Tak Payah Berpenat, 3 Langkah Buat Duit!

Seronok rasanya bila kita tak payah berpenat lelah untuk buat duit. Semua orang nak duit dan kaya tapi tak semua orang sanggup bersusah payah untuk cari duit.

Sebelum anda sibuk cari duit, betulkan dulu niat, anda kaya supaya anda dapat lebih beramal dan membantu orang lain dengan kekayaan anda.

Tapi ingat, sebelum anda goyang kaki dan tunggu duit masuk, anda kena lalui beberapa proses untuk menubuh dan membina perniagaan tersebut.

Kami doakan anda kaya berjaya dunia dan akhirat.

Berikut merupakan idea untuk anda cari duit:-

1. Buat Duit Dengan Blog

Blog bukan sahaja boleh bagi anda informasi yang bermanfaat, tapi boleh buat duit. Tapi, anda kena tahu lah cara-caranya yang betul.

Ada blogger yang mendaftarkan blog mereka di Nuffnang dan Adsense untuk menjual ruangan iklan di blog mereka. Mereka akan memperoleh pendapatan sekiranya ada pembaca yang melawat atau klik iklan tersebut.

Cara mudah yang lain adalah anda boleh berniaga di blog anda sendiri. Anda boleh menjual produk kesihatan, pakaian, gadget atau cookies. Bila ada yang berkenan dengan produk anda, mereka boleh PM, WhatsApp atau direct message anda.

Selain itu, anda boleh menjana kewangan dengan membuat review buku, artikel, movie atau sebagainya. Tapi ini akan hanya boleh berlaku bila anda dah ada followers yang ramai, tapi anda dah boleh mulakan dari sekarang. Penulis buku, artikel atau penerbit movie akan sanggup bayar anda untuk dapatkan review dari anda.

2. Buat Online Bisnes

Ini ramai orang buat pada hari ini. Betul? Bisnes online adalah cara mudah nak cari duit tak kiralah secara part time atau full time. Pasarannya juga sangat luas. Anda boleh gunakan media sosial seperti blog, Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Twitter, WhatsApp dan WeChat.

Bukan tu saja, nak mula berniaga tak semestinya anda perlu ada produk sendiri, cukup dengan hanya jadi stokis, ejen atau dropshipper. Jika anda dah ada modal yang cukup dan platform yang bagus, barulah boleh buka bisnes dengan jenama sendiri.

Dengan bisnes online, anda boleh berniaga dari rumah. Kerana, anda hanya perlu laptop, smartphone, atau tab dengan data internet yang mencukupi. Itu sahaja.

Jika anda ada semua ini, semuanya berada di hujung jari anda dan anda boleh lakukan bisnes anda di mana sahaja anda berada. Apa yang penting bila anda berniaga online, anda perlu komited dan konsisten.

Anda perlu lakukan dengan bersungguh dan sentiasa update media sosial anda. 8 kali sehari dengan 6 kali menyediakan maklumat yang menarik seperti quotes, tips pemasaran atau peringatan. 2 kali barulah promosikan barangan anda.

Jika anda ada menyediakan platform pembayaran secara online, lagi mudah untuk anda. Sedang tidur pun notifikasi “bayaran sudah dibuat” boleh masuk ke telefon bimbit anda.

3. Sewa Bilik atau Rumah

Anda boleh beli rumah, tak kiralah rumah flat atau apartment…dan sewakannya kepada orang luar. Jika anda sendiri yang tinggal di rumah tersebut, macam mana anda nak buat duit, betul?

Bukan itu sahaja, anda juga boleh sewakan bilik kepada mereka. Tetapkan setiap bilik dengan harga yang berbeza dan berapa penyewa yang boleh tinggal. Atau jika rumah anda fully furnish, anda boleh tetapkan harga yang sama bagi setiap orang. Sediakan perjanjian bertulis supaya kedua belah pihak mendapat manfaat yang sama.

Lagi untung sekiranya lokasi rumah anda berada di tempat yang strategik seperti kawasan universiti, kawasan perindustrian, kawasan yang dekat dengan kemudahan awam seperti mall dan bank, dan tempat yang mudah nak dapat pengangkutan awam. Pasti ramai yang berebut nak menyewanya.

Apa lagi, jom kita buat duit.



1 Comment

Leave a Reply