Tak Perlu Tunggu Tua Untuk Berjaya

Tak Perlu Tunggu Tua Untuk Berjaya

Mereka yang berjaya, kebanyakan tidak menunggu hingga sudah berusia mahupun tua. Untuk berjaya, mereka tidak hanya tunggu bagi menjalani kehidupan waktu muda sebelum melakukan tindakan selepas sudah berusia.

Orang berjaya ini mengikut keinginan, niat dan impian yang sudah ditanam membuatkan tindakan yang berterusan. Mereka tahu apa perlu dilakukan dan menetapkan sasaran yang jelas.

Masa berlalu dengan pantas, hidup ini tidak menunggu sesiapa untuk berkembang dan melakukan apa yang patut pada masanya. Orang berjaya tidak menunggu hala tuju hidup seseorang, mereka sendiri menentukan ke mana destinasi yang nak dituju.

Kita semua mahukan kejayaan namun hanya sebahagian daripada kita mahu melakarnya ikut acuan sendiri.

Tapi kejayaan itu tidak datang begitu saja, sebaliknya perlu berdepan dengan cabaran-cabaran tertentu bergantung kepada tahap perniagaan.

Apakah yang membuatkan orang itu berjaya? Mereka bersemangat dengan menjaga disiplin serta langkah-langkah diambil bagi memenuhi impian mereka.

Menurut dapatan kajian mentor eksekutif dan strategis, Terina Allen, orang dan pemimpin berjaya tidak hanya menunggu bagi sesuatu perkara itu berlaku. Mereka akan berusaha bersungguh untuk mencapai impian masing-masing.

Apa yang boleh kita lakukan untuk berjaya?

Ini adalah hidup anda, kerjaya anda jika memilih sebagai seorang usahawan. Maka anda perlu bangkit dan memacu proses kejayaan anda dengan ilmu dan pengalaman diri dan orang lain.

Kejayaan anda juga bergantung kepada fokus tenaga ke mana dan masa yang digunakan dalam melakar kejayaan. Sebab itu, MenThor, Datuk Wira Dr. Azizan Osman mengingatkan untuk usahawan ‘trust the process’.

Percaya kepada proses untuk berjaya, terus berikan manfaat kepada seberapa ramai orang di luar sana. Semakin ramai anda membantu orang lain, insyaAllah semakin cepat dan banyak kejayaan anda nanti.

Seperti di RichWorks, banyak usahawan muda telah pun berjaya membina perniagaan mereka. Ada yang sudah bermula sejak usia belasan tahun, hingga kini sudah capai jualan hingga 7 angka contohnya Founder Eng’s Popcorn, Tuan Mohamad Shazarul Ismail dan ramai lagi.

Artikel terbaru

Leave a Reply