Pengalaman Pelanggan Penentu Kejayaan Syarikat

Pengalaman Pelanggan Penentu Kejayaan Syarikat

Anda ada kedai kesukaan? Contoh, apabila nak service kereta anda akan pergi ke bengkel yang sama. Mengapa anda memilih bengkel tersebut? Perkhidmatan yang mesra? Harga yang berpatutan?

Mesti ada sebab tertentu ada sukakan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Bukan rahsia lagi bahawa syarikat yang berjaya adalah mereka yang mempunyai pelanggan yang berpuas hati.

Semasa berdepan dengan kemelesetan global, cara anda berinteraksi dengan pelanggan adalah lebih penting berbanding sebelum ini.

Pengalaman pelanggan juga merupakan antara penentu kejayaan syarikat anda.

Bagaimana nak buat pelanggan rasa berpuas hati dan kekal setia bersama anda?

1.       Penggunaan Teknologi

Teknologi memainkan peranan penting dalam mencipta pengalaman pelanggan yang tidak dapat dilupakan setiap kali pelanggan berinteraksi dengan jenama anda.

Ini termasuk medium mudah seperti penggunaan e-mel, whatsapp dan telegram.

Teknologi khidmat pelanggan yang lebih kompleks seperti intelligent live chat dan algoritma berasaskan AI yang boleh membantu syarikat memahami pilihan pelanggan.

Contohnya, Netflix menggunakan AI untuk melombong data pelanggannya dan memberikan pengalaman yang sangat diperibadikan kepada lebih 180 juta pelanggan di seluruh dunia.

Antara 2016 dan 2020, Netflix menggandakan bilangan penggunanya di seluruh dunia. Itu boleh dilakukan melalui menarik pelanggan baharu.

Netflix juga menyediakan pengalaman pelanggan yang sangat baik yang menggalakkan langganan berterusan.

2.       Mengapa Jenama Mengoptimumkan Touchpoints?

Pengalaman pelanggan mempengaruhi cara mereka membuat keputusan membeli.

Malah, seawal tahun 2006, kajian oleh McKinsey mendapati bahawa 70 peratus pengalaman membeli adalah berdasarkan bagaimana pelanggan merasakan mereka dilayan.

Ini bermakna syarikat anda mesti memberi tumpuan kepada lebih daripada sekadar menyediakan produk berkualiti tinggi, dan mempertimbangkan pengalaman pelanggan pada setiap touchpoints dengan jenama anda.

Selain itu, keperluan untuk memberi tumpuan kepada pengalaman pelanggan tidak terhad kepada peruncit dalam talian atau perkhidmatan penstriman.

Semua syarikat boleh mendapat manfaat daripada mengoptimumkan pengalaman khidmat pelanggan mereka.

3.       Pengalaman Pelanggan dalam Pemasaran Gabungan

Pemasaran ahli gabungan (Affiliate Marketing) ialah contoh yang baik tentang cara perkhidmatan pelanggan yang cemerlang boleh membantu menjamin pertumbuhan perniagaan.

Menggunakan pemasaran ahli gabungan, syarikat boleh bekerjasama dengan pihak ketiga untuk menjangkau khalayak yang betul dengan cara yang diperibadikan, sambil memberikan pengalaman pelanggan yang sangat baik.

Pengalaman pelanggan adalah penting untuk kejayaan perniagaan.

Apabila anda menguasai khidmat pelanggan syarikat, anda boleh menjadikan jenama anda sebagai pembekal yang dipercayai, walaupun dalam pasaran yang sukar dengan pesaing yang mantap.

Ia mungkin kelihatan seperti kos tambahan pada masa apabila banyak syarikat mengurangkan belanjawan mereka, tetapi melabur dalam pengalaman pelanggan adalah penting untuk kejayaan jangka panjang. 

Artikel terbaru

2 Comments

 • Hasmah

  1) menarik perhatian pelanggan dengan layanan mesra.
  2)menjadikan kedai kita sebagai kedai kesukaan pelanggan
  3) pengalaman pelanggan mempengaruhi orang lain untuk datang ke kedai kita

  • Team RichWorks

   Terima kasih atas comment yang positif dan Learning Points. Jangan lupa kongsikan pada yang lain. Semoga dipermudahkan urusan!

Leave a Reply