3 Strategi Meneruskan Momentum Selepas Melancarkan Buku

3 Strategi Meneruskan Momentum Selepas Melancarkan Buku

Anda telah menghabiskan masa berbulan-bulan merancang, menulis dan mengedit buku dengan sempurna.

Melancarkan buku boleh menjadi tekanan dan menakutkan. Terutamanya jika anda tidak pernah melakukannya sebelum ini, atau tidak pernah melihat orang lain melakukannya.

Terdapat begitu banyak perkara yang perlu difikirkan semasa melancarkan buku baharu.

Bagaimana anda boleh memastikan khalayak terlibat dengan anda selama berbulan-bulan selepas pelancaran?

Berita baiknya ialah terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan momentum selepas pelancaran.

1.       Dapatkan podcast

Podcast ialah kandungan malar segar, jadi anda bukan sahaja akan mendapat pendedahan apabila menggunakannya sebagai tetamu tetapi juga selagi episod podcast itu wujud.

Podcast ialah cara terbaik untuk memberikan nilai tambahan dengan menawarkan sesuatu (kepada pembaca sebagai pertukaran untuk mendengar wawancara anda, membeli buku atau mungkin meninggalkan ulasan.

2.       Promosikan di kumpulan Facebook

Facebook ialah tempat yang bagus untuk mencari orang yang berminat dengan topik buku anda.

Kumpulan Facebook biasanya mempunyai ahli yang sangat aktif dan selalunya merupakan demografi khusus supaya boleh memastikan menjangkau khalayak sasaran.

Anda boleh mula melibatkan diri dengan kumpulan itu tanpa menyebut diri anda atau meminta mereka untuk ulasan tetapi hanya dengan memberikan nilai dan mengulas pada siaran dalam kumpulan Facebook tersebut.

Kuncinya bukan sahaja mempromosikan buku anda dalam semua kumpulan tetapi mencari kumpulan khusus yang boleh memberi impak yang paling besar.

Kumpulan khusus lebih mudah dicari dan mereka menarik khalayak yang memerlukan produk anda.

Anda juga boleh memulakan kumpulan Facebook anda sendiri dan kemudian mengembangkannya kepada khalayak yang lebih besar, tetapi anda perlu bersedia untuk tanggungjawab menyederhanakan kumpulan itu, serta dapat memberikan nilai kepada orang yang menyertai komuniti anda.

3.       Bekerjasama

Satu lagi cara untuk membina momentum selepas keluaran buku anda ialah dengan bekerjasama dengan pengarang lain yang mempunyai khalayak sasaran yang sama.

Anda juga boleh membentuk kumpulan dalam talian dengan pengarang lain dan bekerjasama dalam promosi bersama, seperti pemberian percuma atau diskaun, yang akan membantu setiap pengarang menjangkau khalayak baharu sambil masih mempromosikan jenama individu mereka.

Ia boleh memberi manfaat terutamanya bagi pengarang untuk membentuk pakatan antara satu sama lain kerana mereka berkongsi pengikut merentasi pelbagai platform.

Ingat bahawa kerjasama, dan bukan persaingan, akan membantu anda berskala sebagai pengarang.

Artikel terbaru

Leave a Reply