7 Kepentingan Jabatan ‘Human Resources’ Dalam Syarikat

7 Kepentingan Jabatan ‘Human Resources’ Dalam Syarikat

Pekerja adalah salah satu kunci terbesar kejayaan kepada sebuah syarikat. Sebagai usahawan, anda perlu menggajikan pekerja yang bagus untuk sama-sama membina bisnes anda dan mencapai matlamat bersama. 

Inilah sebabnya jabatan sumber manusia atau Human Resources (HR) diwujudkan sebagai salah satu jabatan terpenting di pejabat. HR dipertanggungjawabkan untuk memastikan pekerja selesa dengan persekitaran kerja dengan menyediakan segala yang keperluan pejabat.

Apakah human resources?

Peranan dalam jabatan HR terdiri daripada merekrut pekerja sehingga menangani isu pejabat itu sendiri. Seorang HR yang profesional mampu mengekalkan persekitaran kerja yang selamat dan selesa. HR bertanggungjawab terhadap kepuasan dan kesejahteraan setiap pekerja.

Fungsi pengurusan human resources

Untuk memastikan pekerja sentiasa di dalam persekitaran yang selamat, HR diberikan tanggungjawab yang penting. Tanpa fungsi HR yang betul, tempat kerja mungkin terasa tidak selesa untuk pekerja.

1. Ambil pekerja berkualiti tinggi

Jabatan HR merekrut pekerja yang sesuai untuk setiap peranan masing-masing. Ini melibatkan menyelesaikan beberapa tugas, termasuk:

 • Mendapatkan calon yang berpotensi melalui media sosial, e-mel atau telefon
 • Menetapkan masa temuduga antara calon dan pihak pengurusan
 • Menjalankan saringan dan/atau temu bual
 • Mencipta dan menghantar penilaian kemahiran atau personaliti kepada pemohon
 • Mengekalkan komunikasi susulan yang berterusan dengan calon
 • Menawarkan jawatan kepada pemohon terpilih

2. Latih pekerja baharu

Apabila pekerja dipilih, lazimnya HR menguruskan penerimaan dan latihan mengenai polisi syarikat. HR menyediakan surat tawaran dan kontrak syarikat dan akan melatih pekerja baru serta menyediakan lawatan ke tempat kerja semasa beberapa hari pertama di pejabat.

3. Menangani pampasan, faedah dan keperluan gaji

Apabila calon ditawarkan jawatan, HR akan membentangkan gaji. Mereka bekerjasama dengan pemimpin di setiap jabatan untuk mewujudkan tawaran gaji untuk pekerja dan berunding mengikut keperluan. HR akan memastikan mereka menerima gaji tepat pada masanya. 

4. Individu pengantara sesama pekerja dan majikan

HR memastikan tempat kerja selamat dan selesa. Jika pekerja tidak berpuas hati dengan prestasi atau sikap pekerja yang lain, adukan ke jabatan HR. Mereka kemudiannya akan menangani masalah itu dengan menjadi pengantara antara pekerja dan menyelesaikan sebarang pertikaian.

Pekerja juga boleh berjumpa HR jika ada masalah yang melibatkan penyelia. HR bertindak sebagai orang tengah untuk membantu kedua-duanya mengatasi sebarang perselisihan atau cabaran.

5. Pastikan syarikat mematuhi undang-undang

HR perlu mempelajari undang-undang tempat kerja dan memastikan semua pekerja mengikutinya. Pekerja perlu dididik oleh HR mengenai undang-undang tempat kerja yang diperlukan termasuk:

 • Piawaian buruh yang adil
 • Jumlah rehat yang diperlukan
 • Undang-undang cukai
 • Peluang pekerjaan yang sama rata
 • Waktu kerja yang diperlukan
 • Piawaian gangguan
 • Polisi diskriminasi

Jika pekerja merasakan ahli pasukan lain tidak mematuhi peraturan di atas, laporkan kepada HR. HR kemudiannya akan menangani pekerja ini dan menyampaikan peraturan sekali lagi. Mereka mungkin memberikan tindakan tatatertib jika pekerja tidak mematuhi peraturan kerja.

6. Kekalkan persekitaran kerja yang selamat dan selesa

Agar tempat kerja kekal selesa untuk semua pekerja, HR mengambil kira sebarang masalah di pejabat dan menyampaikannya kepada pengurus pejabat. HR memastikan pekerja menerima peralatan yang diperlukan termasuk komputer dan pencetak yang mencukupi.

HR juga mengawasi pekerja untuk memastikan piawaian gangguan dan diskriminasi dipatuhi. Mereka sentiasa menggalakkan pekerja untuk melayan satu sama lain secara hormat.

Mereka mungkin mengadakan seminar dan menyediakan bahan latihan untuk mengingatkan pekerja bagaimana untuk mengekalkan persekitaran kerja yang selamat.

7. Mendidik pekerja tentang polisi syarikat

Seorang HR mendidik pekerja lain tentang polisi dan peraturan syarikat. Untuk memberikan gambaran keseluruhan polisi ini, HR boleh mengadakan mesyuarat tahunan atau menyediakan latihan video untuk mendidik pekerja tentang polisi.

Menjadi tanggungjawab HR untuk menyediakan tindakan tatatertib jika polisi tidak dipatuhi.

Matlamat jabatan HR

Selain fungsi, HR akan menetapkan matlamat peribadi untuk memastikan pekerja terlibat dan komited untuk kekal bersama syarikat. 

1. Galakkan penglibatan pekerja yang konsisten

Untuk tempat kerja beroperasi dengan lancar, pekerja harus terlibat dan bersemangat tentang syarikat mereka. Untuk memastikan pekerja berpuas hati dengan persekitaran tempat kerja mereka, HR akan mencari cara untuk menggalakkan penglibatan pekerja. 

Untuk mencapai matlamat ini, HR akan menyelaraskan peluang sukarelawan, menganjurkan parti tajaan syarikat dan mendengar maklum balas daripada pekerja dengan teliti.

2. Sokong budaya syarikat

HR mengekalkan budaya kerja yang memuaskan secara konsisten. Mereka mahu pekerja berasa ingin datang bekerja setiap hari.

Inilah sebabnya HR akan mewujudkan budaya syarikat yang kukuh untuk memastikan pekerja terlibat dan berinteraksi antara satu sama lain serta meningkatkan kerjasama.

Ini membantu meningkatkan produktiviti pekerja, meningkatkan semangat dan boleh mengurangkan kadar pusing ganti pekerja.

3. Menawarkan peluang pembangunan profesional

Pekerja sering mencari cara untuk berkembang di jabatan mereka. Jika HR menyediakan peluang pembangunan profesional, pekerja mungkin berasa lebih digalakkan untuk tinggal di syarikat yang memotivasikan peningkatan kerjaya mereka.

HR mungkin menyediakan pekerja peluang untuk mereka berkembang dan belajar. Peluang ini selalunya termasuk persidangan atau seminar pendidikan, maklum balas tahunan, penceramah jemputan dan kursus pensijilan berbayar.

Ini boleh membantu pekerja menerima lebih banyak pendidikan dan membangunkan kemahiran untuk meningkatkan lagi kerjaya mereka.

4. Tingkatkan kecekapan tempat kerja

Kecekapan di tempat kerja boleh membantu meningkatkan kejayaan keseluruhan syarikat. Inilah sebabnya mengapa HR sentiasa memantau pejabat dan menganalisis tahap produktiviti mereka untuk memastikan pekerja kekal cekap. 

Dah faham tentang peranan HR? Lebih mudah untuk anda mencari calon yang sesuai untuk menerajui jabatan ini.

Semoga artikel ini bermanfaat untuk semua usahawan yang masih di dalam dilema tentang kepentingan HR kepada syarikat anda.

Artikel terbaru

Leave a Reply