Sentiasa Upgrade Ilmu, Ini 5 Buku Yang Usahawan Boleh Baca Selalu

Sentiasa Upgrade Ilmu, Ini 5 Buku Yang Usahawan Boleh Baca Selalu

Bak kata Bill Gates, membaca merupakan amalan yang perlu dilakukan oleh mereka yang dahagakan kejayaan. Sememangnya perkara itu bukanlah sesuatu yang asing lagi kerana sejak dari zaman persekolahan kita sudah diberitahu bahawa membaca merupakan jambatan ilmu.

Namun, bahan bacaan yang manakah yang sesuai untuk dibaca bagi menambah ilmu di dada?

Usah buntu, di sini kami bantu senaraikan buku pilihan yang sesuai untuk anda sebagai usahawan!

1. From Idea To Reality

Oleh: Jean Paul Paulynice

 Buku ini menawarkan pelan tindakan konkrit bagi melancarkan dan mengembangkan perniagaan. Yang penting anda perlu mempunyai bekalan semangat dan kesanggupan untuk belajar. Sama ada anda baru mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan atau telah mengambil langkah pertama, anda haruslah bersedia untuk menjadi pengasas strategik yang mempunyai lebih kesedaran.

2. How To Raise A Founder With Heart

Oleh: Jim Marggraff 

Bukan ibu bapa? Jangan risau, walaupun tajuknya begitu, buku ini adalah sesuai untuk semua pembaca. Sudah tentu, ia membentangkan kemahiran yang perlu difahami oleh kanak-kanak untuk berkembang menjadi profesional yang pragmatik.

Namun begitu, ramai di antara kita yang tidak mempelajari corak dan tingkah laku positif ini semasa membesar dan kita berhak untuk mengetahuinya sekarang.

Sebagai bonus tambahan, buku ini memberikan panduan buat  ibu bapa yang bergelar usahawan bagi membesarkan pemimpin masa hadapan.

3. What I Wish I Knew When I Was 20 

Oleh:  Tina Seelig 

Buku Tina Seelig ini memberi pencerahan buat usahawan baru dengan membentangkan kebenaran paling hebat dalam pembinaan perniagaan. Dengan membaca What I Wish I Knew When I Was 20, anda akan mempelajari perkara yang anda tidak terima dalam mana-mana buku laris lain.

Sebagai contoh, apabila memulakan syarikat, anda mungkin mahu berpura-pura pembiayaan benih anda tidak wujud. Tidak boleh bayangkan bagaimana kaedah ini boleh menghasilkan dividen yang serius? Baca buku ini dan ketahui sebab ia berkesan.

4. Choose: The Single Most Important Decision Before Starting Your Business 

Oleh:  Ryan Levesque 

Mari kita bercakap soalan realiti: Memulakan perniagaan adalah salah satu perkara berisiko yang boleh anda lakukan.

Menerusi buku ini, penulis mengurangkan risiko itu dengan menyediakan rangka kerja untuk diikuti oleh pembaca yang membolehkan mereka memimpin dengan penuh semangat tanpa membuat kesilapan yang boleh dielakkan.

Metodologi langkah demi langkah beliau bagi menilai potensi mana-mana perniagaan bermula dengan “siapa” dan berakhir dengan nilai output.

5. The Entrepreneur Roller Coaster 

Oleh: Darren Hardy 

Keusahawanan adalah suatu perjalanan yang mencabar, tetapi ia sangat berbaloi untuk dilalui asalkan anda bersedia untuk meredah laluannya yang berliku dan naik turun seperti roller coaster.

Daren Hardy membentangkan kaedah untuk menjangka dan mengharungi titik sukar yang menyebabkan ramai usahawan terlepas menikmati pengalaman hidup sepenuhnya. 

Selepas menerokai buku ini, anda akan berada pada kedudukan yang lebih baik untuk melihat dunia dan bertindak mengikut keinginan penciptaan perusahaan anda.

Artikel terbaru

2 Comments

 • Luqman

  Learning point:
  1. Membaca jambatan ilmu
  2. Orang berjaya suka membaca
  3. Membaca pengalaman orang berjaya memberi inspirasi kepada kita

 • Aman Man

  Alhamdulilah Syukur
  Elmu yg diberi Amin yrb
  Tq Team Richworks International
  👍

Leave a Reply