3 Sebab Team Kurang Proaktif Dan Cara Mengatasi

3 Sebab Team Kurang Proaktif Dan Cara Mengatasi

Pada asasnya, seseorang tidak boleh melihat perniagaan secara hitam dan putih.

Kita hidup dalam masa yang sangat dinamik, pasaran berubah dengan pantas dan kita perlu menyesuaikan diri dengan kemahiran, jangkaan dan strategi.

Paling penting, seseorang tidak boleh melihat orang dengan jangkaan yang tegar.

Sama ada pasukan anda memberikan hasil yang diingini atau tidak adalah soalan yang dipengaruhi oleh pelbagai faktor.

Kami kongsi beberapa faktor yang boleh membantu anda menilai prestasi pasukan dan memahami kemungkinan sebab mereka tidak memberikan hasil yang diingini.

1. Jangkaan dan kemahiran tidak padan

Sebelum menilai keputusan mana-mana projek, adalah penting untuk bertanya kepada diri sendiri soalan mengenai kemahiran sedia ada pekerja.

Adakah orang itu pernah melakukan perkara seperti ini pada masa lalu?

Sejauh manakah pengalaman mereka sebelum ini sama dengan projek baharu anda?

Sebagai contoh, katakan seseorang mempunyai pengalaman dalam pasukan pemasaran untuk sebuah syarikat besar, di mana mereka sepatutnya bekerja pada tugas tertentu hari demi hari.

Patutkah CEO menganggap pekerja ini akan menyiapkan projek tanpa sebarang sokongan hanya kerana mereka berpengalaman? Sudah tentu tidak.

Petua berguna di sini ialah menyemak fleksibiliti dan proaktif calon semasa proses pengambilan.

Tidak kira betapa berpengalaman mereka, adalah penting bagi pekerja untuk bersedia bertanya, menyesuaikan diri dan berkembang dalam keadaan yang berbeza.

 Pada masa sama, tidak kira betapa fleksibelnya seorang pekerja, mereka memerlukan sedikit masa dan latihan untuk bersedia menghadapi cabaran setiap peranan baharu yang mereka pikul.

2. Tidak cukup masa untuk penyesuaian

Tidak dinafikan, walaupun orang yang paling berpengalaman memerlukan masa untuk menyertai dan berasa yakin di tempat kerja baharu mereka.

Saya mendapati ia mengambil masa sekurang-kurangnya sekitar dua hingga tiga bulan menyelaraskan matlamat dan berasa selesa sepenuhnya.

Adalah penting untuk memberi masa sebelum mereka boleh memberi kesan sebenar.

3. Terlalu banyak projek berterusan

Orang yang bercita-cita tinggi dan bersemangat adalah aset terbaik untuk mana-mana organisasi.

Secara amnya, saya mendapati bahawa pasukan yang menumpukan sepenuhnya pada satu atau dua tugasan pada satu masa adalah lebih cekap dan produktif dalam jangka masa panjang berbanding pasukan yang mengerjakan empat atau lebih.

Jika anda mengetahui bahawa terdapat lebih banyak projek yang sama pentingnya berbanding pekerja mampu melaksanakannya dengan standard kualiti tinggi, mungkin idea yang baik untuk mengupah lebih ramai orang.

Secara keseluruhannya, mungkin terdapat beberapa sebab mengapa pasukan anda kurang cekap atau tidak cukup bekerja keras.

Tahap kekananan, kuantiti projek yang sedang dijalankan pada satu-satu masa, penetapan matlamat, pengurusan jangkaan, faktor luaran dan banyak lagi.

Semua perkara ini boleh mempengaruhi kejayaan projek tertentu.

Saya percaya mencari keseimbangan yang baik dalam mengurus faktor tersebut antara cara untuk berkembang sebagai perniagaan secara mampan.

Artikel terbaru

5 Comments

 • Saya sangat mengalami masalah nie sekarang. Harap penyertaan dalam SPIRE akan membantu.

 • Saya mengalami situasi ini..staff tidak dpt mmbantu dan menepati mcmnapun sy harapkan.. tp sy tidak pernah ada perasaan putus ase sy gigih beri tunjuk ajar sebaik mungkin. Sy hrp richwroks
  dpt bantu sy utk naikkn branding sy dan valeu lbh lbh power dlm ingatn pelangan sy di selurih malaysia .

 • Afidah Abd Rahim

  Artikel yang sangat membatu saya ketika ini. Di doakan team saya akan bersatu dan bergerak . Saya akan bantu dan beri tunjuk ajar sebaik mungkin agar mereka mampu bergerak dengan yakin

 • mym

  1. mismatch between skills and expectation = semasa proses pengambilan pekerja, semak fleksibiliti dan proaktif dan tingkatkan kemahiran dari masa ke semasa

  2. Adaptability=beri masa untuk penyesuaian

  3. Pengurusan Projek

Leave a Reply