Pernah Tak Ada Impian Nak Jadi Seorang Jutawan? Ini 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Pernah Tak Ada Impian Nak Jadi Seorang Jutawan? Ini 5 Perkara Anda Perlu Tahu

Tak kira walau kita masih muda dalam industri, itu bukan alasan untuk mencapai apa yang kita mahu dan apa kita impikan. Sudah tiba masa untuk kita goncang idea itu.

Jika anda melakukan carian di Google, bagaimana nak jadi jutawan walaupun separuh bergurau anda salah seorang daripada berpuluh juta yang bermimpi dan berimpian untuk jadi bebas kewangan.

Anda boleh bebas untuk bersedekah, beri bulanan kepada ibu bapa, bantu ahli keluarga dan banyak lagi.

Namun mungkin tidak pasti di mana untuk bermula atau mempunyai keraguan. Boleh ke aku nak capai?

Pada hari-hari awal menjadi bebas kewangan, salah satu perkara yang perlu dilakukan adalah bekerja keras mewujudkan minda yang lebih baik dan meredakan suara negatif dalam fikiran.

Adalah penting untuk membangunkan minda seorang jutawan dan mula memikirkan tentang kebebasan kewangan sebagai sesuatu yang telah dicipta.

Apa yang diperlukan ialah masa dan tumpuan untuk sampai ke sana.

Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda melatih otak anda ke arah itu.

1.   Fikir tentang “masa depan”

Majoriti individu di zaman ini trauma dengan keadaan sekeliling.

Contohnya, trauma yang mengubah dunia seperti pandemik tetapi jika anda ingin menjadi kaya, adalah penting untuk mempertimbangkan di mana anda perlu berada lima, 10, 30 tahun dari sekarang.

Tinjauan Institut untuk Masa Depan 2017 mendapati bahawa 53% responden tidak memikirkan sama sekali tentang apa yang akan berlaku kepada mereka dalam 30 tahun, dan 60% hanya memikirkan masa depan yang dekat (satu bulan). Pendekatan sedemikian menjadikan membina kekayaan hampir mustahil.

2.   Goncangkan pemikiran masyarakat

Terdapat beberapa prasyarat yang diandaikan tentang menjadi kaya, termasuk proses itu mesti menampilkan pendidikan formal (Ph.D. atau Sarjana dalam Perniagaan).

 Tetapi peratusan besar orang terkaya di dunia mengajar diri mereka sendiri cara mendapatkan wang tanpa bantuan buku teks, atau melalui jalan yang tiada kaitan dengan persekolahan sebelumnya.

Jeff Bezos lulus dengan ijazah dalam kejuruteraan elektrik dan sains komputer, namun mengembangkan perniagaan runcit dalam talian gergasi dari garajnya dan menjadi orang terkaya di dunia.

Steve Jobs pula merupakan seorang pelajar yang tercicir di universiti yang sering berkata bahawa meninggalkan pengajian tinggi adalah salah satu keputusan terbaik yang pernah dibuatnya.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang perniagaan atau pelaburan, anda tidak perlu pergi ke sekolah untuk itu.

Beli buku, ikuti kursus dalam talian dan sebaliknya ajar diri anda kemahiran yang diperlukan untuk berjaya, jadi tiada masa yang dihabiskan untuk mempelajari perkara yang anda tidak akan gunakan.

3.   Mengamalkan gaya hidup pelaburan

Gaya hidup kepenggunaan ada di mana-mana di Amerika Utara, dan tanpa henti memajukan idea mempunyai pelaburan yang baik merupakan salah satu penanda untuk menjadi kaya.

 Jika anda boleh menyimpan untuk membeli Tesla, maka anda mesti kaya, bukan?

Sebenarnya, jika anda ingin berdikari dari segi kewangan, adalah penting untuk menahan godaan untuk membelanjakan wang untuk perkara materialistik dengan mengorbankan simpanan dan pelaburan.

Akibat daripada pemikiran itu ialah melaburkan apa-apa wang simpanan dalam saham, hartanah, dan apa sahaja yang akan memberi keuntungan pada masa hadapan.

Secara purata, pasaran saham memberikan kira-kira 10% pulangan setiap tahun.

Walaupun pembelian masuk serendah $500 atau $1,000 sebulan dengan cepat boleh bertukar menjadi pulangan yang ketara, tetapi ingat untuk memilih saham yang akan membayar dalam jangka panjang, jangan takut untuk mengambil sedikit risiko.

Jika anda memilih untuk melabur wang yang anda akan belanjakan di McDonald’s untuk saham yang tidak menentu tanpa rasa takut kehilangannya, anda mungkin akan melihat pulangan yang lebih besar.

4.   Tulis idea anda

Beli buku nota dan bawa ke mana-mana.

Semasa duduk di dalam bas, makan tengah hari, atau di mana-mana dan bila-bila masa idea datang, tulis. 

Kemudian ambil setiap idea dan pertimbangkan bagaimana anda boleh membuat wang menggunakan idea itu.

Mungkin memulakan kesibukan sampingan yang boleh menjana wang yang mencukupi untuk melabur.

Aktiviti ini juga melatih otak anda untuk berfikir seperti seorang usahawan.

5.   Anggap nombor besar boleh dicapai

Kemungkinannya, jika anda fikir RM500 juta adalah banyak, maka RM1 juta juga.

Kedua-duanya adalah penting, sudah tentu, tetapi jika kami telah memutuskan bahawa mustahil untuk mencapai RM500 juta, kemungkinan besar pandangan yang sama akan dikenakan kepada RM1 juta.

Sekatan jalan ini dalam fikiran kita mungkin menghalang kita daripada memperoleh walaupun RM200,000.

Mereka melihat apa yang kebanyakan orang tidak lihat, bahawa ada cara untuk menjadi kaya sambil melakukan perkara yang anda suka.

Anda tidak perlu berpegang pada pekerjaan 9 pagi  hingga 5 petang yang boleh diterima untuk menjadikan diri anda bebas dari segi kewangan.

Malah, itu adalah salah satu cara yang paling teruk, kerana tiada keupayaan untuk bergerak ke atas dan seterusnya melainkan seseorang yang lebih tinggi memutuskan untuk membenarkan anda berbuat demikian.

Sudah tiba masanya untuk mengambil wang anda ke tangan anda sendiri dan mula melihat diri anda sebagai seseorang yang bersedia dan mampu  untuk menggoyahkan kepercayaan bahawa hanya segelintir orang terpilih yang boleh berkembang dalam kemakmuran.

Selamat menjadi salah seorang insan kaya dan berjaya. 

Artikel terbaru

3 Comments

Leave a Reply