Selamat Tinggal Burung Biru! Twitter Kini Bakal Dikenali Sebagai X

Selamat Tinggal Burung Biru! Twitter Kini Bakal Dikenali Sebagai X

Twitter kini akan dikenali sebagai X selepas pemiliknya, Elon Musk memuat naik tweet berkaitan perkara tersebut. Beliau juga memaklumkan bahawa ‘logo interim X’ akan menggantikan logo burung Twitter tidak lama lagi.

Musk telah menulis banyak tweet berkenaan dengan penjenamaan semula Twitter kepada X, satu huruf yang beliau gunakan berulang kali dalam nama syarikat dan produknya selama-lamanya.

Ia bermula dengan tweet yang mengatakan “tidak lama lagi kami akan mengucapkan selamat tinggal kepada jenama twitter dan secara beransur-ansur, semua burung,” diikuti dengan tweet kedua sambil menambah bahawa “jika logo X yang cukup baik disiarkan malam ini, kami akan membuat siaran langsung di seluruh dunia esok.”

Musk juga dilaporkan menghantar e-mel kepada pekerja Twitter memberitahu mereka syarikat itu akan menjadi X dan itu adalah kali terakhir dia akan menghantar emel dari alamat Twitter, menurut catatan Threads oleh editor pengurusan Platformer, Zoe Schiffer.

Dia menambah bahawa dia menganggap Musk bercakap tentang logo itu, kerana perniagaan Twitter telah dinamakan semula sebagai X corp.

Walaupun sesetengah peminat Musk memuji perubahan itu atau apa sahaja yang dilakukan olehnya, sebahagian besar pengguna lama perkhidmatan pemesejan tidak begitu teruja dengan perubahan itu.

Marques Brownlee, yang menggunakan platform itu sejak tahun 2009 berkata bahawa dia masih akan memanggilnya Twitter, yang mana Musk membalas, “Tidak lagi selepas ini.”

Huruf “X” telah berada pada hampir semua perkara yang berkaitan dengan Musk selama dua dekad yang lalu.

 X.com ialah nama asal untuk Paypal, huruf X juga ada dalam nama syarikat SpaceX miliknya, nama untuk Tesla SUV iaitu X.Ai dan nama anaknya, X Æ A-12.

Beliau mahu menukar Twitter menjadi “X, the everything app.” Beliau kini akhirnya dapat melakukan sesuatu dengan domain X.com yang beliau beli semula daripada Paypal pada 2017.

Akhirnya penjenamaan semula laman web itu akan menjadi pengisytiharan paling jelas bahawa ini bukan lagi rangkaian sosial yang sama seperti sebelum Musk membelinya tahun lepas, tetapi ia sesuatu yang baru dan merupakan perubahan besar dalam era Musk Twitter.

Terbaru, Twitter berkata ia akan mengehadkan bilangan DM untuk pengguna yang tidak membayar, ciri pengambilan pekerja seperti LinkedIn akan muncul untuk Organisasi Disahkan dan Musk berkata laman web itu tidak lama lagi akan membenarkan pengguna menyiarkan “artikel yang sangat panjang dan kompleks” ke laman tersebut.

Suka atau tidak, nampaknya pengguna Twitter harus move on dengan penjenamaan baharu tersebut.

Selain itu, ini juga boleh jadi suatu perkara baik buat usahawan untuk mencari staf baharu selepas ciri pengambilan pekerja akan diperkenalkan nanti.

Apa pendapat anda?

Artikel terbaru

Leave a Reply