Kembangkan Perniagaan Anda di TikTok Dengan Iklan dan Pengaruh

Kembangkan Perniagaan Anda di TikTok Dengan Iklan dan Pengaruh

Anda perlu memanfaatkan platform yang paling pesat berkembang di dunia.

Dengan kandungan video pendeknya yang pantas dan menarik perhatian, TikTok telah menjadi platform media sosial yang paling pesat berkembang pada tahun 2021.

Seperti kebanyakan platform media sosial beberapa tahun kebelakangan ini, TikTok juga sangat menyukai pengguna awal.

Dengan sesetengah pencipta menerima berjuta-juta tontonan pada siaran pertama atau kedua tanpa pengikut.

Memandangkan platform telah berkembang, begitu juga cara ia digunakan.

Kini, perniagaan dan jenama membeli ruang iklan pada platform dan memanfaatkan pengaruh dengan khalayak sasaran untuk menjual produk mereka.

Kini, anda mungkin baru mengenali TikTok secara umum, apatah lagi pemasaran TikTok.

Berikut adalah perkara penting untuk difahami mengenai TikTok               

1.   Keaslian dan fahami trend

Seperti dalam semua kandungan yang baik, keaslian adalah kunci utama.

Memastikan kandungan jenama anda tulen serta selaras dengan pemesejan dan khalayak adalah kunci untuk membina kepercayaan dan mencipta khalayak yang setia.

Mengikuti aliran TikTok terkini juga penting, kerana akan menentukan jenis capaian yang boleh diperoleh oleh beberapa siaran.

Video viral lebih kerap daripada bukan salah satu video arah aliran terkini.

2.   Menjadi sebahagian daripada komuniti

Setiap jenama harus mempunyai sekurang-kurangnya seorang yang berdedikasi untuk TikTok.

Sebahagian daripada tugas mereka adalah berada di sana dan menonton video, dan walaupun kelihatan tidak produktif, adalah penting untuk mendapatkan pemahaman tentang platform dan fungsinya.

Bukan itu sahaja, malah jenama boleh memusatkan akaun TikTok mereka di sekitar kandungan yang dijana pengguna daripada pengaruhnya.

Menjadi sebahagian daripada komuniti di TikTok datang dalam pelbagai bentuk.

Hal ini termasuk hanya mengulas pada video dan menambah nilai kepada kedua-dua jenama dan pengaruh yang sesuai dengan demografi sasaran.

Walaupun apa yang mungkin difikirkan oleh kebanyakan orang, mengembangkan komuniti anda di TikTok dengan mendorong pengikut baharu ke akaun anda bahkan tidak memerlukan anda membuat siaran secara kerap.

3.   Cipta penonton yang serupa

Mencipta khalayak suai untuk menyasarkan khalayak yang sangat berkaitan, serupa dengan iklan Facebook dan Instagram, adalah penting untuk menjana ROI yang terbaik untuk perbelanjaan iklan anda.

Sama seperti platform lain, algoritma TikTok memahami minat setiap pengguna dan mengumpulkan kandungan individu dan dipilih susun tinggi untuk setiap pengguna.

Algoritma menyasarkan dengan hanya memaparkan video daripada akaun yang telah menyukai, mengulas dan pengguna telah mengikuti, bersama-sama dengan video tambahan yang ditentukan oleh algoritma setiap pengguna akan menarik perhatian.

Jika masih belum memiliki akaun TikTok, jangan berlengah lagi. Gunakan kelebihan yang ada pada medium ini untuk mengembangkan dan meningkatkan jualan perniagaan anda.

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply