3 Cara Berbisnes Tanpa ‘Terlalu Menjual’

3 Cara Berbisnes Tanpa ‘Terlalu Menjual’

Kita sedang memasuki salah satu fasa pertumbuhan pesat yang paling ketara untuk usahawan hari ini dan ia dijangka akan terganggu. Anda mesti tahu cara menjual untuk kekal untung.

Menjual adalah penting untuk mana-mana saja perniagaan di dunia ini. Jual atau perniagaan anda tidak akan berkembang maju dan perlahan-lahan anda akan bankrup.

Kuasai strategi jualan dan anda akan membina perniagaan yang berjaya dan menguntungkan sekaligus mewujudkan kebebasan sepenuhnya untuk anda dan mendapat hasil yang mengagumkan buat pelanggan anda.

Apakah yang diperlukan untuk membina sistem jualan yang anda boleh rasa hebat dan benar-benar bagus? Kesimpulannya ialah tiada peluru ajaib. Tetapi, ada strategi dan yang boleh anda aplikasikan dalam perniagaan anda.

Sesetengah strategi mungkin rahsia yang kurang diketahui, sementara yang lain mungkin sudah biasa didengari.

Walaupun tiada rahsia untuk menjual, berikut ialah beberapa cara yang dapat membantu menjana lebih banyak pendapatan dan membolehkan anda menjual dengan integriti serta menikmati prosesnya.

Strategi 1: Jual dengan integriti

Menjual dengan integriti bermula dengan kebenaran. Ini bermakna melakukan perkara yang betul pada kali pertama, walaupun tiada siapa yang melihat. Apabila anda tampil original, orang lain akan menghargainya.

Tidak perlu cari kesempurnaan. Adalah penting untuk memberi dan bukan memberi untuk mendapatkan sesuatu.

Jangan kedekut dengan ilmu yang dimiliki. Terdapat begitu banyak perkara yang berlaku setiap hari dalam perniagaan.

Tidak salah untuk berkongsi jika anda mempunyai kepakaran yang mendalam dalam ilmu jualan dan pemasaran. Memberi untuk memberi, bukan untuk mendapatkan.

Strategi 2: Gunakan seni dan sains jualan

Perlu diingat bahawa jualan adalah seni dan sains. Kadang-kadang orang menggunakan perkataan lain selain jualan atau jualan.

Apabila anda menjual secara berintegriti, maka tidak perlu lagi menggunakan perkataan seperti “mendaftar” atau merasa seperti terlalu menjual.

Keluarkan frasa ini daripada perbendaharaan kata anda kerana perkataan itu secara tidak langsung memberi gambaran kepada minda bahawa penjualan adalah salah sekaligus mewujudkan pertempuran dalaman yang tidak perlu.

Tidak perlu menimbulkan keraguan lain tanpa sebab. Sekali lagi ditegaskan, jual dengan integriti dan anda tidak perlu risau tentang melampirkan persepsi negatif atau palsu padanya.

Menjual dengan mudah adalah mengenai masa dan mendengar. Ia seperti seorang pelawak yang hebat daripada perspektif masa. Melakukan jualan adalah mengenai masa, mendengar dan bertanya soalan yang betul.

Apabila anda melibatkan sifat manusia, maka akan sentiasa ada perbualan dua hala  seperti temu bual. Ia sangat menyeronokkan dan terdapat beberapa komponen psikologi untuk membantu anda atau pelanggan membuat keputusan.

Pelanggan bergaji tinggi semestinya sibuk dengan jadual harian mereka dan masa mereka adalah wang. Oleh itu, jangan sia-siakan peluang yang ada dan tunjuklah nilainya pada mereka.

Strategi 3: Menunjukkan nilai

Terdapat nilai dalam setiap perbualan, jadi pastikan anda menambah nilai yang luar biasa. Ia bukan tentang melatih, mengajar, membimbing atau melatih mereka untuk menunjukkan betapa hebatnya anda. Itu bukan nilai yang kita mahu ketengahkan.

Terdapat nilai istimewa ketika kita bertanya soalan yang mampu menimbulkan buah fikiran dan menambah sesuatu kepada dunia mereka lalu membuatkan mereka berfikir.

Ini menyebabkan mereka ingin menganalisis semula kedudukan mereka dan memikirkan ke mana hala tuju selepas ini.

Mereka melihat anda boleh benar-benar membantu dan ini menjadikan anda pilihan yang tepat bagi menjalankan bisnes bersama.

Sentiasa faham kuasa  dan kepakaran yang anda bawakan apabila seseorang ingin bercakap dengan anda. Prospek tahu bahawa anda mempunyai nilai dan boleh membantu mereka untuk bergerak lebih pantas.

Anda mahu meletakkan pelanggan dalam kedudukan yang sangat baik bagi memilih cara untuk bergerak ke hadapan.

Ingat, ini adalah titik keputusan untuk mereka. Jadi, anda juga perlulah tampil berkuasa kerana apa yang anda bawakan kepada mereka adalah luar biasa.

Artikel terbaru

1 Comment

Leave a Reply