Salahkan Orang Lain

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Salahkan Orang Lain

Ini semua salah lu!

Biasa dengar ayat macam itu? Ayat menyalahkan orang lain!

Jika anda mahu lebih berjaya dan menjadi seorang yang dihormati? Sama ada pemimpin, suami, isteri, anak-anak, pengurus, pekerja, peniaga atau apa sahaja role anda.

Berhenti salahkan orang lain sebelum terlambat

Berhenti salahkan orang lain. Ya! Menyalahkan orang lain merupakan salah satu sikap yang akan menjadikan diri anda kurang efektif dan kurang produktif.

Bayangkan organisasi atau syarikat pengeluar kereta, mereka mengeluarkan kereta baru kemudian didapati semua kereta yang telah dijual mempunyai masalah enjin.

Dan syarikat tersebut termasuk seluruh kakitangannya dari bawah ke ahli lembaga pengarah adalah jenis yang suka menyalahkan orang lain. Apa yang akan berlaku?

Reputasi akan rosak, kepercayaan akan menurun, konflik dan rasa memberontak akan meningkat yang akhirnya menjadikan jualan syarikat tersebut akan semakin jatuh sehingga akhirnya mungkin akan ditutup.

Ego dan sikap denial tidak akan meningkatkan hala tuju kejayaan seseorang dan bisnes mereka. Jadi, salah satu kunci penting dalam pembinaan budaya kerja organisasi atau prinsip hidup yang berjaya adalah berhenti salahkan orang lain.

Cipta satu keadaan No Blame Zone, di mana setiap orang akan bertanggungjawab dengan tugasan mereka. Jika timbul masalah, berani akui kesilapan sendiri dan bangkit memperbaikinya!

Orang akan lebih menghormati seseorang yang berani mengaku kesilapan sendiri, bersedia memohon maaf dan membetulkannya segera!

Kongsi artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Karakter Usahawan Produktif

Karakter Usahawan Produktif

Setiap orang boleh menjadi usahawan namun jenis yang macam mana anda ingin jadi? Mahu jadi usahawan yang berjaya ataupun sebaliknya berbalik kepada keputusan dan tindakan

Anda Cipta Luck Sendiri!

Anda Cipta Luck Sendiri!

“Mereka berjaya kerana ada LUCK…,” antara ayat yang biasa anda dengar atau anda sendiri pernah menyebutnya! Luck bermaksud tuah atau nasib. Kereta lumba F1 merupakan

Tips Mula Bisnes Guna Facebook

Tips Mula Bisnes Guna Facebook

Anda mahir menggunakan Facebook untuk tujuan peribadi anda? Mengapa tidak buat duit dengan bisnes melalui Facebook? Anda boleh menggunakan Facebook sebagai alat pemasaran sepenuh masa