Usahawan Kena Tahu 5 Sebab Strategi Penting Dalam Perniagaan

Usahawan Kena Tahu 5 Sebab Strategi Penting Dalam Perniagaan

Strategi perniagaan adalah tindakan atau keputusan yang membantu organisasi atau usahawan mencapai matlamat serta objektif tertentu. Ia juga digunakan untuk membantu organisasi memenuhi jangkaan beberapa pihak seperti pelabur, pekerja dan pelanggan.

Sebagai pengurus atau usahawan, matlamat anda adalah untuk mencipta dan melaksanakan strategi perniagaan untuk mendekatkan organisasi kepada objektifnya. Strategi perniagaan yang hebat perlu memberikan jawapan yang memuaskan kepada lima soalan utama iaitu…

  1. Mengapa anda berniaga?
  2. Apakah jualan utama anda?
  3. Siapakah pelanggan ideal anda?
  4. Tawaran yang mana memberikan hasil terbaik untuk pelanggan dan syarikat anda?
  5. Adakah rangka kerja strategik ini membantu anda mencapai matlamat dan objektif anda?

Strategi perniagaan yang jelas menjawab soalan ini untuk mengoptimumkan kekuatan perniagaan anda yang menjadikannya lebih mudah untuk mencapai matlamat organisasi dan mengekalkan kelebihan daya saing.

Mengapa strategi penting dalam perniagaan?

Strategi menghalakan tenaga dan sumber anda ke arah objektif perniagaan. Setiap organisasi memerlukan rangka kerja strategik yang mentakrifkan cara mencipta nilai, menarik bakat, memenangi pelanggan dan mengalahkan persaingan lain. Strategi juga membantu perniagaan anda dengan cara berikut.

1. Memperbaiki proses membuat keputusan

Strategi membimbing anda memilih mekanisme untuk memutuskan setiap aspek operasi anda. Walaupun perancangan memerlukan langkah-langkah untuk mengikuti jalan menuju kejayaan, strategi menentukan cara terbaik untuk menggunakan sumber anda untuk mencapai objektif perniagaan.

Dengan rangka kerja strategi yang jelas, organisasi anda menjadi lebih mudah untuk membuat keputusan yang betul mengenai pelbagai aspek perniagaannya. Ini membolehkan orang yang berbeza di pelbagai peringkat untuk menyelaraskan sumber mereka ke arah matlamat bersama.

2. Cipta nilai pasaran

Strategi membimbing nilai yang anda ingin tawarkan kepada pelanggan, pemegang saham dan pemegang kepentingan syarikat yang lain.

Daripada mengenal pasti produk dan perkhidmatan, menjalankan penyelidikan pasaran dan memilih model perniagaan, strategi membantu anda mewujudkan cadangan nilai dan sempadan yang jelas untuk operasi perniagaan anda. 

Strategi perniagaan memberi tumpuan kepada cara terbaik untuk memenuhi keperluan pelanggan, menjana keuntungan dan mengurangkan kerugian menggunakan sumber yang ada.

3. Wujudkan reputasi

Apabila anda ingin membina reputasi jenama, strategi membolehkan anda menentukan perkara yang organisasi anda mahu dikenali dalam industri.

Ia membantu anda mengenal pasti keupayaan penting yang anda perlukan untuk menyampaikan pengalaman terbaik kepada pelanggan dengan menggunakan kekuatan anda dan mengurangkan kelemahan.

4. Dapatkan pelanggan

Satu fungsi penting strategi perniagaan adalah untuk mengenal pasti pasaran baharu dan memperoleh pelanggan. Ia membantu anda menentukan kelas pelanggan terbaik untuk diteruskan dengan mempertimbangkan kekuatan dan kelemahan syarikat anda. 

Strategi yang berkesan akan membantu anda mengenal pasti pelanggan baharu, mengekalkan pelanggan lama dan meningkatkan jangkauan pasaran anda dengan mengambil kira sumber yang tersedia untuk masa hadapan.

5. Mendapat kelebihan daya saing

Strategi yang berkesan membolehkan anda mengenal pasti dan mengeksploitasi kelebihan daya saing di pasaran dan membantu kekal berwaspada terhadap anjakan industri yang boleh menyebabkan anda kehilangan kelebihan. 

Strategi membantu anda membuat tindakan yang betul pada saat yang sesuai. Strategi secara proaktif boleh memanfaatkan kekuatan organisasi anda dan mengurus ancaman dengan cara yang membolehkan anda mengekalkan kelebihan.

Bagaimana untuk mencipta strategi perniagaan yang berkesan?

Mewujudkan strategi yang berkesan melibatkan pemikiran tentang misi dan tujuan organisasi anda serta kedudukan semasa dan potensinya dalam industrinya. Berikut ialah enam langkah untuk membantu anda bermula:

1. Menjalankan penyelidikan industri

Sebelum anda merangka visi dan misi syarikat, sebaiknya anda menyelidik arah aliran, gangguan dan prospek masa depan industri. Ini akan membantu anda mengenal pasti peluang yang berpotensi boleh anda kejar dan halangan untuk disediakan. Mempunyai pengetahuan mendalam tentang industri membolehkan anda mengenal pasti kekuatan teras anda sambil mengurangkan ancaman dan cabaran.

2. Buat pernyataan visi

Pernyataan visi yang boleh diambil tindakan seharusnya memberikan ahli organisasi dengan kejelasan tentang tempat yang anda mahu berada dalam beberapa tahun tertentu. Ia menerangkan nilai teras dan tujuan anda serta memberikan hala tuju untuk pasukan anda. 

Tulis beberapa ayat yang menerangkan keseluruhan matlamat jangka panjang anda yang berkaitan dengan kedudukan dan nilai industri anda.

3. Tulis pernyataan misi

Tadi tentang visi, kali ini tentang misi pula. Pernyataan misi menerangkan objektif utama organisasi anda dengan lebih khusus dan dalam istilah yang lebih boleh diambil tindakan. Ia menggariskan rancangan anda dalam jangka pendek dan cara melaksanakan langkah tersebut akan membantu anda mencapai objektif jangka panjang anda. 

Kenyataan misi anda harus menjawab soalan mengenai objektif utama organisasi anda, cara mencapainya dan cadangan nilai syarikat.

4. Gariskan objektif strategik

Sebaik sahaja anda mempunyai pernyataan visi dan misi, kenal pasti objektif teras perniagaan anda. Strategi ini menggariskan bidang keutamaan syarikat dan merancang bagaimana untuk mencapai visi dan misi anda dalam masa yang ditetapkan. 

Anda ingin memasukkan kekuatan dan kelemahan anda dan mengenal pasti segmen pasaran yang berpotensi di mana anda boleh memenangi pelanggan dengan sumber yang anda gunakan. Analisis SWOT boleh menjadi alat yang hebat untuk menilai kekuatan anda pada peringkat ini.

5. Membangunkan rancangan taktikal

Plan taktikal ialah pemboleh jangka pendek yang membantu anda mencapai objektif masa hadapan. Pecahkan strategi anda kepada pelan jangka pendek yang lebih kecil dan lebih terurus yang boleh dilaksanakan oleh setiap unit perniagaan untuk mencapai matlamat organisasi. 

Mempunyai sistem untuk mengukur prestasi dan menyediakan keseimbangan tanggungjawab dan pemerkasaan kepada pasukan anda supaya mereka boleh mendedikasikan tenaga mereka ke arah masa depan kolektif organisasi.

6. Semak prestasi

Penilaian prestasi tetap membantu mengenal pasti perkara yang berkesan dan perkara yang perlu anda ubah untuk mencapai hasil yang lebih baik. Anda boleh menggunakan teknik penetapan matlamat SMART untuk meningkatkan hasil anda.

Asas penting dalam perniagaan

Dengan pemahaman yang baik tentang strategi perniagaan, usahawan dapat mengoptimumkan operasi mereka dan mencapai kejayaan yang lebih besar dalam perniagaan mereka. Oleh itu, usahawan perlu memahami bahawa strategi perniagaan adalah asas penting dalam mencapai matlamat perniagaan mereka.

Artikel terbaru

Leave a Reply