3 Faktor Mempengaruhi Produktiviti Pekerja

3 Faktor Mempengaruhi Produktiviti Pekerja

Gangguan seperti e-mel yang berlebihan dan mesyuarat yang tidak perlu boleh mengurangkan produktiviti pekerja dengan ketara.

Apabila kakitangan anda sihat dan gembira, produktiviti mereka boleh meningkat dan membawa pertumbuhan syarikat ke hadapan.

Tetapi membina persekitaran kerja yang produktif boleh menjadi lebih kompleks daripada yang anda fikirkan.

Anda boleh bermula dengan memfokuskan pada beberapa elemen yang mungkin tidak anda pertimbangkan.

1. Pencahayaan

Menurut tinjauan terhadap 1,601 pekerja yang dijalankan oleh Havard Business Review, pencahayaan tempat kerja membantu orang ramai melihat, bergerak dengan selamat dan melaksanakan tugas kerja dengan cekap.

Mendapatkan jumlah pencahayaan yang betul mungkin kedengaran mudah, tetapi ia lebih kepada keseimbangan halus yang memerlukan perhatian yang teliti.

Pekerja mungkin sukar untuk mengadakan mesyuarat dan menyelesaikan tugas yang rumit dengan pencahayaan yang kurang baik.

Pencahayaan yang buruk juga boleh memberi kesan fizikal dan mental.

Tidak hairanlah bahawa pencahayaan adalah salah satu daripada pengaruh terbesar prestasi pekerja, kebahagiaan dan kesejahteraan.

Sebagai peraturan, ingat bahawa semua meja pekerja anda harus mempunyai pencahayaan yang mencukupi dan semua orang harus dapat melihat skrin mereka tanpa silau atau bayang-bayang.

Cahaya semula jadi juga merupakan elemen penting dalam reka bentuk mampan yang boleh membantu mengimbangi kos elektrik anda dalam jangka Panjang.

2. Kualiti udara

Kualiti udara dalaman persikataran pejabat juga boleh membantu mengekalkan ruang kerja yang produktif, serta memupuk rasa selamat.

Satu kajian oleh Harvard T.H. Chan School of Public Health mendapati bahawa kualiti udara boleh mempunyai “impak yang ketara pada fungsi kognitif pekerja, termasuk masa tindak balas dan keupayaan untuk fokus.

Kepekatan tinggi bahan zarahan halus dan kadar pengudaraan yang rendah dikaitkan dengan masa tindak balas yang lebih perlahan, serta mengurangkan ketepatan pada ujian kognitif.

 Pengudaraan yang betul membantu mengedarkan udara mampan dan efisien.

3. Masa rehat

Walaupun ia mungkin kelihatan tidak produktif, mengambil cuti adalah penting untuk produktiviti.

Kegagalan untuk berehat dari pejabat boleh menyebabkan keletihan yang berkaitan dengan kerja.

Mengambil cuti bukanlah satu kemewahan tetapi satu keperluan untuk pekerja.

Mengambil cuti bukan sahaja membolehkan pekerja mengisi semula tetapi juga meningkatkan kecekapan mereka.

Menggalakkan pekerja menggunakan masa percutian mereka sepenuhnya ialah penyelesaian holistik untuk beberapa isu kepuasan pekerja.

Seperti yang dilaporkan dalam Harvard Business Review, firma strategi penerbangan global bereksperimen dengan percutian berjadual wajib dan mendapat manfaat daripada peningkatan kreativiti sebanyak 33%, peningkatan tahap kebahagiaan sebanyak 25% dan peningkatan produktiviti sebanyak 13%.

Produktiviti pekerja ialah isu kompleks yang memerlukan perhatian berterusan pemimpin, tanpa mengira sektor.

Artikel terbaru

Leave a Reply