Salahkan Orang Lain

Salahkan Orang Lain

Ini semua salah lu!

Biasa dengar ayat macam itu? Ayat menyalahkan orang lain!

Jika anda mahu lebih berjaya dan menjadi seorang yang dihormati? Sama ada pemimpin, suami, isteri, anak-anak, pengurus, pekerja, peniaga atau apa sahaja role anda.

Berhenti salahkan orang lain sebelum terlambat

Berhenti salahkan orang lain. Ya! Menyalahkan orang lain merupakan salah satu sikap yang akan menjadikan diri anda kurang efektif dan kurang produktif.

Bayangkan organisasi atau syarikat pengeluar kereta, mereka mengeluarkan kereta baru kemudian didapati semua kereta yang telah dijual mempunyai masalah enjin.

Dan syarikat tersebut termasuk seluruh kakitangannya dari bawah ke ahli lembaga pengarah adalah jenis yang suka menyalahkan orang lain. Apa yang akan berlaku?

Reputasi akan rosak, kepercayaan akan menurun, konflik dan rasa memberontak akan meningkat yang akhirnya menjadikan jualan syarikat tersebut akan semakin jatuh sehingga akhirnya mungkin akan ditutup.

Ego dan sikap denial tidak akan meningkatkan hala tuju kejayaan seseorang dan bisnes mereka. Jadi, salah satu kunci penting dalam pembinaan budaya kerja organisasi atau prinsip hidup yang berjaya adalah berhenti salahkan orang lain.

Cipta satu keadaan No Blame Zone, di mana setiap orang akan bertanggungjawab dengan tugasan mereka. Jika timbul masalah, berani akui kesilapan sendiri dan bangkit memperbaikinya!

Orang akan lebih menghormati seseorang yang berani mengaku kesilapan sendiri, bersedia memohon maaf dan membetulkannya segera!

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Orang Berjaya Dia Bersabar

Orang Berjaya Dia Bersabar

Tahukah anda, antara ciri orang berjaya ialah sabar. Mereka bersabarlah yang membuatkan dapat berjaya dalam bisnes malah kehidupannya. Pelbagai cabaran dan dugaan yang dihadapi orang