Sifat Hebat Oprah Winfrey Yang Boleh Dicontohi Semua

Sifat Hebat Oprah Winfrey Yang Boleh Dicontohi Semua

Apakah yang boleh kita pelajari daripada gaya kepimpinan Oprah Winfrey? Bagaimanakah kita boleh menerima pakai prinsip kepimpinannya untuk memacu pasukan kita dan memperkasakan mereka?

Pakar bersetuju bahawa Oprah adalah pemimpin yang perlu dicontohi.

Beliau secara unik dapat memberi inspirasi kepada pasukannya dan melaksanakan visinya sambil mengekalkan daya tarikannya. Beliau sememangnya seorang ahli perniagaan yang luar biasa.

Oprah bukan sahaja merupakan salah seorang usahawan wanita terbaik di dunia malah beliau juga boleh dikatakan sebagai ‘Ratu Segala Media’.

Sekiranya ada kisah seperti filem yang menjadi bukti bahawa kepimpinan yang berani boleh mencapai perkara yang hebat, ia pastinya kisah wanita kulit hitam yang dilahirkan di negeri selatan Mississippi ini.

Pemimpin transformasi seperti Oprah berfungsi untuk mengubah kehidupan kita menjadi lebih baik.

Cabaran hebat yang dilaluinya menjadikan kerjaya Oprah sangat memberi inspirasi.

Hakikat bahawa dia telah mengendalikan kejayaannya dengan begitu cekap walaupun melalui zaman kanak-kanaknya yang serba susah sangat mengagumkan.

Selepas itu, beliau juga berjaya menyentuh kehidupan orang ramai dengan gabungan kecerdasan, kebijaksanaan dan kebaikannya.

Gaya kepimpinannya yang berkarisma berjaya untuk menarik orang ramai ke arah visinya. Sebagai seorang pemimpin yang hebat, Oprah tidak pernah gagal untuk mempengaruhi orang ramai dengan pemikirannya yang memberi inspirasi.

Beliau telah mempengaruhi ramai orang hanya dengan kehadiran dan perawakannya. Pencapaian beliau hari ini tidak mungkin tercapai sekiranya beliau tidak dilengkapi dengan ciri-ciri kekuatan dan kelemahan yang betul.

Jika Oprah membenarkan permulaannya yang sederhana untuk menentukan apa yang beliau boleh capai, beliau tidak akan pernah berjaya dan berpengaruh seperti hari ini. Beliau sebaliknya telah memanfaatkan kuasa pendidikannya dan menemukan kerjaya yang dia minati.

Pemimpin sejati mesti mempunyai visi yang berani, percaya kepadanya dan orang ramai akan mempercayai mereka sebagai pemimpin.

Sekalipun beliau berjaya dengan The Oprah Winfrey Show, beliau tetap mempunyai keberanian untuk mencapai impian yang lebih besar. Beliau terus memberi tumpuan kepada rancangan bual bicara itu sebagai peneraju jenamanya, tetapi pergi ke bidang lain yang berkaitan seperti penerbitan yang akhirnya membawa kepada saluran televisyennya sendiri, Oprah Winfrey Network.

Kerana strategi ini, Oprah Winfrey bukan sahaja berjaya sebagai seorang selebriti, tetapi juga sebagai seorang hartawan. Sememangnya ada satu ciri kepimpinan penting yang dikongsi oleh pemimpin transformasi iaitu penting untuk memberi tumpuan kepada satu perkara yang mereka kuasai.

Walaupun wajah beliau sepertinya terpampang di mana sahaja, namun beliau sebenarnya telah menumpukan fokusnya pada satu bidang iaitu media. Media adalah medan kecemerlangannya dan kerana sebab itulah beliau memberikan sepenuh perhatian kepadanya dan berusaha untuk menguasainya.

Salah satu kekuatan utama Oprah sebagai pemimpin adalah beliau telah mencipta visi kejayaannya.

Beliau telah menyampaikan visi itu kepada orang-orang di sekelilingnya dan tegas dalam melaksanakannya. Beliau cukup berani untuk bermimpi besar dan cukup bijak untuk mendaki langkah demi langkah.

Kebanyakan orang yang berjaya mempunyai impian dan matlamat besar yang mereka berusaha keras untuk mencapainya dan Oprah tidak terkecuali.

Walaupun berasal daripada keluarga miskin, namun beliau berjaya mencari platform untuk membina dirinya dan berjaya. Beliau sentiasa percaya bahawa beliau boleh mengubah impiannya menjadi realiti dan dengan keyakinan terhadap kebolehannya, beliau berjaya menemui kejayaan muktamad.

Artikel terbaru

6 Comments

Leave a Reply