Muharram, Bulan Mulia Yang Penuh Keberkatan

Muharram, Bulan Mulia Yang Penuh Keberkatan

Muharram adalah bulan pertama dalam kalendar Islam, dan dengan itu menandakan permulaan Tahun Baru Islam. Muharram juga mempunyai makna yang lebih besar seperti mana yang kita tahu dalam al-Quran bahawa Muharram adalah salah satu daripada empat bulan haram.

Makna Muharam adalah haram, merujuk kepada fakta bahawa ia adalah salah satu daripada empat bulan haram di mana peperangan diharamkan.

Umat Islam digalakkan untuk memperbanyakkan ibadah pada bulan yang mulia ini.

Muharram adalah bulan pertama dalam kalendar Islam (juga dikenali sebagai kalendar Lunar atau Hijriah). Kalendar Islam didasarkan pada 12 bulan lunar, penampakan bulan baru menentukan permulaan bulan baru.

Pada tahun 2023, Muharram bermula pada hari Rabu 19 Julai 2023.

Di bulan yang penuh barakah ini, pahala amalan kita dilipatgandakan dan rugilah jika kita mensia-siakan setiap peluang daripadanya.

Tarikh penting dalam Muharram:

1 Muharram

1 Muharram menandakan permulaan tahun islam baru. Walaupun tidak ada ibadat khusus yang ditetapkan untuk umat Islam pada 1 Muharram, umat Islam boleh menggunakannya sebagai masa untuk merenung perjalanan dan perjuangan Nabi Muhammad SAW dan umat Islam pada zamannya.

Hari Asyura

Hari Asyura yang disambut pada 10 Muharram adalah salah satu hari yang paling mulia dalam tahun Islam.

Hari Asyura adalah hari di mana berlakunya kesyahidan Imam Hussain (AS) dalam Perang Karbala.

Ia juga merupakan hari memperingati apabila Nabi Musa AS dan Bani Israil dibebaskan oleh Allah daripada Firaun dan tenteranya.

9 Muharram adalah puasa tambahan yang dianjurkan untuk hari Asyura, manakala 11 Muharram adalah hari di mana seseorang boleh berpuasa untuk puasa tambahan yang dianjurkan jika seseorang terlepas pada hari ke-9.

Kenapa Muharram diperingati?

Muharram diingati sebagai salah satu daripada empat bulan haram sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Allah (SWT). Ia juga dipanggil ‘bulan Allah’ kerana keistimewaannya dan merupakan antara bulan yang paling diberkati dalam kalendar Islam. Sejarah Muharram sangat luas dan banyak peristiwa penting telah berlaku dalam bulan ini.

Terdapat 12 bulan dalam kalendar Islam tetapi kita cenderung untuk mengetahui lebih banyak tentang beberapa bulan berbanding bulan yang lain.

Semua orang tahu bahawa kita berpuasa di bulan Ramadhan dan ramai yang tahu tentang bulan pengorbanan iaitu Dzul Hijjah. Muharram, bagaimanapun, nampaknya agak kurang dikenali. Bulan yang mulia ini disebut dalam hadis sebagai bulan Allah (SWT), tidak ada bulan lain yang diberi penghormatan seperti itu.

Bulan Muharram penuh dengan kepentingan agama dan sejarah bagi umat Islam. Ia bukan sahaja bulan yang ditetapkan oleh Allah (SWT) sebagai bulan yang suci, ia adalah bulan pertama dalam kalendar Islam, menandakan hijrah (penghijrahan) umat Islam ke Madinah dan penubuhan negara Islam pertama pada 622M.

Artikel terbaru

Leave a Reply