Perlukah Viral Untuk Dikenali Ramai?

Bukan sesuatu yang asing lagi apabila kini kebanyakan syarikat seolah-olah berlumba-lumba untuk membuat pemasaran viral di platform digital.

Ia dipercayai mempunyai potensi pulangan pelaburan yang menakjubkan dimana strateginya sangat menarik untuk diikuti.

Namun, mencapai viraliti bukanlah sesuatu yang mudah. Tambahan lagi kini masyarakat sudah semakin bijak untuk menilai dan menjadikannya sangat sukar untuk dirancang.

Walaupun ia mungkin menghasilkan hasil yang menakjubkan, namun tanpa strategi pemasaran yang betul ia berkemungkinan untuk gagal.

Mengambil risiko besar mungkin bukan konsep asing bagi mana-mana pengasas yang baru hendak bermula. Namun, jika anda bercadang untuk mencuba pemasaran viral, anda haruslah melakukannya dengan bijak.

Ada beberapa perkara yang perlu anda titikberatkan sebelum ingin menghasilkan sebuah kandungan yang tular.

Pemasaran viral pada dasarnya merupakan cara terbaik untuk kebanyakan strategi pemasaran kandungan digital. Terima kasih kepada kebangkitan media sosial yang mana telah membuatkan kandungan digital berpotensi menjadi viral.

Kebaikan Viral

Faedah terbesar pemasaran viral untuk newbie ialah kemungkinan pulangan pelaburan yang tidak disangka.

Ini penting kerana sebagai permulaan peringkat awal anda tidak mempunyai akses kepada banyak sumber yang boleh anda belanjakan untuk promosi. Kesannya, strategi promosi berintensifkan modal yang lain mungkin berada di luar jangkauan anda.

Selain itu, kejayaan atau kegagalan percubaan promosi pemasaran viral anda boleh memberi anda maklumat penting tentang daya tarikan tawaran atau jenama anda.

Jika penghasilan kempen anda jauh berbeza daripada jangkaan anda (dalam kedua-dua arah), maka mungkin lebih baik untuk anda berhenti dan menganalisis sebab keputusan tersebut.

Analisis ini boleh memberi anda pencerahan berharga tentang pasaran sasaran anda yang boleh anda gunakan dalam carian anda untuk kesesuaian pasaran produk.

Kekurangan Viral

Kekurangan pemasaran tular pula adalah ia sangat tidak boleh dipercayai. Kadangkala, percubaan anda untuk viral tidak akan memberi hasil yang anda harapkan.

Namun, ini tidak bermakna anda tidak perlu mencuba tetapi adalah baik untuk menggabungkan percubaan viraliti ke dalam strategi pemasaran kandungan yang lebih konsisten.

Satu lagi kelemahan pemasaran viral adalah anda harus mempunyai komuniti yang besar dan aktif untuk terlibat secara aktif dan berkongsi kandungan anda.

Penyelesaian untuk masalah ini adalah dengan melibatkan influencer dalam niche anda. Dengan cara ini, anda boleh mendapatkan tumpuan daripada pengikut mereka.

Sudah tentu, ini adalah topik yang kompleks  tetapi ia mungkin menjadi satu-satunya pilihan yang anda ada jika anda tidak mempunyai pengikut sosial yang aktif.

Ringkasnya, pemasaran viral adalah salah satu cara terbaik yang boleh anda gunakan untuk strategi pemasaran permulaan anda.

Namun, anda perlulah menggunakannya dengan bijak dan berhati-hati. kerana ia berisiko untuk gagal. Oleh itu, lakukanlah dengan cara yang betul dan konsisten.4 Comments

Leave a Reply