9 Kesalahan yang Sering Dilakukan Oleh Pemimpin

Menjadi pemimpin bermakna anda menggalas pelbagai tanggungjawab. Termasuk menangani masalah di tempat kerja dan memberi contoh yang baik. Anda sering dipandang tinggi sebagai orang yang bertanggungjawab dalam menjaga pengurusan organisasi.

Walau bagaimanapun, tidak ada insan yang sempurna. Sentiasa ada ruang untuk belajar dan berkembang bagi membantu pekerja anda melakukan kerja dengan cara yang berkesan.

Berikut adalah beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemimpin:

1. Tidak Memberi Maklum Balas

Sarah adalah wakil penjualan yang berbakat, tetapi dia mempunyai kebiasaan menjawab telefon dengan cara yang tidak profesional. Bosnya menyedari perkara ini, tetapi dia sedang menunggu tinjauan prestasinya untuk memberitahu di mana dia salah. Malangnya, sehingga dia diberitahu tentang masalah itu, dia akan terus menangguhkan calon pelanggan.

Gagal memberikan maklum balas adalah kesalahan yang paling biasa dilakukan oleh pemimpin. Apabila anda tidak memberikan maklum balas segera kepada orang-orang anda, anda kehilangan peluang untuk meningkatkan prestasi mereka.

Untuk mengelakkan kesilapan ini, pelajari cara memberikan maklum balas secara berkala kepada pasukan anda.

Kesalahan yang Sering Dilakukan Oleh Pemimpin

2. Tidak Meluangkan Masa untuk Pasukan Anda

Apabila anda seorang pengurus atau pemimpin, anda mudah untuk terbeban dengan kerja anda sendiri sehingga anda tidak menyediakan diri anda untuk pasukan anda.

Ya, anda mempunyai projek yang perlu anda laksanakan. Tetapi, anda juga perlu memikirkan soal pekerja bawahan.

Tanpa anda ada ketika mereka memerlukan anda, pekerja bawahan anda tidak akan tahu apa yang harus dilakukan, dan mereka tidak akan mendapat sokongan dan bimbingan yang mereka perlukan untuk memenuhi objektif mereka.

Elakkan kesilapan ini berlaku. Luangkan masa dalam jadual anda khusus untuk pekerja anda. Belajar mendengar masalah yang dialami oleh pasukan anda secara aktif.

Kembangkan kecerdasan emosi anda supaya anda dapat lebih mengetahui pasukan anda dan keperluan mereka.

Seeloknya, tetapkan waktu-waktu tertentu agar pekerja anda tahu bilakah masa yang sesuai untuk mereka bertemu dengan anda. Untuk terus berhubung dengan pasukan, anda juga boleh memantau mereka di meja kerja. Cara ini berkesan untuk anda terus berhubung dengan pekerja.

3. Terlalu “Hands-Off

Contohnya:

“Salah satu pasukan anda baru sahaja menyelesaikan projek penting. Masalahnya ialah mereka salah memahami spesifikasi projek itu. Manakala anda pula sebagai pemimpin langsung tidak berhubung dengannya berkenaan projek tersebut. Sekarang, dia menyelesaikan projek dengan cara yang salah dan anda terpaksa berhadapan dengan pelanggan yang marah.”

Ramai pemimpin hanya tahu mengelakkan diri dari terlibat dalam pengurusan projek. Sikap ini perlu dibuang kerana ianya bakal membawa kemudaratan kepada anda dan organisasi syarikat.

Pemimpin perlu lebih bertanggungjawab terhadap setiap projek agar segala perancangan dapat menghasilkan produk yang berkualiti.

4. Terlalu Mesra

Sebilangan besar daripada kita ingin dilihat sebagai seorang yang ramah dan mudah didekati oleh orang dalam pasukan kita. Lagipun, orang lebih senang bekerja bersama ketua yang mereka rapat.

Walau bagaimanapun, anda kadang-kadang harus membuat keputusan yang sukar mengenai orang-orang dalam pasukan anda, orang akan mudah memanfaatkan hubungan anda jika anda terlalu ramah dengan mereka.

Ini tidak bermaksud bahawa anda tidak dapat bersosial dengan pekerja anda. Tetapi, anda perlu mendapatkan keseimbangan antara menjadi rakan dan menjadi bos.

5. Gagal Menentukan Matlamat

Apabila pekerja anda tidak mempunyai matlamat yang jelas, mereka akan mengalami masalah sepanjang hari. Mereka tidak boleh menjadi produktif jika mereka tidak tahu apa yang mereka lakukan, atau apa maksud kerja mereka.

Mereka juga tidak dapat menjalankan kerja mereka dengan berkesan, maksudnya projek dan tugas diselesaikan dalam urutan yang salah.

Elakkan kesilapan ini dengan belajar bagaimana menetapkan matlamat untuk pasukan anda.

6. Kurang Motivasi dan Timbul Salah Faham

Adakah anda tahu apakah perkara yang memotivasikan pasukan anda?

Banyak pemimpin membuat kesilapan dengan anggapan bahawa pasukan mereka hanya bekerja demi untuk mendapatkan wang.

Perkara itu tidak benar sama sekali. Banyak faktor yang mendorong pekerja anda untuk bekerja contohnya faktor pencapaian, tanggungjawab terhadap keluarga, keinginan dan lain-lain.

Lebih kuat pekerja anda bekerja, lebih banyak komitmen sedang dipikul. Oleh sebab itu, anda sebagai pemimpin perlu sentiasa memberi motivasi agar dapat membakar semangat sekaligus membuatkan mereka rasa dihargai.

7. Pengambilan Tenaga Kerja Secara Tergesa-gesa

Apabila pasukan anda mempunyai beban kerja yang besar, adalah penting untuk mempunyai tenaga kerja yang cukup di dalam organisasi untuk mengatasinya. Tetapi dengan mengisi jawatan kosong terlalu cepat boleh menjadi kesalahan yang tidak baik.

Pengambilan pekerja yang tergesa-gesa boleh menyebabkan anda mungkin membuat pengambilan orang yang salah untuk pasukan anda.

Anda perlu lebih mengenali individu yang bakal menyumbangkan tenaganya kepada organisasi syarikat. Harus diingat, mereka perlu bekerja di dalam sebuah pasukan.

Ramai pemimpin tersilap memilih pekerja yang tidak memberikan kerjasama, tidak produktif, kurang kemahiran di dalam bidang tertentu. Dengan kelemahan tersebut, ia akan melambatkan kerja pasukan anda.

Yang lebih teruk lagi, ahli pasukan lain akan rasa tertekan dan kecewa kerana terpaksa bekerja dengan pekerja yang kurang berpotensi.

Oleh itu, jalankan peranan anda dengan memberikan tunjuk ajar dan bimbingan yang sepatutnya agar pekerja anda mampu bekerja dengan teratur.

8. Kurang Memahami Peranan Anda

Setelah anda menjadi pemimpin atau pengurus, tanggungjawab anda sangat berbeza dari apa yang anda kerjakan atau miliki sebelum ini.

Anda harus menggunakan pelbagai kemahiran untuk menjadi seorang pemimpin yang berkesan. Dengan menjadi seorang pemimpin yang lengkap, anda mampu mempin organisasi anda dengan baik.

Memang benar bahawa anda boleh belajar melalui kesalahan yang dilakukan. Tetapi, meluangkan masa untuk belajar mengenali dan mengelakkan kesilapan biasa dapat membantu anda menjadi seorang yang produktif, berjaya, dan sangat dihormati oleh pasukan anda.

9. Tidak Menjaga Sikap

Sebagai pemimpin, anda perlu menjadi teladan yang baik untuk pasukan anda.

Jika organisasi anda mempunyai peraturan bahawa tidak boleh makan di meja mereka, maka berikan contoh dan pergi ke bilik rehat setiap hari untuk makan tengah hari.

Hal yang sama berlaku untuk sikap anda. Jika anda bersikap negatif, anda tidak boleh mengharapkan pekerja anda tidak bersikap negatif.

Oleh itu, ingatlah, pasukan anda memerhatikan anda sepanjang masa. Sekiranya anda ingin membentuk tingkah laku mereka, mulakan dengan tingkah laku anda sendiri. Mereka akan mengikutinya.

Semoga dengan perkongsian pada kali ini dapat membentuk anda menjadi seorang pemimpin yang lebih berkaliber.

Layari www.binabisnesberjaya.com jika anda nak dibimbing dengan ilmu perniagaan terbukti berkesan yang telah melahirkan banyak jutawan.                                                                                                            

Artikel terbaru

2 Comments

Leave a Reply