Manfaatkan Media Sosial Untuk Perniagaan

Manfaatkan Sosial Media Untuk Perniagaan

Rangkaian media sosial telah menjadi alat yang berkuasa bagi syarikat dan usahawan mendapat capaian lebih luas untuk produk atau perkhidmatan mereka.

Data dari 2021 menganggarkan bahawa 4.3 bilion orang menggunakan rangkaian sosial , yang mewakili lebih separuh daripada populasi global, yang dianggarkan 7.9 bilion orang.

Ini sudah pasti menunjukkan bahawa dalam jenis platform ini kemungkinan untuk mencapai khalayak sasaran yang dikehendaki adalah banyak.

Bagi jenama, hari ini hampir menjadi satu kewajipan untuk menggunakan rangkaian sosial dalam strategi perniagaan mereka, kerana secara purata pengguna menghabiskan kira-kira dua setengah jam sehari di platform sosial.

Sehubungan itu, langkah pertama adalah untuk mengenal pasti rangkaian sosial semasa yang anda gunakan.

Ini amat perlu untuk diketahui kerana pada masa ini senarai rangkaian sosial penggunaan tinggi adalah pelbagai, dengan platform seperti TikTok, Instagram, Facebook, Twitter dan Kwai.

Anda perlu memahami bahawa dalam setiap daripada mereka niche anda boleh berbeza-beza.

Berikut ialah beberapa petua yang perlu anda ingat supaya jenama atau perniagaan anda mencapai kesan positif pada rangkaian sosial:

Cipta kandungan dengan mengambil kira khalayak anda

Walaupun penting untuk mengekalkan rentak penerbitan yang berterusan, sebenarnya tiada gunanya mencipta kandungan yang tidak selaras dengan khalayak anda.

Kandungan berkualiti

Walaupun penting untuk mengekalkan rentak penerbitan yang berterusan, sebenarnya tiada gunanya mencipta kandungan yang tidak selaras dengan khalayak anda.

Untuk hasil terbaik, anda perlu mengenali pelanggan dengan baik.

Citarasa mereka dan aspek jenama anda yang menarik perhatian mereka.

Ini akan membolehkan anda mereka bentuk kandungan dengan bahasa yang ideal dan nada yang sempurna.

Tindakan ini membolehkan anda berhubung dan mewujudkan hubungan dengan khalayak sasaran tersebut.

Objektif penerbitan

Tidak seperti apa yang berlaku dengan profil peribadi, apabila ia berkaitan dengan jenama atau usaha niaga peribadi, adalah penting untuk jelas tentang niat setiap penerbitan.

Bukan sahaja anda perlu tahu apa yang penonton saya mahu, tetapi juga objektif untuk menyiarkan sesuatu.

Beberapa soalan yang perlu dipertimbangkan sebelum diterbitkan ialah: apakah reaksi yang ingin saya hasilkan? Apakah interaksi yang saya mahukan? Mengapa saya berkongsi maklumat ini?

Jangan tunjukkan sepanjang masa

Tidak semua yang anda terbitkan mesti berkaitan dengan produk atau perkhidmatan yang anda jual.

Ini sama sekali tidak akan membantu anda mengekalkan pelanggan anda; sebaliknya, ia boleh menyebabkan anda kehilangan pengikut.

Sebagai contoh, kandungan yang berkaitan dengan komitmen sosial jenama, dengan cara ini perhubungan yang lebih baik tercipta berbanding apabila hanya berkongsi perkara yang anda ingin jual.

Mendengar pelanggan

Komunikasi adalah bahagian asas dari sebarang sambungan dalam rangkaian sosial.

Berhati-hati untuk menyelesaikan keraguan, sebelum dan selepas membuat jualan, adalah mesej terbaik yang boleh anda berikan kepada pelanggan anda.

Ia bukan sahaja memberikan sokongan dan keselamatan supaya mereka digalakkan untuk membeli semula, tetapi ia juga memberi impak positif supaya pendapat pihak ketiga ini menyampaikan keyakinan dan ketenangan kepada orang lain yang berminat dengan jenama anda.

Jejaki apa yang disiarkan

Cara yang betul untuk mengetahui sama ada anda melakukan kerja yang baik adalah dengan mengukur kesan penerbitan.

Kebanyakan rangkaian sosial menawarkan metrik yang mendalam tentang cara orang bertindak balas terhadap siaran anda, jadi semakan mingguan diperlukan supaya tidak terlepas pandang tentang perkara yang paling disukai oleh pengikut.

Pastikan anda mengenal pasti masa terbaik baik untuk menghantar dan menyiarkan penerbitan. 

Dengan semua data ini, anda boleh menambah mutu baik kerja dan mencipta kandungan yang lebih baik untuk menjana impak yang lebih besar pada rangkaian sosial setiap hari.

Artikel terbaru

Leave a Reply