8 Kesalahan Pengurusan Wang Pemilik Perniagaan Selalu Buat

Sebagai seorang peniaga, anda perlu dilengkapkan dengan ilmu yang betul dan tepat agar perniagaan anda lebih berjaya. Terutamanya mengenai pengurusan wang syarikat anda.

Jika anda melakukan kesalahan pengurusan wang dan tidak memberikan perhatian sewajarnya, besar kemungkinan perniagaan anda tidak mampu untuk bertahan lama. Malah hanya menaggung beban hutang yang tinggi.

Every decision you make in business has a financial consequence.” – Barbara Vrancik

Jadi, mari kita kenalpasti beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemilik perniagan dalam pengurusan kewangan.

1. Perbelanjaan Awal Terlalu Besar.

“Anda perlu mengeluarkan wang untuk menghasilkan wang.” Betul.  Melabur dalam perniagaan anda adalah perkara yang mustahak.

Walau bagaimanapun, terlalu cepat melabur sering disebut sebagai salah satu sebab utama kegagalan dalam perniagaan.

Kesalahan Pengurusan Wang Pemilik Perniagaan Selalu Buat

Pada tahun-tahun pertama yang masih rapuh, lebih penting untuk anda memberi tumpuan kepada mencari pelanggan baru dan membuktikan model perniagaan anda berfungsi daripada daripada terus melabur dalam usaha anda.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Lebih suka melabur dalam hobi baru dengan membeli peralatan. Hobi tersebut yang berkemungkinan besar untuk hilang dalam jangka masa 3 bulan. Banyak pemilik perniagaan baru membelanjakan, membeli lebih banyak peralatan dan alat daripada memberi perhatian pada perniagaan yang dapat dipertahankan.

Ini bermaksud abda sebenarnya bermula dengan lebih banyak hutang dan mengikis margin keuntungan anda sebelum perniagaan berpeluang untuk membuktikan dirinya.

Sebelum melabur dengan jumlah terlalu banyak sekaligus, teliti dahulu model perniagaan anda dan tanyakan, “Adakah saya membuat rancangan lestari yang akan menghasilkan keuntungan yang dapat dilaburkan semula dari masa ke masa?”

2. Melebihi Jangkaan Penjualan Masa Depan

Ramalan penjualan konservatif diperlukan untuk menentukan pertumbuhan dan keuntungan yang munasabah.

Pandangan positif adalah penting, tidak diragukan lagi. Tetapi anda juga harus bersikap realistik dengan unjuran penjualan anda.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Data sejarah, kadar pelanggan yang ulang membeli dengan anda dan trend pasaran anda juga harus dipertimbangkan ketika meramalkan jumlah penjualan masa depan anda.

3. Gagal Menguruskan Aliran Tunai.

Banyak kegagalan perniagaan kecil disebabkan oleh pengurusan aliran tunai yang teruk.

Memahami berapa banyak wang yang masuk dan keluar dari perniagaan adalah konsep yang mudah, tetapi ia akan menjadi rumit apabila anda tidak mempunyai penjualan yang kukuh atau beberapa pelanggan tidak membayar tepat pada waktunya.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Pantau secara dekat akaun anda yang perlu dibayar dan akaun yang belum diterima, ketahui bila pelanggan tidak akan membayar, ikuti pelanggan yang lambat bayar, potong kos yang tidak diperlukan, dan pantau aliran tunai anda.

4. Tidak Menganalisis Harga

Setiap pemilik perniagaan boleh mengaitkan perasaan ‘sakit’ dengan harga produk atau perkhidmatan mereka.

Terdapat cara untuk penetapan harga, yang bermaksud anda tidak boleh bergantung pada gerak hati atau main letak sahaja harga. Jika harga berlebihan, pelanggan mungkin tidak akan membeli. Jika harga lebih rendah, anda pula tidak akan memperoleh keuntungan.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Anda perlu memahami bagaimana orang lain di pasaran menentukan harga produk mereka agar kekal kompetitif.

Dapatkan ilmu yang tepat dari MenThor agar anda dapat membuat keputusan harga dan strategi yang berkesan.

Perlumbaan melalui menurunkan harga bukanlah idea yang baik. Carilah cara lain untuk terus berada dalam persaingan. Dengan mencapai keseimbangan antara harga, nilai dan pengalaman membeli yang menjadikan anda pilihan terbaik untuk pelanggan anda.

5. Mencampurkan Kewangan Peribadi dan Perniagaan

Pastinya kebanyakan pemilik perniagaan menggunakan akaun bank yang sama untuk perniagaan dan kewangan peribadi.

Walaupun bagi anda ianya bukan masalah besar untuk mencampurkan wang itu, dengan mengabaikan kewangan perniagaan dan peribadi anda menyukarkan kemampuan anda untuk mengesan bil isi rumah, perbelanjaan perniagaan dan pendapatan yang dihasilkan oleh syarikat.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Pertama, tentukan sama ada anda mahu membayar gaji atau menggunakan wang tersebut tanpa had.

Kemudian, buka akaun bank berasingan untuk perniagaan anda. Akaun berasingan dilengkapi dengan banyak faedah, seperti fleksibiliti untuk menghubungkan perkhidmatan pembayaran yang berbeza (termasuk kad debit dan kredit) ke akaun perniagaan.

Menetapkan sempadan memaksa anda untuk melihat anda dan perniagaan anda sebagai entiti yang berasingan yang dapat memberikan anda gambaran yang lebih tepat mengenai kesihatan kewangan perniagaan anda.

Cara ini berguna kemudian ketika anda mengaudit perniagaan anda, mengumpulkan modal, atau menjual ekuiti.

6. Keliru antara Untung Dengan Wang Tunai

Berikut adalah dua istilah perakaunan yang anda tidak boleh keliru iaitu keuntungan dan wang tunai.

Percaya bahawa semua wang tunai adalah keuntungan, menggambarkan gambaran kewangan perniagaan anda yang tidak tepat.

Ini boleh menyebabkan pelaburan berlebihan di kawasan tertentu, sementara tidak dapat menampung perbelanjaan operasi standard.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Wang tunai adalah jumlah wang yang tersedia dari perniagaan anda pada bila-bila masa, kerana kemasukan dan aliran keluar wang.

Keuntungan adalah apa yang tersisa setelah menanggung semua perbelanjaan yang diperlukan.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, ingat pengiraan asas ini:

Tunai – Perbelanjaan = Keuntungan

7. Mengelakkan Pembayaran Cukai

Dengan sengaja atau tidak, banyak pemilik perniagaan lupa untuk membayar anggaran cukai mereka.

Mengabaikannya boleh merosakkan unjuran kewangan anda, membebankan anda dengan denda dan yuran dan seterusnya menyukarkan urusan cukai pada akhir tahun.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Anda perlu alert, kira dan bayar cukai anda.

8. Mengabaikan untuk Melabur Semula dalam Perniagaan

Kami telah membincangkan tentang bahayanya pengeluaran lebih awal dalam kitaran hidup perniagaan anda (rujuk no 1). Itu tidak bermakna anda tidak boleh melaburkan wang anda ke dalam operasi perniagaan. Melabur semula dana akan menjadi kunci pertumbuhan dan kejayaan anda.

Anda perlu bijak mengeluarkan perbelanjaan untuk peningkatan perniagaan anda. Sama ada pekerja tambahan, peralatan baru, atau apa sahaja yang anda perlukan untuk memastikan perniagaan anda terus maju.

Cara Menyelesaikan Kesalahan Pengurusan Wang Ini:

Tentukan berapa peratus keuntungan yang akan anda ketepikan setiap bulan untuk melabur semula dalam perniagaan anda.

Tetapkan penanda aras dan matlamat simpanan untuk mula melabur dalam bahan, peralatan, pemasaran atau apa sahaja yang membantu anda mencapai target yang seterusnya.

Untuk menjadikannya lebih mudah, sediakan akaun simpanan yang berasingan dengan pemindahan peratusan automatik setiap hari, minggu, atau bulan.

Bagaimana? Ada kesilapan yang anda pernah lakukan dalam pengurusan kewangan perniagaan anda? Semoga dengan perkongsian kami pada kali ini dapat membantu mengenalpasti kesalahan anda supaya dapat menguruskan kewangan dengan lebih baik.

Artikel terbaru

Leave a Reply