka curi tulang dan banyak buang masa. Pernah tak rasa, kadang-kadang itu rasa nak buang je! Tapi …

Bisnes Macam Main Game?

Petik dari kata-kata MenThor, Datuk Wira Dr. Azizan Osman, buat bisnes ni macam game, ‘understand the game’. Bila difikirkan balik, memang betul! Lagi tepat untuk orang yang sudah ada bisnes, dan nak kembangkan bisnes ke tahap yang lebih tinggi lagi. Cuba bayangkan anda main game, mesti ada level yang berbeza. Pada setiap level tu jugalah …

Jangan Selesa, Tambah Ilmu Keusahawanan

Tak sampai 2 minggu lagi, kita akan memasuki tahun baharu. Tahun 2020 yang mencabar ini membuatkan kesemua orang terkesan termasuk usahawan ekoran pandemik di negara ini. Bagaimanapun, tidak semua terjejas berikutan ada bisnes yang menyaksikan keuntungan malah peningkatan luar biasa pada tahun ini. Apakah yang membuatkan bisnes ini dapat mengharungi tempoh mencabar pada tahun ini? …

Bisnes Viral, Sampai Bila Mampu Bertahan?

Viral atau tular bersifat natural, tidak dirancang, tidak dilakonkan dan tidak diada-adakan. Namun, kini terdapat banyak pengisian media sosial yang diusahakan agar viral. Meskipun begitu, netizen kian bijak menafsir dan menilai sama ada pengisian tersebut bertujuan meraih publisiti, strategi marketing bagi melonjakkan sales atau bersifat memberi kesedaran. Sebagai contoh, pernah tular ketika bekas Perdana Menteri …