Kenapa Aliff Syukri Ada RM30 juta Baru Berani Beli Barang Jenama Louis Vuitton?

Kenapa Aliff Syukri Ada RM30 juta Baru Berani Beli Barang Jenama Louis Vuitton?

Siapa pernah kecam Datuk Seri Aliff Syukri kerana seolah mahu menunjuk-nunjuk dan riak setiap kali memuat naik foto barangan jenama mewahnya?

Namun begitu, menurut isterinya Datin Nur Shahida kepada Nona, suaminya hanya berani membeli barangan jenama mewah seperti Louis Vuitton (LV) selepas mempunyai simpanan sebanyak RM30 juta!

Nampaknya itu antara sisi baik usahawan tersebut yang boleh dicontohi. Tapi jom kita pelajari sesuatu daripada jenama LV.

Kenapa Aliff Syukri kena tunggu sehingga ada simpanan yang kukuh untuk memiliki barangan jenama LV?

Sejarah LV

Jenama Louis Vuitton atau secara ringkasnya LV merupakan sebuah jenama mewah yang terkemuka di dunia.

LV telah diasaskan pada 1854 di Perancis oleh seorang pemuda yang bernama Louis Vuitton.

Louis Vuitton dilahirkan pada 4 Ogos 1821 di Anchay, Jura, Perancis.

Ketika usianya 13 tahun. Louis Vuitton telah lari dari rumah kerana tidak tahan dengan perangai ibu tirinya seperti kisah Cinderella.

Oleh itu, Louis Vuitton telah mengembara ke Paris pada 1937 dan bekerja di sana.

Pada 1854, Louis Vuitton telah membuka kedai pembuatan kotak tersendiri dan juga bengkel pembungkusan di Rue Neuve-des-Capucines, Paris.

Pada 1958, Louis Vuitton telah mula menghasilkan pelbagai peli yang dianggap elegan dan inovatif dimana la ringan, tahan bau dan air, dan berbentuk segi empat supaya barang dapat disusun dengan mudah.

Strategi pemasaran LV

1.   Nilai unik

Selama bertahun-tahun, Louis Vuitton membuat banyak perubahan pada reka bentuk produknya.

Beliau memperkenalkan barisan baharu, merangkumi ketukangan luar dan menggabungkan sentuhan moden, tetapi tidak menyimpang daripada reka bentuk Perancisnya yang jelas dan mengekalkan cadangan nilainya yang unik.

Keseimbangan yang baik antara warisan dan pemodenan adalah yang membezakan reka bentuknya daripada produk lain.

2.   Kualiti

Reka bentuk produk LV membezakannya daripada yang lain, kualiti bahannya yang telah memberikannya kedudukan di dalam pasaran.

LV menggunakan 100% kulit tulen dan menggunakan tukang mahir untuk mengeluarkan produknya.

Jenama ini terkenal dengan bahan unggulnya, dan jahitannya yang halus bukan sahaja meningkatkan daya tarikan visual produknya tetapi juga menjadikannya tahan haus dan lusuh.

Malah, ketahanan bahan dan mutu kerja yang indah merupakan ciri utama LV yang menarik perhatian golongan elit pada tahun-tahun awalnya.

3.   Imej jenama

Orang biasanya mengaitkan LV dengan kelas, keanggunan dan keselesaan.

Jenama ini mempunyai ciri keperibadian tertentu yang menentukan nilai mereka dan membezakannya daripada yang lain.

Contohnya, logo LV. Georges Vuitton membangunkan monogram LV yang popular pada mulanya untuk mengenal pasti jenamanya, kemudian menjadi simbol kecanggihan dan kemewahan.

Reka bentuk kedai, palet warna dan reka bentuk produk juga mencerminkan tema yang konsisten sekali gus mewujudkan persepsi tertentu dalam minda penontonnya.

4.   Penetapan harga berasaskan nilai

Louis Vuitton adalah salah satu jenama fesyen paling mahal, mengatasi nama popular seperti Gucci dan Chanel.

LV membina strategi penetapan harga, barangan termurahnya sahaja bermula pada $1000, dan begnya telah dijual setinggi $133,430.

Sebagai jenama mewah, LV menggunakan strategi harga berasaskan nilai.

Ia menetapkan harga barangan berdasarkan nilai yang mereka tawarkan dan bukannya jumlah bahan dan kos buruh yang terlibat dalam pembuatannya.

5.   Strategi pengedaran

LV hanya menggunakan dua saluran untuk menjual produknya. Kedai runcit syarikat dan laman web rasmi.

LV tidak melibatkan perkhidmatan francais dan mengekalkan pengedaran produknya terhad kepada 500 kedai yang dikendalikannya di seluruh dunia.

Ini adalah taktik klasik yang digunakan oleh jenama Mewah untuk menyediakan perkhidmatan eksklusif kepada pelanggan mereka.

Artikel terbaru

Leave a Reply