Dilema Usahawan Urus Duit

Dilema jaga duit dalam perniagaan. Ini memang situasi yang dilalui oleh ramai usahawan di luar sana. Situasi ni berlaku kepada usahawan yang menjalankan perniagaan tak kira samada mereka menawarkan produk atau perkhidmatan. Selain sales dan marketing, Pengurusan Bisnes terutamanya yang melibatkan Compliance (Pematuhan) sangat-sangat penting untuk semua usahawan tahu. Jaga Duit vs Jaga Untung? Yang […]

Kenapa Hidup Saya Malang?

“Hidup saya penuh ujian, saya stuck. Macam-macam buat, semua benda saya buat tak jadi”. Adakah orang ini dilahirkan malang dan kesusahan sepanjang hari? Inilah takdir orang itu? Tak adil untuk salahkan takdir, bahawa apa-apa yang dilakukan tak menjadi dan gagal. Sebenarnya hidup ini ada pilihan. Memanglah setiap orang akan diuji, tapi kita yang kena buat […]

7 Kesilapan Mahal Perlu Elakkan

Nak mulakan bisnes tak selalunya mudah. Terdapat banyak perkara yang perlu difikirkan dan dititikberatkan dalam membuat sesuatu keputusan. Kadang-kadang tekanan boleh mendorong anda buat keputusan salah yang boleh menjejaskan untuk berjaya. Untuk anda yang baru nak mula bisnes, atau nak perbetulkan bisnes ke arah yang lebih baik di tahun 2020, anda mesti baca artikel ini […]

Moratorium – Berita Gembira Buat PKS Mikro

Berita gembira dengan lanjutan moratorium buat rakyat Malaysia terutama Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Mikro yang terjejas ekoran pandemik ketika ini. Lanjutan moratorium diumumkan yang akan disalurkan dalam bentuk penangguhan, pengurangan dan penjadualan semula pinjaman kepada semua rakyat Malaysia. Jelas Menteri Kewangan, Senator Tengku Dato’ Seri Zafrul Abdul Aziz pada Khamis lalu, lanjutan moratorium bank […]

3 Perkara Kena Elak Untuk Bina Brand Sendiri

Produk yang baik tak semestinya brand yang berjaya, gah dan terkenal tetapi satu produk yang buruk dah tentu-tentu satu kegagalan. Apa yang penting dalam marketing ialah menawarkan produk yang baik, beri manfaat dan tak memudaratkan orang lain. Produk atau servis mestilah ada satu ‘sentuhan’ untuk memenuhi keperluan pelanggan. Perkara ni sama seperti anda jadikan masalah […]

Jual Produk Biasa-Biasa Tapi Branding Sangat Power!

Macam mana nak jadi branding yang selalu disebut-sebut? Ikuti perkongsian Datuk Wira Dr. Azizan Aziz melalui video ini! Kalau sebut brand-brand yang terkenal dari negara Amerika Syarikat, banyak sangat yang boleh dijadikan contoh…Tengok di New York pun ada terlalu banyak iklan billboard digital untuk marketing! Sebenarnya, ada banyak tentang bisnes di luar negara yang boleh […]

Kenapa Buat Bisnes?

Ramai daripada anda rasanya tahu kenapa nak buat bisnes? Untuk nak jual produk atau perkhidmatan, nak cari pendapatan dan macam-macam lagi. Betul, tak salah, cuma ada jawapan yang lebih tepat lagi iaitu kita buat bisnes ini untuk bantu menyelesaikan sesuatu masalah yang dihadapi oleh orang ramai. Contoh mudah seperti bila lapar di tempat kerja, kita […]

DARI SEBUAH MESIN JAHIT, KINI JUALAN RM100 JUTA

Siapa sangka, bermula dari rumah menggunakan sebuah mesin jahit, dan niat nak bantu menambahkan pendapatan seisi keluarga, jenama Sabella kini mampu berdiri gah dengan pembukaan kilang seluas 30,000 kaki persegi pada 1 Januari 2020 baru-baru ini. Alhamdulillah, pembukaan tahun baru 2020 yang penuh makna dan menjadi sejarah buat Tuan Mohd Sufian Sulaiman dan isteri, Puan […]

BERMULA DARI CERUK DAPUR, BEKAS PENJAWAT AWAM NAK CAPAI RM100 JUTA

Wanita hebat ini merupakan bekas penjawat awam yang mampu bina bisnes berjaya hingga ketika ini hampir nak cecah jualan RM100 juta setahun. Beliau bermula hanya dari ceruk dapur rumahnya sendiri. Siti Noor Sabrina Sobri adalah Founder kepada Mamasab Bakery yang kini telah pun mempunyai 8 rangkaian cawangan bakerinya sendiri. Perjalanan Sabrina atau mesra dikenali sebagai […]

4 Cara Tingkatkan Bisnes Yang Stuck

Bila anda ada perniagaan, sudah tentu anda mahukan keuntungan dan mempunyai peningkatan dari hasil perniagaan anda. Betul betul? Tetapi apakah cara terbaik yang boleh dilakukan untuk meningkatkan bisnes supaya tidak berada pada tahap yang sama (stagnant) atau peningkatan yang sangat perlahan. Ramai orang berfikir, cukuplah sekadar tahu berbisnes dan menjual sahaja. Ini kerana apabila perniagaan […]