Loveme : Bisnes Dari Rumah Hingga Ada Kedai & Capai Jualan RM4.4 Juta

Loveme : Bisnes Dari Rumah Hingga Ada Kedai & Capai Jualan RM4.4 Juta

Pada mulanya bekerja kemudian ambil keputusan berhenti kerja dan menjadi seorang suri rumah dengan dua orang anak.

Demi masa depan anak-anaknya, Founder Loveme International Sdn Bhd, Puan Kalai Vanni Veerayah ambil keputusan untuk berniaga bagi dapat jana pendapatan dan buat simpanan.

Bagaimanapun, bisnes makeup dilakukan selama 3 tahun tak nampak untungnya disebabkan tidak ada ilmu berniaga dan uruskan duit berkenaan.

”Pernah tak ada duit untuk belanja sehingga pernah makan telur dan sup for one month and then so frustrated to see my life so struggle without money”

Apatah lagi hutang pun ada sekitar RM100,000 ketika mulakan bisnes berkenaan.

Perjalanan Loveme

Tapi semuanya mula berubah bermula tahun 2014 apabila mula nampak video MenThor, Datuk Wira Dr Azizan Osman dalam Facebook. Beliau mula ikuti hingga pada 2016 menyertai program MMM bagi menguasai soal marketing.

Pada awal 2017, belian mulakan perjalanan Loveme. Jualan meningkat namun tidak nampak hasilnya disebabkan tidak pandai uruskannya dan selalu bocor.

Justeru itu, beliau mencari guru namun MenThor lain hingga hampir kerugian RM30,000 pada awal 2019 kerana tersilap langkah dalam pelaburan.

Kemudian beliau ke program Nak Ubah Hidup (NUH) 2019 dan ambil keputusan untuk sertau Program Mentoring SPIRE pada Januari 2020.

Malah dalam tempoh 6 bulan saja iaitu hingga Jun 2020, beliau telah layak dan sertai Titanium Circle dengan jualan mencecah RM 522 ribu pada bulan Jun 2020.

5 perkara betul yang dilakukan untuk bina bisnes berjaya :

  1. Sertai latihan dan bimbingan RichWorks.
  2. Membina team.
  3. Daripada rumah, kini beroperasi dari kedai.
  4. Soal kepimpinan dan melatih team.
  5. Fokus kepada magic number.

Hasilnya, kini Puan Kalai mempunyai 12 staf, dengan lot kedai dua tingkat, lebih 200 orang stokis, 411 orang dropship dan 1,057 orang agent dalam bisnesnya.

Jualan beliau pada tahun lalu saja berjumlah RM4.4 juta ketika ramai orang terjejas ekoran pandemik Covid-19. Beliau juga dapat memiliki sebuah rumah dan beli 2 buah kereta MPV, Vellfire dan sebuah Mercedes bahkan sudah ada wang simpanan hampir RM1 juta.

Jelas Puan Kalai, baginya perkara penting bagi sesebuah bisnes untuk berjaya adalah dengan adanya big why, fokus, konsisten dan MenThor yang dapat bimbing dan menunjukkan hala tuju yang betul.

Artikel terbaru

Leave a Reply