Petua Bangsa Usahawan Urus Tekanan Dan Kebimbangan

Petua Bangsa Usahawan Urus Tekanan Dan Kebimbangan

Apa yang buat anda rasa tertekan?

Ada orang yang rasa cemas apabila mereka menguruskan wang, berdepan anak kurang sihat  atau berada di tempat kerja baharu.

Pada 2021, 84 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat melaporkan merasakan sekurang-kurangnya satu emosi yang dikaitkan dengan tekanan yang berpanjangan.

Persatuan Psikologi Amerika juga mendapati bahawa 79 peratus pekerja pernah mengalami tekanan berkaitan kerja pada bulan sebelum tinjauan.

Tiga daripada lima orang melaporkan gejala negatif, seperti kurang minat dan keletihan fizikal.

Banyak profesional dan organisasi bebas bersedia untuk membantu anda memerangi tekanan yang dihadapi.

Tetapi adalah penting untuk mengetahui secara peribadi cara mengawal tahap tekanan supaya anda mendapat keseronokan daripada apa yang anda lakukan dan kekal sihat semasa anda melakukannya.

1. Kenal pasti punca sebenar masalah

Jika anda menarik tekanan keluar seperti rumpai dan membunuhnya, anda selalunya perlu menggali lebih dalam sedikit daripada paras permukaan.

Katakan anda sedang menjalani beberapa latihan atau kelas. Anda mempunyai tiga minggu untuk menguruskan semua tugasan anda.

Anda berlengah-lengah sehingga tinggal dua hari sahaja lagi, kemudian anda tiba-tiba berkata kepada diri sendiri, ya ampun, tarikh akhir ini adalah mustahil!

Adakah tarikh akhir benar-benar menjadi isu? Tidak. Isu sebenar ialah anda mensia-siakan tiga minggu kerja menjadi dua hari.

Jadi tanya diri sendiri  apakah inti masalahnya supaya tahu perkara yang sebenarnya memerlukan perhatian dan perubahan.

Tidak cukup untuk mengatakan bahawa keluarga atau pekerjaan menyebabkan anda tertekan.

Tekanan berkemungkinan datang dari tempat yang lebih dalam, seperti tidak dapat melihat keluarga, atau fakta bahawa kerja lebih sukar daripada biasa kerana anda bekerja dari rumah.

Akui akarnya dengan jujur untuk mengelakkan membuat alasan atau mengabaikan realiti.

2. Bercakap dengan pasukan

Pasukan ialah sesiapa sahaja dan semua orang yang boleh membantu atau memberi komitmen kepada perniagaan anda.

Mereka selalunya boleh membantu anda melihat dengan jujur ​​tentang kecenderungan dan keperluan syarikat.

Apabila anda dapat menentukan dengan tepat apa yang menyebabkan anda tertekan dan apa yang membantu menghilangkan tekanan itu, ia menjadi lebih mudah,

3. Kesedaran diri dan sokongan yang baik

Tekanan adalah sebahagian daripada kehidupan. Anda sentiasa akan menghadapinya pada tahap tertentu, tetapi kesedaran diri membuatkan ia berbeza.

Menjalani hari anda mungkin akan menjadi kurang tekanan jika anda benar-benar meluangkan masa untuk merenung dan memahami punca tekanan itu.

 Jadi apabila anda menghadapi tekanan, anda tahu anda akan berjaya melaluinya.

Selain itu, orang di sekeliling yang disayangi dan percayai boleh menyokong proses pengurusan tekanan jika anda membenarkan mereka.

Tips lain yang boleh diberi perhatian:

a) Amalkan sikap terbuka serta berbincang dengan pekerja jika ada perkara yang tidak memuaskan hati.

b) Berikan teguran secara individu dan tertutup.

c) Berikan insentif kepada mereka yang layak untuk meningkatkan motivasi serta harga diri.

d) Berikan sokongan untuk kemajuan kerjaya.

e) Beri pertimbangan yang sewajarnya untuk perkara yang berkaitan dengan masalah keluarga dan penyakit.

Contohnya jika mereka terpaksa mengambil cuti kerana anak sakit atau hadir untuk temujanji ke hospital. Jika masalah keluarga dan penyakit dapat diuruskan dengan baik, maka prestasi kerja juga adalah lebih baik.

f) Tingkatkan pengetahuan tentang kesihatan mental dan pastikan bahawa ada saluran bantuan untuk diberikan kepada individu yang perlu.

g) Jadikan sikap hormat-menghormati serta komunikasi berkesan sebagai budaya di tempat kerja.

Tekanan perlu ditangani di peringkat awal. Tekanan yang berpanjangan boleh menyebabkan berlakunya kemurungan, kegelisahan, mencetuskan penyakit serta menyebabkan penyakit fizikal sedia ada menjadi bertambah teruk.

Setiap agama pasti ada ajaran masing-masing. Bagi yang beragama Islam, jagalah hubungan dengan Allah SWT, agar kita dalam melalui hari-hari mendatang dengan tenang dan lancar. 

Artikel terbaru

Leave a Reply