4 Kaedah Mengisi Jurang Kemahiran Pemasaran Digital

4 Kaedah Mengisi Jurang Kemahiran Pemasaran Digital

Pemasaran digital terus menjadi keutamaan bagi pemasar yang berpangkalan di Amerika Syarikat pada 2022.

Pelaburan dalam pemasaran digital telah meningkat secara menyeluruh, dengan analisis data menjadi kawasan paling popular untuk pelaburan.

Pelaburan berkaitan data ini menyerlahkan cara syarikat terus melabur dalam keupayaan untuk menganalisis, menyimpan, mengurus dan mengautomasikan data.

Teknologi pemasaran dan platform media sosial terus mengeluarkan fungsi baharu dan pemasar perlu mengikutinya.  Jika tidak, anda ketinggalan!

Kandungan dan pemasaran media sosial mengalami penurunan yang ketara berbanding tahun sebelumnya; manakala kemahiran seperti e-dagang, strategi digital, pengiklanan dalam talian dan kebolehgunaan kekal tidak berubah.

Peranan pemasaran telah menjadi semakin teknikal dan dipacu data.

Walaupun kemahiran pemasaran tradisional dengan tumpuan pada kedudukan, komunikasi dan kreativiti masih kekal relevan, majikan semakin mencari profesional yang boleh melakukan kod, memahami analitik dan tahu cara menggunakan teknologi.

1. Gabungan kualitatif, kuantitatif dan teknikal

Set kemahiran pemasaran yang menjadi permintaan adalah gabungan kemahiran kualitatif, kuantitatif dan teknikal.

Perniagaan sedang meneroka cara yang berbeza untuk memastikan bakat mereka mempunyai campuran kemahiran pemasaran yang betul.

Syarikat barangan pengguna, Unilever, telah melabur dalam meningkatkan kemahiran pemasar di sekitar digital dan kemahiran “menghadapi masa depan” yang lain.

Unilever mencadangkan program latihan dalaman, termasuk program Pengalaman Flex mereka yang membolehkan pekerja menghabiskan sehingga 20% masa mereka dalam fungsi kerja yang berbeza.

Contoh lain termasuk mempunyai pemasar pakar bekerja dengan agensi luar untuk mendapatkan kemahiran baharu.

2. Digital first

Universiti juga mengambil perhatian. Walaupun usaha berterusan oleh kolej dan universiti untuk mengemas kini kurikulum pemasaran mereka, laporan 2016 oleh Institut Pemasaran Digital menunjukkan peranan universiti dalam menyumbang kepada jurang kemahiran pemasaran digital.

Beberapa kajian telah mempertikaikan pembaharuan kurikulum dalam pemasaran yang menggabungkan pendekatan digital-first.

Menurut semakan 2019 penawaran kursus pemasaran digital di sekolah perniagaan bertauliah AACSB yang berpangkalan di AS, majoriti jabatan pemasaran menawarkan sekurang-kurangnya satu kursus pemasaran digital.

3. Kursus elektif

Pada masa sama, ramai yang masih belum menawarkan banyak kursus elektif mengenai pemasaran digital yang mungkin membolehkan pelajar meneroka dan mempelajari topik itu dengan lebih mendalam dan luas.

Terdapat platform teknologi yang menawarkan latihan pensijilan untuk produk mereka. Pensijilan Google Ads dan Google Analitis adalah popular, terutamanya dengan penguasaan enjin carian Google.

Meta juga menyediakan pensijilan dengan produk Meta dalam kemahiran seperti pembelian media, strategi kreatif, dan pengurusan komuniti.

Kedua-dua profesional peringkat permulaan dan pertengahan kerjaya sedang berusaha untuk membangunkan kemahiran praktikal dalam pemasaran digital.

Ia bukan sahaja tentang mengetahui alatan, tetapi mengaplikasikannya dalam projek tertentu.

4. Data dan analitik berulang

Tidak seperti teknik pemasaran tradisional, pemasaran digital didorong oleh data dan analitik, interaktif dan berulang.

Ia memerlukan membangunkan kemahiran bergantung kepada produk baru dan selalunya teknologi yang memerlukan pengemaskinian berterusan.

Mengisi jurang kemahiran pemasaran digital ini memerlukan pendekatan eksperimen dan pengiktirafan bahawa kemahiran semula, peningkatan kemahiran dan peluang kemahiran baharu akan datang daripada gabungan kedua-dua penyedia perkhidmatan pendidikan baharu dan tradisional.

Artikel terbaru

1 Comment

Leave a Reply