Tingkatkan Kemahiran Komunikasi ‘Team’ di Pejabat Dengan 6 Cara ini

Tingkatkan Kemahiran Komunikasi ‘Team’ di Pejabat Dengan 6 Cara ini

Bina bisnes berjaya bukan sekadar power dalam marketing sahaja, komunikasi juga sangat penting. Komunikasi pula, bukan sekadar hebat berbual dengan client semata-mata, komunikasi di antara team juga perlu dititikberatkan untuk align dalam kerja. 

Sebagai usahawan atau bos, anda perlu memastikan team menguasai kemahiran komunikasi. Kalau staf yang introvert, dapat buat dia bercakap sekali sekala pun dah kira kejayaan peribadi anda. 

Komunikasi yang berkesan adalah penting untuk membina dan mengekalkan hubungan di tempat kerja. Apabila anda berkomunikasi dengan jelas, anda boleh memastikan semua orang tahu matlamat team dan cara untuk mencapainya.

Apakah komunikasi dalam team?

Komunikasi dalam team ialah interaksi lisan dan bertulis yang anda buat dengan team seperti mesyuarat, perbualan, surat-menyurat atau emel. 

Komunikasi team yang berkesan adalah penting untuk bantu menggalakkan semua team menyumbang kepada projek dan berkongsi idea mereka, yang boleh membawa kepada tahap kerjasama dan produktiviti yang lebih tinggi di tempat kerja.

Komunikasi pasukan boleh datang dalam pelbagai bentuk dan mungkin berfungsi dengan lebih baik untuk situasi yang berbeza. Berikut adalah beberapa bentuk komunikasi yang paling biasa.

1. Mesyuarat

Mesyuarat membolehkan team berkongsi idea dan memberikan pendapat mereka tentang projek atau proses tertentu. Ini biasanya cara paling biasa untuk berkomunikasi dengan team anda.

2. Emel

Komunikasi melalui emel biasanya bila ingin berkongsi tentang perkara yang kecil seperti tarikh mesyuarat, menunda mesyuarat atau mungkin ucapan penghargaan kepada staf kerana ia lebih pantas dan formal. Ia juga menyediakan rekod kekal untuk rujukan masa hadapan.

3. Sesi ‘one-on-one’

Sesetengah mesyuarat lebih berkesan apabila dijalankan secara privasi. Sebagai contoh, jika seorang pemimpin perlu memberikan kritikan yang membina, mereka boleh memilih sesi one-on-one dengan staf untuk keselesaan bersama.

4. Perbualan

Hanya dengan perbualan biasa di tempat kerja boleh membantu mengukuhkan hubungan anda dengan team dan menggalakkan komunikasi yang produktif. Dengan mewujudkan persekitaran yang terbuka, anda boleh memberitahu team bahawa anda sentiasa ada untuk mendengar kejayaan atau masalah mereka.

5. Sesi latihan

Membantu memastikan team memahami tugas dan matlamat kerja mereka dan menawarkan tempat untuk staf bertanya soalan. Latihan secara tetap boleh meningkatkan tahap produktiviti keseluruhan team anda.

Tingkatkan komunikasi dengan team

Dengan komunikasi yang kerap, anda boleh menggalakkan team untuk bekerjasama lebih rapat dan memupuk kemahiran kerja berpasukan yang lebih kukuh. Berikut adalah cara untuk membina komunikasi yang berkesan dalam kalangan team.

1. Menggalakkan persekitaran terbuka

Persekitaran yang terbuka dan mesra, team lebih selesa untuk berjumpa dengan leader dan menggalakkan kejujuran serta ketelusan. 

2. Gunakan maklum balas dua hala

Jika anda mempunyai nasihat atau arahan untuk seseorang dalam team, pergi sahaja kepada orang itu dan bincangkan secara langsung. Keupayaan untuk memberi maklum balas yang membina dan terperinci tentang projek semasa adalah penting untuk meningkatkan komunikasi team

Galakkan juga staf memberikan maklum balas tentang kerja dan tindakan anda. Ini membantu anda untuk tahu sama ada komunikasi anda adalah jelas kepada team atau tidak.

3. Jelaskan peranan dan tanggungjawab

Anda dan team akan lebih mudah untuk menyelesaikan tugasan apabila semua orang memahami peranan mereka. Dengan menjelaskan peranan dan tanggungjawab membantu team berfungsi dengan cekap dan memudahkan mereka untuk meminta bimbingan jika tidak pasti apa yang perlu dilakukan.

4. Memudahkan latihan team-building

Lakukan perkara yang menyeronokkan untuk membina semangat berpasukan seperti aktiviti tradisional atau mungkin aktiviti tidak formal seperti bermain perkataan atau permainan papan. 

Latihan team-building bukan sahaja membina semangat tetapi juga menggalakkan komunikasi yang jelas, mewujudkan persekitaran yang positif, membina rasa akauntabiliti yang kuat dan menggalakkan team bekerja lebih keras untuk mencapai matlamat mereka.

5. Gunakan komunikasi bukan lisan

Komunikasi bukan lisan sama pentingnya dengan komunikasi lisan. Jika boleh, pastikan postur, gerak isyarat dan ekspresi anda sepadan dengan mesej anda, terutamanya jika sedang memberi galakkan atau bimbingan kepada team

Anda juga boleh menggunakan tangan untuk mengukuhkan mesej. Gerak isyarat tangan menunjukkan anda memahami perkara yang anda perkatakan dan menunjukkan keyakinan. Pastikan gerak isyarat anda jelas dan mudah difahami. 

6. Gunakan nada yang sesuai

Cara anda mengatakan sesuatu boleh memberi kesan pada sejauh mana team menerima mesej anda. Gunakan nada suara yang yakin dan mesra apabila bercakap dengan team untuk membantu mereka berasa seperti staf yang dihargai.

Ini juga boleh membantu memastikan mereka faham sepenuhnya perkara yang anda ingin sampaikan. Gunakan bahasa yang jelas dan mudah difahami dan pastikan mesej yang anda hantar adalah mesej yang sepatutnya mereka terima.

Komunikasi berkesan kunci kejayaan

Keupayaan berkomunikasi dengan baik dengan team dapat meningkatkan produktiviti dan kefahaman dalam pekerjaan. Dengan mengamalkan 6 cara ini, anda boleh meningkatkan komunikasi team di pejabat yang membawa kepada peningkatan produktiviti dan prestasi keseluruhan team.

Artikel terbaru

Leave a Reply