Tips Mula Pemasaran Melalui Facebook

Tips Mula Pemasaran Melalui Facebook

Macam mana nak mula berniaga melalui Facebook ye? Macam mana pula nak buat pemasaran melalui facebook? Tengok orang buat macam senang, tapi kita tak tahu nak mulakan macam mana.

Facebook merupakan laman sosial yang paling banyak digunakan pada masa sekarang. Ia digunakan untuk pelbagai tujuan seperti mencari kawan, berniaga, mencari jodoh, mengikuti perkembangan semasa dan berdakwah.

Ini kerana, bukan sahaja golongan remaja, malah kanak-kanak dan orang tua juga turut terkena penangan Facebook.

Bagi yang menggunakan Facebook sebagai medium perniagaan, anda boleh mencuba teknik-teknik berikut untuk memasarkan produk anda. Tapi ingat! Facebook bukanlah semata-mata untuk menjual, jual dan jual. Lebih baik anda praktikkan untuk share ilmu dan maklumat. Ini akan dapat bina kepercayaan di antara prospek dan peniaga.

8 tips Pemasaran Melalui Facebook untuk anda :

1. Tarikan ‘Cover Photo’ Dan ‘Profile Picture’.
Tak perlu guna pereka professional untuk reka bentuk ‘cover photo’ yang cantik dan menarik. Banyak alat yang boleh digunakan untuk ‘edit’ gambar dengan menarik. Anda boleh menggunakan photoshop, photo editor dan vscom atau lain-lain software untuk edit gambar.

Sekiranya anda seorang yang mahir menggunakan software tersebut, pasti banyak gambar yang cantik dan unik boleh dijadikan sebagai tarikan pengguna Facebook.

2. Bawa rakan-rakan ke senarai email.
Walaupun Facebook sangat berguna dan merupakan alat pemasaran yang sangat bagus, INGAT! Anda masih lagi tidak mempunyai maklumat email mereka. Komunikasi anda hanya terhad pada berbalas komen dan sebagainya.

Dengan ini, penting untuk anda dapatkan maklumat rakan-rakan Facebook ke senarai email. Oleh itu, salah satu cara untuk dapatkannya dengan lakukan promosi e-book sebagai pertukaran email di mana mereka akan melengkapkan nama dan alamat email.

3. Lakukan ‘survey’.
Sesetengah pemilik perniagaan masih menggunakan Facebook sebagai alat komunikasi sehala dengan pelanggan. Lagi elok sekiranya digunakan untuk perbualan dua hala.

Salah satu cara terbaik untuk berbuat demikian ialah dengan mengajukan soalan di ‘wall’ anda dan ‘post’ kepada rakan-rakan. Minta pandangan dan pendapat mereka serta jangan lupa untuk ‘response’ komen tersebut.

4. Rujuk Facebook Insight.
Jadikan Facebook Insight sebagai penasihat peribadi anda. Anda tidak perlu untuk tertanya-tanya ‘post’ yang mana yang menjadi perhatian pembaca. Anda boleh perhatikan di ‘wall’ dan buat perbandingan antara ‘post’ yang sebelumnya.

Anda akan nampak jelas “reach” yang mana lebih tinggi dari yang lain. Lihat topik yang sentiasa mendapat perhatian dan banyak ‘like’ serta anda boleh lebihkan ‘post’ yang sama untuk masa akan datang.

5. Kata-kata bergambar.
Kami pasti ramai yang sukakan kata-kata atau motivasi yang menarik dan memberi makna. Anda boleh tulis sendiri atau mengambil ‘quote’ dari orang-orang yang terkenal dan berinspirasi. Pastikan ia di ‘edit’ dalam bentuk yang menarik.

Tidak susah untuk ‘create’ kata-kata tersebut menggunakan software yang sedia ada dan ia pasti amat bermakna sekiranya ‘post’ itu mendapat banyak ‘like’, komen dan ‘share’.

6. Berikan tawaran menarik.
Hampir 90 peratus pengguna Facebook sukakan tawaran dan promosi yang menarik di mana mereka boleh mendapatkan hadiah dan barangan percuma melalui ‘Facebook contest’.

Langkah ini merupakan cara yang paling berkesan dan popular untuk mempromosikan produk terbaru atau untuk menghabiskan stok barangan anda. Ia secara tidak langsung memperluaskan lagi pasaran Facebook dan pengikut-pengikut anda.

7. Komited dan konsisten.
Sekurang-kurangnya anda perlu update posting 8 kali sehari. Tips terbaik dalam pemasaran Facebook ialah komited dan konsisten dalam apa jua yang anda lakukan.

Jangan jadi seperti hangat-hangat tahi ayam. Anda aktif berniaga apabila terdapat produk terbaru dan senyap tanpa jejak sekiranya tiada apa yang hendak dijual. Cara seperti ini akan mengurangkan keyakinan pengguna terhadap barangan anda.

8. Live Video.
Cuba juga untuk buat ‘live video’ di Facebook anda. Jika anda tak berani nak ‘go live’ anda boleh rekod dulu video tersebut sehingga puas hati dan post di Facebook.

Tak tahu nak cakap apa? Cakap sahaja apa-apa tentang diri anda, apa yang and buat, pengalaman yang anda alami dan ilmu yang anda nak kongsikan dengan ‘followers’ anda.

Bila anda buat video, orang lebih tertarik untuk menonton kerana anda kelihatan seperti rapat dengan mereka.

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply